Cataplana, een visstoofpot op basis van verse vis en zeevruchten, is dé signature dish van de Portugese Algarve. Ook de typische pan waarin de visschotel bereid wordt, noemt men een cataplana.
Koperen of RVS Cataplana
Traditioneel gezien is de Portugese Cataplana gemaakt van koper. Een fijn materiaal wat ideaal de hitte geleidt waardoor het zeer geschikt is voor het stomen van etenswaren. Het grote nadeel van koper is dat het materiaal ongeschikt is voor inductie.
Bacalhau
Deze worden bacalhau genoemd en schijnen op wel 365 verschillende manieren klaargemaakt te kunnen worden. Het meest populaire bacalhau gerecht is bacalhau à brás, waarbij de vis gemengd wordt met ei, aardappel, ui, knoflook, olijven & peterselie (ook een heel typisch kerst-gerecht!).
Ontbijten in Portugal
Een groot ontbijt zoals in Engeland hoef je in Portugal daarom niet te verwachten. De meeste Portugezen ontbijten met een kop koffie en een licht broodje. Toast bijvoorbeeld (in het Portugees torrada genoemd), of een croissantje.
Naast portwijn zijn er nog heel wat andere lokale dranken die je in Portugal kan proeven. Denk bijvoorbeeld maar aan Madeira wijn. Deze wijn wordt alleen op het Portugese eiland Madeira geproduceerd. Ook ginja, een Portugese kersenlikeur, is een populair alcoholisch drankje.
Portugese gerechten bestaan uit vlees (varkensvlees, rundvlees, gevogelte, voornamelijk ook wild en andere), zeevruchten (vis, schaaldieren zoals kreeft, krab, garnalen, garnalen, octopus en weekdieren zoals sint-jakobsschelpen, kokkels en zeepokken), groenten en peulvruchten en desserts (taarten zijn het populairst).
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
De paella pan is geschikt voor inductie, maar daarnaast ook voor gebruik op een paella brander, op de BBQ, op gas, in de oven, op een elektrische kookplaat en op een authentiek houtvuur.
Om de aarde zit ook een enorm magnetisch veld. Zonder dat veld zouden we zelfs niet eens bestaan. Kortom: inductie koken is niet schadelijk of onnatuurlijk. Het is veilig, hygiënisch, efficiënt en het wordt steeds populairder.
Basisproducten zoals vers fruit, groenten, en brood zijn goedkoper in Portugal, en ook uit eten gaan is betaalbaarder. Een maaltijd in een Nederlands restaurant kost gemiddeld €15 tot €25, terwijl je in Portugal vaak voor €10 tot €15 klaar bent.
Verse producten. Verse groenten en fruit zijn zeer betaalbaar in Portugal. Het gunstige klimaat produceert het hele jaar door een verscheidenheid aan producten. Lokale markten bieden hoogwaardige groenten en fruit tegen lage prijzen, veel goedkoper dan in veel andere Europese landen.
In de Alentejo wordt brood gemaakt dat voor 100% uit tarwemeel bestaat, in de Serra da Estrela eet men brood van roggemeel in combinatie met tarwe of maïs. In de Lissabon-regio eet men onder andere brood uit Mafra, met een zachte kruim en een flinterdunne korst dat uit meer dan 95% water bestaat.
Anders dan in Nederland of België is in Portugal de lunch een belangrijke maaltijd van de dag. Men neemt vaak een grote lunch inclusief voor-, hoofd- en nagerecht. De lunch vindt meestal plaats tussen 12.00 en 14.30 uur. Het avondeten wordt vaak genuttigd tussen 19.30 en 22.30 uur.
Portugezen eten doorgaans drie keer per dag. ´s Ochtends, tussen 07.30 en 10.00 uur, eten ze een licht ontbijt dat gewoonlijk bestaat uit drinken (koffie met melk, espressokoffie of een sapje) en een tosti of boterham.
– Mid morning en mid afternoon: fruit, cake, brood, koffie . – Lunch en diner: er is soep, salade, vis, vlees, groenten, rijst, pasta, aardappelen, fruit, zoet, espresso koffie. Het lijkt onmogelijk om tijd te hebben om dit allemaal op te eten, maar het is altijd mogelijk om een pauze van 15 minuten te nemen op het werk.
Een traditie in Portugal is stierenvechten, het is niet zo groot als in Spanje maar hoort zeker bij de cultuur van het land. Bij het stierenvechten in Portugal ontstaat er een gevecht tussen één stier en één man of meerdere stieren en meerdere mannen.
In Portugese restaurants is niets gratis .
Het is gebruikelijk om brood, olijven en boter op tafel te krijgen of naar je toe te brengen als je gaat zitten. Meestal voegen deze items een paar euro toe aan de rekening – niets om echt over te klagen.
De wereldberoemde Caipirinha kan eenvoudig worden gemaakt met Macieira of Licor Beirão, met als voordeel dat je bij Licor Beirão alleen limoen hoeft toe te voegen vanwege de zoetheid van deze likeur.
Typisch Portugees eten wat is dat eigenlijk? Portugal kent natuurlijk de bacalhau (wat, naar eigen zeggen, wel op 365 manieren klaargemaakt kan worden, zodat je het elke dag van het jaar op een andere manier kunt eten). Daarnaast zijn de Portugezen dol op 'gewoon' een stuk geroosterd/gegrild vlees of vis.
Licor Beirao is gemaakt van natuurlijke producten naar een geheime receptuur.Via een dubbele distillatie van planten en aromatische zaden. Zijn kleur is topaas en smaakt zoet met een hint van sinaasappel en anijs. Deze likeur bevat 22% alcohol.
Para mim, o prato do dia, por favor.
(Voor mij de dagschotel, alstublieft.)