Bij het inrichten/indelen van de voorraadkast kun je het beste alle spullen verdelen in categorieën (kruiden, ontbijt, pasta etc.) Geef elke categorie een logische plek en berg dan in één keer alles op de juiste plek op. Zet de producten die je vaker gebruikt vooraan en houdt rekening met de houdbaarheidsdatum.
Heb je juist zoveel mogelijk opbergruimte nodig, dan kun je ook een hogere kast kiezen. Wel raden we altijd aan om 10 tot 20 centimeter afstand te reserveren tussen je kast en het plafond zodat er nog ruimte is om een stofdoek over de kast heen te halen. Opbergkasten zijn vaak hoger dan ze breed zijn.
Reken met 2 cm tussenruimte tussen de planken (van 14 cm breed), zo heeft u minimale doorkijk. Hanteer minimaal 1 cm, zo houdt hout ruimte voor enige werking en ventilatie.
In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen. Je kunt herbruikbare spullen ook naar de kringloopwinkel brengen. Sommige goede doelen zamelen oude kleding huis-aan-huis in.
Ook nette broeken, blazers en jumpsuits moet je ophangen. Sweaters, hoodies en truien daarentegen, kun je juist wel beter opvouwen dan ophangen. Deze kledingstukken rekken namelijk uit als je ze ophangt. Stevige broeken, zoals jeans en leren broeken kun je ook gewoon opvouwen, net zoals T-shirts.
In je voorraadkast bewaar je producten die lang(er) houdbaar zijn. Welke producten dat zijn is grotendeels persoonlijk. In dit artikel vertel ik je welke producten standaard in mijn voorraadkast (in ons geval moet ik eigenlijk kelder zeggen) liggen.
De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
Gebreide, tricot en jersey kledingstukken kun je beter opvouwen dan ophangen, omdat ze anders gaan uitrekken. Linnen en katoenen kleding kun je juist weer beter ophangen omdat je dan voorkomt dat het gaat kreuken.
Lintjes aan kledingstukken
Best veel kledingstukken hebben aan de schoudernaad een lintje zitten en guess what, die hebben een functie: daar kan je het item aan ophangen. Knip ze er dus niet uit (behalve als ze tijdens het dragen snel zichtbaar zijn).
Tip 4: maak je buffetkast deel van het geheel
Bekijk de omgeving van je vitrinemeubel en voorzien bijvoorbeeld een mooie plantenbak naast je kast, een schilderijtje aan de muur naast je kast of een mooi vloerkleedje voor je kast.
Ideeën hiervoor zijn lekkere geurkaarsen, blitse kandelaars, nostalgische souvenirs of kekke koffietafelboeken. Ook wanneer je ervoor kiest om de tv op te hangen, is een tv-meubel een goed idee. Naast decoratie kun je hier ook het zenderkastje, de gaming consoles en een eventuele soundbar in kwijt.
Met een dressoir heb je niet alleen meer opbergruimte, maar ook een soort altaar voor mooie woonaccessoires. Vazen, kaarsen en beelden komen hier nog mooier tot hun recht en maken de ruimte extra gezellig en stijlvol. Door accessoires van verschillende groottes erop te zetten, zorg je voor een speels geheel.
Oversized en wijde kleding maakt je onnodig optisch zwaarder en van een te strakke tailleband van je broek krijg je de zogenaamde muffintop (het vet dat uitpuilt boven een strakke broek). Zakken die uitstaan of volgepropt zijn met je halve huishouden geven ook meer volume. Maar ook andere pasproblemen maken dikker.
Het is algemeen bekend dat donkere kleding, in het bijzonder zwart, op het oog een afslankend effect heeft. Ook donkerblauw en andere donkere kleuren, kleden af. Lichte kleuren daarentegen accentueren je postuur en zijn dus meer geschikt voor magere mensen. In witte kleren lijk je dikker.
Lever schoenen per paar samengebonden aan in de kledingcontainer. Als de schoenen in de kledingbak in goede staat zijn, dan krijgen ze een tweede leven als schoen. Schoenen die té versleten zijn worden uit elkaar gehaald en gebruikt als grondstoffen voor nieuwe producten.
Volgens sportdeskundige Albert Matheny is het aangewezen om dagelijks te planken. De duur van een planksessie is afhankelijk uiteraard van je conditie en kan variëren van amper 10 seconden tot 1 minuut. Het belangrijkste blijft de houding. Geen juiste houding = geen effect op je lichaam.
Na een minuut planken, kun je weer beter focussen op datgene waar je mee bezig was. Planken is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Je baas kan het dus alleen maar toejuichen.
Je voelt spieren door je hele lichaam op spanning komen. Het is een hele goede oefening om je lichaam te verstevigen. Vooral de spieren in de rug, billen, buik, bovenbenen, schouders en armen worden bij deze oefening goed getraind. Voor veel mensen is de plank een oefening die veel terugkomt in hun work-out schema.
De meest klassieke optie is een schoenenplank waarop je je schoenen kan ordenen door de paren die je het meest draagt binnen handbereik te plaatsen. Om je schoenen te beschermen tegen licht en stof kan je ze na het dragen opbergen in schoenhoezen, of gewoon in hun originele kartonnen doos.