Voordeel van behandeling met azijn- zuur is dat de wond niet verkleurt en inspectie dus goed mogelijk is. Nadelen zijn huidreacties, branderig gevoel, pijn en (mogelijk) het aan- tasten van fibroblasten en de gezon- de huid (waardoor mogelijk vertra- ging van de reëpithelialisatie optreedt) (2, 4, 7, 25).
Kan je azijn als desinfectiemiddel gebruiken? Omdat azijn een zuur is, creëert het een omgeving die onherbergzaam is voor vele soorten (maar niet alle) ongewenste pathogenen. Er is aangetoond tijdens laboratorium studies dat het gebruik van pure-azijn circa 90% van de pathogenen dood.
Om een wond te ontsmetten raden wij Betadine jodium aan. Voor het ontsmetten van materialen of de huid rondom de wond, kan een normale desinfectant worden gebruikt.
Wij raden aan om de ontstoken wond te ontsmetten en goed droog te houden. Er bestaan verschillende ontsmettings- en verzorgingsproducten om een ontstoken wond mee te behandelen. Het is van belang om een wond altijd eerst goed met water te spoelen. Daarna moet je de wond met een steriel gaasje netjes droogdeppen.
Azijn wordt reeds generaties lang gebruikt als reinigingsmiddel. Het azijnzuur is een efficiënt ontsmettingsmiddel en reinigingsmiddel dat zeepschuim reinigt, sommige minerale (kalk)ophopingen verwijdert, en bacteriën en schimmels bestrijdt.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Uit experimenten is gebleken dat alcohol van minstens 60% ethanol en een chlooroplossing het meest doeltreffend zijn om virussen te vernietigen. Ook deze vloeistoffen kan je via een plantensproeier toepassen op de te ontsmetten oppervlakken. Alcohol is aangewezen voor kleine oppervlakken, zoals deurklinken.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Een goede wondgenezing bestaat uit 3 stappen:
Bedek de wond met een pleister, steriel wondverband of een kompres van Hansaplast. In de derde stap kunt u uw wond veilig, snel en met een lager risico op littekens helpen genezen. Breng de Hansaplast Wondhelende Zalf regelmatig aan tot de wond volledig is genezen.
Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband. Gewone pleisters en kompressen plakken aan de wond vast.
Spoel de schaafwond schoon met water of een fysiologische zoutoplossing, ontsmet deze, en dep vervolgens droog met een gaasje of een schone theedoek. Indien nodig (bijvoorbeeld als er vuil in de wond kan komen) dek je het wondje af met een vetgaasje, wondfolie of hydrocolloïd-plak.
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Gebruik condooms en glijmiddelen waar geen zaaddodend middel aan is toegevoegd. Gebruik een condoom als u niet altijd met dezelfde partner vrijt, om een seksueel overdraagbare aandoening te voorkomen. De vagina spoelen met azijn of melkzuuroplossing of vaginaal toegediende yoghurt is onwerkzaam.
In de gele laag zitten celresten en samengeklonterde eiwitten. Deze laag moet worden verwijderd om de wondgenezing in gang te zetten. Het doel van de behandeling is het reinigen van het wondbed en absorptie van overmatig exsudaat. Ook gele wonden bevinden zich in de reactiefase.
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
Wondinfecties kunnen symptomen geven zoals: roodheid, warmte, koorts, pijn of gevoeligheid rond de aangedane plek of afscheiding van pus. De meerderheid van de wondinfecties ontstaat binnen 30 dagen na de operatie.
Breng een dunne laag Betadine Zalf aan op de wond en de huid eromheen. De vetvrije zalf vormt een ademende, poreuze korst op de wond. De zalf kan zowel op een open wond als onder een afdekkend verband of pleister worden aangebracht.
Week de wond niet in een badje met reinigingsmiddel. Het toepassen van badjes met was- of reinigingsmiddelen (soda, Biotex, Badedas, etc.) om voeten of handen met een wond in te laten weken, heeft een nadelig effect op de wond en omliggende huid. Dit kan de infectiekans vergroten en de wondgenezing remmen.
Wanneer een acute wond gereinigd dient te worden, wordt het gebruik van lauwwarm kraanwater geadviseerd. Denk daarbij aan patiëntvriendelijke en veiligheidsomstandigheden, zoals een zachte straal en de kwaliteit van het kraanwater.
Witte azijn is ook een effectieve manier om een einde te maken aan schimmel in de badkamer. Het zuur in de azijn zorgt ervoor dat het onaantrekkelijk wordt voor de schimmel. Doe wat witte azijn in een plantenspuit en spray het onverdund op de schimmelvlekken in de badkamer. Laat het minimaal een uur intrekken.
Drenk een doek in appelazijn en wikkel het om de jeukende plek. Gebruik appelazijn niet op wondjes of op uw gezicht. Een badje van havermout. Smeer de jeukende plek in met een mengsel van honing en kaneel.