Symptomen bij oorkanker Een klacht die vaak voorkomt bij oorkanker is een loopoor dat niet overgaat. Er komt dan vocht uit het oor, en soms ook een beetje bloed. Andere klachten zijn minder goed horen of oorpijn.
De klachten van een brughoektumor
Vaak zijn er klachten van oorsuizen. Door groei van de tumor ontstaat druk op de omliggende zenuwen en eventueel hersenweefsels. Dit geeft uitval van de gehoor- en evenwichtszenuw; ook kan een doof gevoel in het gelaat ontstaan.
Onderzoeken die meestal nodig zijn: Weefselonderzoek (biopt)MRI en CT-scan. Echo van de hals en speekselklieren met eventueel aanprikken van afwijkende lymfeklieren (cytologische punctie)
Kwaadaardige gezwellen kunnen oorpijn en ontsteking van het uitwendige oor veroorzaken. Het oor is mogelijk ook vatbaarder voor middenoorontstekingen, die vaak chronisch worden en aanleiding geven tot pijn en een lopend oor.
Kanker ontstaat vaak zonder dat je het in de gaten hebt. Gelukkig is het in sommige gevallen mogelijk om de ziekte op tijd op te merken. Dat vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Daarom werkt KWF aan manieren om kanker beter en eerder op te sporen.
Het gebruik van zelftesten op kanker door mensen op eigen initiatief, buiten het bevolkingsonderzoek en zonder tussenkomst van een arts wordt door KWF afgeraden. Kanker is geen ziekte om zelf te onderzoeken zonder tussenkomst van een arts.
Chronische kankerpijn wordt ook aanhoudende pijn genoemd en is altijd aanwezig. Naast aanhoudende pijn kunt u ook last hebben van doorbraakpijn bij kanker. Doorbraakpijn is pijn die vaak plotseling opkomt en snel weer verdwijnt of minder wordt. Het is pijn die boven op pijn komt die u al langer heeft (chronische pijn).
Oorpijn is een vervelende pijn in één of beide oren. De pijn kan stekend, zeuren of kloppend aanvoelen. Oorpijn heeft als meest voorkomende oorzaak een oorontsteking. Soms is kiespijn de veroorzaker van oorpijn; dat geeft prikkeling van een zenuw, waardoor er pijn doortrekt naar het oor.
Met de term brughoektumor wordt een gezwel bedoeld dat zich diep ten opzichte van het oor bevindt, namelijk tussen het rotsbeen van het oor en de hersenstam, namelijk de brughoek.
Ook als oorkanker terugkomt, kun je soms nog genezen. Daarvoor is vaak een grote operatie nodig. Als het niet meer mogelijk is om te genezen, kan de arts je vaak wel nog een behandeling aanbieden. Je hoort van de arts welke behandeling bij jouw situatie past.
Een knobbel achter het oor kan verschillende oorzaken hebben. Het is meestal geen reden voor paniek. De bobbeltjes, kleine bultjes of een abces kunnen wel ongemak of jeuk veroorzaken.Afhankelijk van de plek waar het bultje ontstaat, kan het een ooraandoening betreffen.
Een cholesteatoom is een huidgroei die zich kan ontwikkelen in het middenoor, achter het trommelvlies. Het kan een aangeboren afwijking zijn, maar wordt meestal veroorzaakt door herhaalde infecties van het middenoor en kan daarom leiden tot een vorm van chronische otitis.
Bij kanker in het oor is er een kwaadaardig gezwel (kanker) ontstaan in de uitwendige gehoorgang. Het gezwel ontstaat vanuit de huid van de gehoorgang en is meestal niet zichtbaar aan de buitenzijde. Gehoorgangkanker is zeer zeldzaam.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Heel wat hersentumoren worden ontdekt naar aanleiding van aanhoudende, met de tijd erger wordende hoofdpijn die al dan niet gepaard gaat met misselijkheid, braken, slechter zien en bewustzijnsdalingen. Die symptomen komen hoofdzakelijk voor door een drukstijging in het hoofd.
Oorpijn kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van oorpijn is een ontsteking van de gehoorgang, of een ontsteking van het middenoor. Soms kan oorpijn ontstaan door een aandoening buiten uw oor. Bijvoorbeeld door een aandoening in uw mond (kaak, tong, gebit) of aan uw amandelen.
Bij een ontsteking van de gehoorgang heeft u pijn, jeuk of een branderig gevoel in uw oor.U kunt minder horen. Uw huisarts maakt uw oor schoon met water. U krijgt oordruppels met een zuur en hormoon erin.
Jeuk komt voor bij 10% van de patiënten met kanker in de palliatieve fase, met name bij patiënten met hematologische aandoeningen (vooral maligne lymfomen en polycythaemia vera). Jeuk wordt gezien bij 50% van de patiënten met polycythaemia vera en bij 30% van de patiënten met de ziekte van Hodgkin.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie. Cysten in de hals verschijnen doorgaans niet voor de vroege volwassenheid. Tumoren komen in die leeftijdsgroep vaker voor.
Voorbeelden van kankers die via het bloed kunnen uitzaaien en de plaatsen waar de uitzaaiingen meestal voorkomen: borstkanker: botten, lever, longen, huid, hersenen. dikkedarmkanker: lever, buikvlies, longen. longkanker: botten, bijnieren, lever, hersenen, longen.
Veel (ex)kankerpatiënten hebben tijdens of na hun behandeling last van extreme vermoeidheid. De vermoeidheid kan je overvallen en kan er zijn zonder dat je iets gedaan hebt. De vermoeidheid kan maanden of soms zelfs jaren duren.
Deze klachten kunnen soms wijzen op darmkanker: Bloed en/of slijm bij de ontlasting. Wekenlang andere ontlasting dan u gewend bent: veel dunnere ontlasting.
Botkanker ontstaat vanuit het bot of kraakbeen. Jaarlijks krijgen ongeveer 175 mensen botkanker. Het kan op alle leeftijden voorkomen, ook bij kinderen. Er zijn verschillende soorten botkanker.