Een ontbijt waar je wel tot 14.00 uur op kan teren, want de meeste Mexicanen lunchen pas rond dat tijdstip. Tot el desayuno fuerte behoren altijd eieren. En die eieren kan je op verschillende manieren eten. Er zitten bij deze eieren naar smaak altijd gebakken bonen en tortilla's (van maïs of van bloem).
De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en vindt vaak rond 14.00 uur plaats. Restaurants bieden vaak een menu aan bestaande uit rijst of aardappels, vlees en wat groenten en salade. Het diner is in feite hetzelfde en vindt vaak vanaf 20.00 uur plaats.
Maïs en bonen vormen van oudsher het basisvoedsel van de Maya's. Nog steeds horen tortillas, maïspannenkoekjes, bij iedere maaltijd in Mexico. Een traditioneel ontbijt, desayuno, bestaat uit eieren, tortillas, bonen (frijoles) en wat verse kaas of room.
Het traditioneel Mexicaans eten bestaat o.a. uit: tortillas, tacos, chilipepers, vers fruit, chocolade, jumiles (kevers) en chapulines (sprinkhanen). Bekende Mexicaanse dranken zijn o.a.: Tequila, Tia Maria, Kahlua, Pina colada, Mezcal en de biermerken Corona en So.
1. taco's. Laten we beginnen met het meest klassieke en beroemde gerecht uit de Mexicaanse keuken. Taco's komen in alle soorten en maten en worden per regio weer anders klaargemaakt.
Bij een gemiddeld restaurant betaal je voor een burrito of een bord fajitas ongeveer €5. Bij een goedkope lokale taco-tent kosten kleine taco's rond de €1. Ga je uiteten bij een wat duurder restaurant dat hoog scoort op Tripadvisor dan betaal je voor een hoofdgerecht tussen de €10 en €15.
In Nederland kennen wij taco's als harde schelpen met een heerlijke vulling. Maar de traditionele Mexicaanse taco's zijn tortilla's van maïsdeeg. En waar wij de taco (of tortilla, snap je 'm nog?) vullen met gehakt, eten Mexicanen 'm het liefst met biefstuk, kalkoen of aardappelen.
Maïs, tomaten en chilipepers zijn basisingrediënten in bijna elke maaltijd. Ook wordt er vaak met bonen, avocado's en rijst gewerkt. Maïs wordt zowel gebruikt als graan, om bijvoorbeeld taco's en tortilla's te maken, als als volwaardige groente. Koriander en komijn zijn twee belangrijke smaakmakers.
Als je Tex-Mex voedsel of een Amerikaanse versie van een Mexicaanse klassieker serveert, hoef je je niet te beperken tot bier of margaritas. In plaats daarvan kan je kiezen voor een Zinfandel of een Sauvignon Blanc. De sleutel is om rijke, kaasachtige sauzen te snijden met heldere, lichtere wijnen.
Tegenwoordig wonen de meeste Mexicanen in de steden. De meest dichtstbevolkte plaatsen in Mexico zijn Mexico-Stad, Guadalajara, Monterrey en Puebla. De minst bevolkte plaatsen in Mexico zijn vooral in Baja California Sur, Campeche en Quintana Roo.
Michelada. Een Michelada is een Mexicaans drankje gemaakt met bier, limoensap, verschillende sausjes (veelal met chili), clamato-sap (tomatensap met sap van schelpdier) en chilipepers. Een vreemde combinatie zo op het eerste oog en de meeste zullen hier een vies gezicht bij trekken.
Niet alleen voor ons is het kraanwater in Mexico niet veilig drinkbaar; dit geldt net zo goed voor de lokale bevolking. Om deze reden zijn punten waar je drinkwater kunt tappen dan ook heel vanzelfsprekend. In nagenoeg alle accommodaties in Mexico vind je wel een centraal punt waar een grote plastic fles met tap staat.
In Nederland eten we meestal drie keer per dag op vaste uren. En 's avonds zitten we vaak gezellig met het hele gezin aan tafel. Etenstijd ligt meestal tussen zes en zeven uur 's avonds, maar dat is niet altijd het geval in andere landen.
Je koopt er allerlei pepers, saffraan, truffels en veel meer. Een van de grootste markten van de stad op het gebied van kruidenierswaren, fruit, bloemen, groente, vlees, vis en nog veel meer is Central de Abasto de la Ciudad de México (CEDA), te vinden in Iztapalapa in het zuidoostelijk deel van de stad.
Schenk bijvoorbeeld een pinot grigio in voor een feestelijke avond. Rode wijnen: smaken goed bij elke soort enchilada. Kies wel voor soepele, fruitige, rode wijnen om de uitgesproken smaak van chilipeper een beetje te blussen. Merlot uit Chili is een top keuze (om in Zuid-Amerikaanse sferen te blijven).
Een tortilla is een platte broodvariant op basis van maïs. Deze worden taco's genoemd wanneer ze gebakken en gevouwen zijn en opgevuld met verschillende ingrediënten. Wanneer ze opgerold en gevuld worden, zijn het burrito's. Gevuld met kaas noemen ze dan weer quesadilla's.
De Rajas in dit recept komt van het woord rajas wat 'reepjes' (in dit geval chilli pepers) betekent in de Mexicaanse keuken. Normaal worden ze gebakken met uien en kruiden.
Als je een middenklasse reiziger bent, kost bijvoorbeeld als je 3 weken door de provincie Yucatan reist, je vliegt vanuit Amsterdam naar Cancun, een reis naar Mexico €1650 per persoon (als je reist als een koppel). Voor accommodaties, eten, vervoer en activiteiten besteed je 21 dagen x €50 gemiddeld = €1050.
Conclusie: Hoe duur is Mexico
Dit komt neer op net geen €40 per persoon per dag. Heb je minder budget voor je reis door Mexico dan kun je zeker besparen op accommodaties. Slapen op een slaapzaal is over het algemeen een stuk goedkoper dan in een privékamer. Ook dronken wij regelmatig alcoholische drankjes.
Bedragen tot 10.000 Amerikaanse dollars aan Mexicaanse peso's mogen vrij worden in- en uitgevoerd. Grotere bedragen dient u aan te geven bij de Mexicaanse douane. Wilt u andere valuta's invoeren dan MXN dan dient u dit ook aan te geven bij de Mexicaanse douane.
De burrito bestaat uit een tarwebloemtortilla die gevuld kan zijn met van alles. Het enige 'verplichte' onderdeel zijn eigenlijk bonen. Een burrito zonder bonen is geen burrito maar… nou ja, een wrap. Naast bonen zit er eigenlijk standaard gehakt of kip in en meestal ook kaas.
De "klassieke" Mexicaanse bieren, zoals Corona, bevatten typisch Mexicaanse grondstoffens zoals mais en/of rijst. Mexicaanse bieren bevatten weinig hop. De bieren hebben daardoor een zeer lichte, zachte smaak. De alcoholpercentages liggen veelal rond 4,5% - 5%.