Ja, groene, bruine en beurse plekken en uitlopers moet je goed wegsnijden uit aardappels.
Wanneer aardappelen worden bloot gesteld aan zuurstof, zullen de aardappelen gaan verkleuren. Dit maakt de aardappelen niet minder eetbaar, maar het ziet er minder smakelijk uit.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De aardappelen zijn beschimmeld, uitgedroogd of verrot. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Inwendige zwart- of bruinkleuring en andere verkleuringen van aardappelen zijn verantwoordelijk voor aanzienlijke verliezen na de oogst. Deze verkleuringen worden veroorzaakt door oxidatie van fenolische stoffen (vooral tyrosine en melanine).
Bemesting en roest bij aardappelen
Bij de groei van een plantencel kan geen calcium meer worden opgenomen. Een gebrek aan calcium leidt tot het ineenstorten en uiteindelijk afsterven van cellen, wat zichtbaar wordt in de vorm van bruine vlekken.
Door de aardappelen te koken heb je ook geen last meer van deze reactie: eiwitten worden door te koken gewijzigd (denk maar aan het koken van een ei!; we noemen dit denatureren), waardoor enzymen - die dus eiwitten zijn- hun activiteit verliezen - geen enzymatische bruinkleuring meer in gekookte aardappelen of frietjes ...
Ongekookte, geschilde aardappelen kan je, ondergedompeld in water, tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opgelet, de kwaliteit van de aardappelen gaat op deze manier wel snel achteruit. Beter is dus om ook de te veel geschilde aardappelen te koken en als restje te bewaren in de koelkast.
Dat zijn stootplekken.Ze ontstaan als gevolg van een onvoorzichtige behandeling tijdens het rooien, vervoeren of verwerken van de knollen.
Schil aardappels tot 24 uur van tevoren en bewaar in stukken afgedekt in water in de koelkast of – als het niet vriest – buiten! Kook ze voor het serveren in vers water met zout in 15-20 min.
Doe ze in een pan met koud water en een snuf zout en zorg dat ze net onder staan. Aardappelen moeten in koud water worden gekookt om te voorkomen dat de aardappelen uiteen vallen tijdens het koken. Als je al begint met kokend water, heb je bovendien meer kans dat de aardappels te snel aan de buitenkant gaar worden.
Ja hoor eet ze gerust, maar snij de uitlopers wel ruim uit. Dan voorkom je dat je solanine binnenkrijgt. Op plaatsen waar uitlopers groeien, zit namelijk de natuurlijke gifstof solanine. Solanine ontstaat onder invloed van licht in de schil en uitlopers van aardappelen.
De uitlopers zelf kun je beter niet opeten. In de uitlopers zit namelijk het giftige stofje solanine, waarmee de aardappel beschermd wordt tegen schimmels en insecten.
Kies een grote pan, het is de bedoeling dat alle aardappelen in één laag naast elkaar liggen, zodat ze allemaal een korstje kunnen krijgen. Leg ze er voorzichtig in op het moment dat de vetstof heet is, maar de boter nog niet bruin. Laat de aardappelen ongeveer 10 minuten rondom bakken.
Alternaria is een schimmelziekte, die herkenbaar is aan kleine ronde of rondhoekige vlekken in het blad. De vlekken zijn donker van kleur, variërend van donkergroen tot zwart en worden vaak begrensd door de nerven in het blad, vandaar de hoekige vormen.
Een wakke, gerimpelde aardappel laat je beter liggen, die heeft de houdbaarheidsdatum overschreden. De groene plekken die soms verschijnen, snij je beter weg. Ze bevatten solanine, een natuurlijke gifstof die de aardappelplant beschermt tegen schimmels, insecten en andere parasieten.
Aardappelen geschild bewaren
Wanneer u aardappelen al geschild heeft en deze nog wilt bewaren kan dit wel in de koelkast. De aardappelen blijven dan nog twee dagen goed.
Geschilde aardappelen bewaren
Zet ze dan in een bak met water en zet het in de koelkast. Zo blijven de aardappelen zeker nog 2 dagen goed. Dit geldt ook voor vers gesneden frietjes en aardappelschijfjes.
De schil zorgt ervoor dat oplosbare vitamines niet in water oplossen tijdens het koken. Deze blijven in de knol. Kiest u ervoor om aardappelen met schil te eten? Zorg ervoor dat u deze goed wast.
De blauwe aardappel: lekker, mooi van kleur en tien keer krachtiger dan vitamine C. De blauwe aardappel is veelal nog een onbekende in onze keuken, toch is het er eentje om te onthouden. De blauwe aardappel is namelijk niet alleen lekker van smaak, deze is ook nog eens goed voor je gezondheid.
Ja, groene, bruine en beurse plekken en uitlopers moet je goed wegsnijden uit aardappels.
Aardappelen bewaren doe je daarom best op een koele (tussen 2 en 10 °C), donkere, droge en goed verluchte plaats (bv.kelder (kast)) in een geperforeerde papieren zak, een net of een open mand. Schud ze af en toe om. Bewaar aardappelen nooit in de koelkast.
Als aardappelen op een te lage temperatuur worden bewaard, wordt het zetmeel in de aardappelen omgezet in suiker. Hierdoor kan het stofje acrylamide ontstaat als de aardappelen worden gefrituurd of zelfs gebakken. Dit kan gevaarlijk zijn, aangezien een te hoge inname van acrylamide mogelijk schadelijk is voor mensen.
Bak of zak
Een papieren zak is daarnaast ook een goede optie. Wanneer aardappels worden bewaard met goede ventilatie, blijven ze namelijk langer goed. Stop ze dus nooit in een afgesloten plastic zak of bak. Hiermee vergroot je de kans dat ze uitlopen en dat is dus niet de bedoeling.
Met of zonder schil
Een bloemige of kruimige aardappel is zeer geschikt voor puree en stamppotten, de vastkokende blijft mooi van vorm en kunt u ook goed bakken. Schilt u de aardappelen, spoel ze dan goed af voor u ze in een laagje water zet. Zo spoelt u het overtollige zetmeel weg.