De geschiedenis van ijs gaat terug naar de tijd van de Romeinen, waar men de allereerste keer sprak van een sorbet. De Romeinen waren er verzot op en serveerden hun gasten diverse ijsgerechten bereid met sneeuw, gemengd met honing, rozenwater en fruit.
In 1959 verkocht Unilever zijn eerste ijsje, dat 'Fruti' heette. Het had twee smaken: framboos en sinaasappel. Later werd de smaak van ananas toegevoegd, en daarmee was de Raket geboren. Unilever lanceerde het ijsje in 1962, toen de ruimtevaart in opkomst was.
Volgens de International Dairy Foods Association hield de beroemde Griekse veroveraar Alexander de Grote van een dessert gemaakt van sneeuw, aangevuld met nectar en honing . Daarmee was het de allereerste officiële ijssmaak, hoewel we dat niet per se zouden verwachten.
De allereerste ijssoorten voor consumtie waren bevroren vruchten of sneeuw uit de bergen dat vermengd werd met vruchtensappen of honing. Deze vorm van ijs verscheen rond 500 voor Christus.
Waarom? Omdat ze denken dat vanille (vanwege de witte kleur) de basis is voor alle andere smaken. Echter, volgens historisch bewijs was chocolade de smaak die het eerst werd uitgevonden ! En omdat we hier geen favorieten hebben, geven we je recepten voor beide smaken; je kunt de ene of de andere maken of…
Leuk weetje: mint chocolate chip ijs werd in 1973 uitgevonden door culinaire studente Marilyn Ricketts tijdens haar studie aan het South Devon College in Engeland. Ze deed mee aan een wedstrijd om een ijsdessert te maken voor de bruiloft van prinses Anne met kapitein Mark Phillips in Westminster Abbey.
Als er sprake is van klinkerbotsing, komt er een koppelteken tussen beide delen. Vergelijkbare voorbeelden zijn: vanille-ijs, appelcake, rijstpudding.
Terwijl in Nederland ambachtelijke ijsbereiders met pijn in het hart hun prijzen verhogen vanwege de hoge grondstofprijzen komt het Japanse ijsmerk Cellato met het duurste ijs ter wereld. Met 5890 euro per bolletje is het volgens het Guinness Book of Records het duurste ijs ter wereld.
In de Engelse volksmond sprak men van 'Penny Licks'.
De smaak van IJs
Gemiddeld hebben ijssalons de zestien smaken in de vitrine liggen. De top vijf bestaat uit aardbei, vanille, chocolade, stracciatella en banaan.
Waterijs of sorbetijs zijn jouw beste ijsvrienden, ze bevatten namelijk de minste calorieën. Van 1 bolletje ijs kun je evenveel genieten als van 2 (of meer) bolletjes. Kies voor een bekertje in plaats van een hoorntje. Het hoorntje levert namelijk ook calorieën.
In de volgende eeuw gebruikten de Fransen vanille om ijs op smaak te brengen, een lekkernij die Thomas Jefferson in de jaren 1780 ontdekte toen hij in Parijs woonde als Amerikaans minister in Frankrijk. Hij was er zo enthousiast over dat hij een recept opschreef, dat nu bewaard wordt in de Library of Congress.
Het lekkerste ijsje van Nederland vind je in Castricum: De Roset is 'kersenkoning' Uit tientallen inzendingen uit het hele land heeft de strenge jury van het Zaanse Patisserie College het ijs van Vince Spijkerman van banketbakkerij De Roset in Castricum gekozen als allerlekkerste.
De Raket is al jaren het meest verkochte ijsje van Nederland. Jaarlijks worden er in Nederland 55 miljoen Magnum-ijsjes gegeten. Wanneer je die achter elkaar legt, vormt dat een lijn van 9.000 km. Het ijsje dat het meest wordt gegeten, blijft de Raket.
Het ijsje is niet op een bepaalde datum ontstaan of ontdekt. Door de geschiedenis heen evolueerde het van een culinair luxeproduct voor de hogere klasse tot een lekkernij voor iedereen. Er wordt beweerd dat de Romeinse keizer Nero (37-68 A.D.) al verlekkerd was op een mengsel van wijn, honing en ijs.
Af en toe een ijsje eten kan geen kwaad, het past zelfs in een gezond eetpatroon. "Er is wel verschil in welke soort je kiest, de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere", zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum.
Unilever introduceerde de Magnum als tussendoortje. Dit concept werkte en daarmee zette het bedrijf een trend. Daarna is het ijsje kleiner geworden tot de huidige 79 gram.
Cornetto (Italiaans: [korˈnetto]; 'hoorntje') is een Italiaans merk van ijshoorntjes, dat wordt geproduceerd door en eigendom is van het Brits-Nederlandse bedrijf Unilever .
Caraco ijs geweldig goed! Later werd Caraco overgenomen door Ola. Ola is rond 1948 opgestart onder deze naam, en heeft later o.a Caraco ijsfabriek uit Hellendoorn overgenomen.
De winnaar is het pistache ijs van Alessandro Crispini van Gelateria Crispini in het kleine Italiaanse dorpje Spoleto. De smaak komt voort uit een mix van drie pistaches. Twee uit een dorpje aan de voet van de vulkaan Etna op Sicilië en eentje uit het eeuwenoude havenstadje Agrigentio.
Het Japanse ijsbedrijf Cellato heeft de duurste ijssmaak ter wereld gecreëerd, genaamd "Byakuya", met een verbazingwekkende prijs van $ 6.696 per portie ! De smaak bevat zeldzame en luxueuze ingrediënten, waaronder witte truffel uit Alba, Italië, die ongeveer $ 15.192 per kg kost.
Voor corona kon je bij veel ijssalons een bolletje krijgen voor 1 euro. Maar nu kost een bolletje vaak 1,25, 1,50 of soms nog meer. De prijsstijging komt vooral door de hogere energieprijzen. Het is daardoor een stuk duurder geworden om het ijs koud te houden.
De natuurlijke smaak versterkt dit bevroren dessert, waardoor een zoete en romige harmonie ontstaat tussen smaak, textuur, aroma en aroma . Of het nu in een softijshoorntje of plantaardige gelato is, vanille is een universeel herkenbare smaak.
Roomijs of sorbetijs
'Roomijs bestaat uit melk, suiker room en eieren. Sorbet en waterijs bestaat meestal uit water, fruit en suiker. Toch is het goed opletten, want ook hier kan soms melk of ei in zitten.
Vanaf begin maart kunnen alle vegans, flexitariërs en ijsliefhebbers genieten van romige Magnums bestaande uit vanille-ijs met de typische laag krakende chocolade couverture. De ijsjes zijn uiteraard van dezelfde premium kwaliteit als onze andere producten en verkrijgbaar in de smaken Classic en Almond.