Het grote verschil tussen PIR en EPS is de isolatiewaarde en de prijs. De isolatiewaarde van PIR ligt 40% hoger dan die van EPS. EPS is dan weer goedkoper dan PIR.
PIR vs EPS
De isolatiewaarde van PIR is een stuk hoger, waardoor u dunner kunt isoleren. EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR. De druksterkte is van beide isolatiematerialen prima.
Ten eerste zijn de PIR platen dunner dan de EPS platen. Daarnaast hebben EPS platen ook een lagere isolatiewaarde dan PIR platen. Dit betekent dat wanneer je gaat isoleren met EPS, je een dikke laag EPS isolatie moet aanleggen om dezelfde isolatiewaarde te verkrijgen.
PIR levert het hoogste rendement per vierkante meter op. Omdat je met een dunnere plaat beter kan isoleren, is PIR dus ideaal voor projecten met beperkte ruimte. XPS is dan weer veel beter bestand tegen vocht en is daardoor ook geschikt voor vochtige ruimtes, maar ook voor ondergrondse keldermuren.
PUR heeft de hoogste isolatiewaarde, maar ook de hoogste prijs. EPS parels en glaswol zijn qua isolatiewaarde vergelijkbare isolatiematerialen. In onderstaande tabel zie je de verschillende soorten isolatiemateriaal en hun isolatiewaardes.
Ondanks dat er vele voordelen zijn, heeft EPS ook een aantal nadelen. EPS heeft als nadeel dat het materiaal minder flexibel is. Hierdoor worden kieren en hoekjes mogelijk niet goed afgedicht. Dicht deze daarom af met bijvoorbeeld purschuim.
EPS gaat de volledige levensduur van een gebouw mee met behoud van kwaliteit. Na sloop en demontage kan het worden hergebruikt of gerecycled.
PIR-platen worden met name gebruikt voor het isoleren van platte daken, hellende daken, vloeren en spouwmuren. Door de goede thermische eigenschappen van het materiaal kan je het ook in geringe diktes toepassen. Met een isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk scoort het erg goed.
Deze aluminium film maakt een dampdichte laag die bovendien waterdicht is. De vochtbestendigheid van PIR platen is ook één van de redenen waarom PIR veelvuldig gebruikt wordt bij het isoleren van (platte) daken en vochtige spouwmuren.
PIR is ook zeer geschikt als vloerisolatiemateriaal. Afhankelijk van uw constructie en de gebruikte materialen kan PIR zowel onder als boven de vloer worden geplaatst. Bij toepassing van isolatie op de vloer kunt u de PIR bovenop de bestaande vloer (in het kozijn) plaatsen.
Minerale wol: gebruik je glas- of steenwol voor het isoleren van jouw vloer? Ga dan voor een isolatielaag van minimaal 15 centimeter. EPS of XPS: bij het aanbrengen van piepschuim voor vloerisolatie volstaat een dikte van minimaal 12 centimeter.
PIR isolatieplaten prijs
De prijs van de isolatieplaten hangt vanzelfsprekend af van de dikte van de plaat. Omdat de afmeting altijd hetzelfde is, zit hier dus geen variatie in. Omdat de PIR isolatieplaten zo gemakkelijk zelf op maat te zagen zijn, kunt u de platen bij ons dan ook niet op maat laten zagen.
EPS is waterbestendig
Bij normale blootstelling aan water of vocht is EPS isolatiemateriaal waterbestendig. EPS neemt namelijk geen vocht op. Bij langdurige blootstelling aan water of vocht onder druk, kan vocht mogelijk wél binnendringen in het isolatiemateriaal.
Qua isolatiewaarde scoren XPS en EPS beide heel goed. Toch is heeft EPS een betere lambda waarde, waardoor de EPS platen hogere Rd-waardes halen dan XPS platen. Hierbij hebben we het dan wel over de grijze EPS platen. Witte EPS platen isoleren minder goed dan de grijze platen.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt.
Geen apart dampscherm nodig
PIR neemt haast geen vocht op.
PIR isolatieplaten zijn overigens goed geschikt voor de isolatie van daken uit EPDM of PVC. Prijs PIR isolatieplaten: € 20 – 45 per m².
U kunt PIR platen monteren met schroeven en drukverdeelplaten. De keuze voor PIR platen lijmen of schroeven is afhankelijk van uw toepassing.
PUR-schuim: een isolatiespecialist kan ook een extra laag PUR-schuim op je oude isolatielaag aanbrengen. Gespoten PUR vormt een naadloze isolatielaag die alle kieren en gaten goed dicht. Aangezien PUR-schuim dampdicht is, heb je geen dampscherm nodig.
Gebruik voor een PIR plaat met de standaard afmeting 1200 x 600mm tenminste 4 schroeven per plaat. De schroeven moeten altijd tenminste 20mm langer zijn dan de dikte van de isolatieplaat. PIR schroef met drukverdeelplaat combipak.
Welke soorten EPS muurisolatie zijn er mogelijk? Deze stijve EPS platen kunnen rechtstreeks op de buiten- of binnenmuren worden bevestigd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, waardoor je altijd de isolatiewaarde kunt behalen die past bij jouw project. EPS korrels worden vaak gebruikt bij spouwmuurisolatie.
EPS oftewel piepschuim is één van de meest brandbare isolatiematerialen. De meeste EPS producten vallen dan ook in brandklasse E: zeer brandbaar. De bij ons verkrijgbare EPS platen, zowel de grijze als de witte, worden ook allemaal ingedeeld in brandklasse E.
Polystyreen is een van de meest gebruikte stoffen voor het maken van plastic producten, zoals verpakkingsmateriaal en wegwerpservies. Geëxpandeerd polystyreen (EPS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) zijn vormen van piepschuim. EPS wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal en XPS veel als isolatiemateriaal.