De kosten van een groepsles windsurfen zijn €65,- per persoon. U krijgt hierbij 2 uur windsurfles van een ervaren instructeur. Bij de prijs zit professioneel materiaal en wetsuit inbegrepen.
Windsurfen is een typische sport die je zo duur kunt maken als je zelf wilt, maar met een goedkoop setje kom je ook een heel eind en is de fun op het water echt niet minder als op een dure set (zeker als beginner is dit het geval).
Beginners kunnen het beste oefenen als er weinig wind staat. De wind is bepalend voor de richting waarin je surft. Dit wordt de koersrichting genoemd. Voor het windsurfen heb je een surfplank, een zeil met mast en giek en een trapeze nodig.
Als echte beginner: Softtop
Als je surfles krijgt, begin je altijd met een softtop. Dit zijn onverwoestbare surfboards, waarbij je ook geen wax nodig hebt. Omdat de surfboard zo zacht is, is hij iets veiliger voor beginners. Ook heeft de softtop genoeg volume, zodat je makkelijk op een golf start!
Welk board en zeil zullen de surfers gebruiken bij 20 knopen wind: Formula: board 1 meter breed, vin 70 cm, zeil 10 vierkante meter. Slalom: board 70 cm breed, vin 36 cm, zeil 7 vierkante meter.
Is Wingsurfen gevaarlijk? Wingsurfen is relatief veilig. Veiliger dan windsurfen en veel veiliger dan kitesurfen.
Het wereldrecord windsurfen ligt nog altijd onder de 50 knopen. Dit is ongeveer een snelheid van 91 km/h.
Makkum beach is een hele goede plek voor beginnende windsurfers, je kunt hier bijna overal staan. Als je buiten de kom van Makkum beach vaart dan zit je op het Ijsselmeer. Wanneer er een sterke wind is richting het Noorden, Noordwesten of Zuidwesten is, is het mogelijk om naar de afsluitdijk te varen.
Zorg ervoor dat het board minimaal 150 liter volume heeft. Dit is het drijfvermogen van de surfplank. Je kunt het ongeveer berekenen dat jou eigen gewicht (zeg 80 kg) + het gewicht van je zeil, mast en giek (zeg 10 kg) samen 90 liter is. Dus op een 90 liter board zou je dan net kunnen blijven drijven.
Als je een beginner bent, moet je altijd op zoek gaan naar een plank die breed, dik en minstens 90 cm langer is dan jij. Beginnende surfers moeten altijd een surfplank met extra drijfvermogen en stabiliteit nemen om makkelijker te peddelen voor de golf.
Hoe lang het duurt voordat je kan surfen
Sommige beginners zullen al op hun eerste surfles staan op hun board en anderen hebben 2 tot 3 weken nodig.
Uiteindelijk kun je jezelf natuurlijk leren windsurfen. Maar het is makkelijker om windsurfen via een ervaren windsurfer te leren! Tijdens windsurflessen leer je hoe je op je surfboard moet staan, wat de beste houding is, hoe je het zeil en de giek uit het water haalt en nog veel meer.
Windsurfen werd 'uitgevonden' in 1969 door twee Amerikanen, Jim Drake en Hoyle Schweitzer. Hun bedoeling was om een zeil op een surfplank te plaatsen zodat het zeil wind zou vangen en vooruit zou gaan. Het was eenvoudiger dan de zeilsport, omdat de plank en het tuig veel makkelijker te vervoeren waren.
Wat is moeilijker: kitesurfen of windsurfen? De eerste 10 uur zijn kitesurfen moeilijker. Je moet leren om de kite te controleren en echt op het board varen doe je nog niet. In het begin bij windsurfen krijg je een grote plank en een klein zeil en je kunt meteen varen.
De leercurve voor beide extreme sporten is niet hetzelfde. Windsurfen is veel gemakkelijker te leren en vergt slechts enkele stevige instructies en ongeveer twee tot drie uur met vlak water en ongeveer vier tot vijf uur in de golven. Dit is meer dan genoeg voor iedereen om zelfstandig heen en weer te gaan zeilen.
Als je naar de hoogste snelheden die je kunt vinden kijkt op deze sites (de hoogste gemiddelde snelheid over 2 seconden) (kiten, windsurfen) dan zie je dat kiten harder gaat.
Het beste kijk je naar een Fish Surfboard of een Hybrid board. Deze boards hebben het voordeel dat ze dezelfde lengtes zoals shortboards hebben, maar doordat ze wijder en dikker zijn hebben ze nog een vrij hoog volume. Zo is de stap van een Mini Malibu/Funboard niet te groot.
Funboard. Wanneer de golven niet helemaal geschikt zijn voor je shortboard, is een funboard het board waarmee je in het water gaat. De lengte van het board ligt over het algemeen tussen de 6 foot (1,83 meter) en de 8 foot (2,44 meter).
Om echt te kunnen windsurfen is minstens windkracht 2 tot 3 nodig. Dit is tevens de juiste windkracht om windsurfen te leren. Waait het harder dan dat, dan zul je steeds opnieuw van de plank geblazen worden.
Tarifa. Als het op windsurfen aankomt is Tarifa, dat in het zuidelijkste puntje van Spanje ligt, de absolute Europese hoofdstad. Over de hele wereld staat deze plek erom bekend dat je er ontzettend goed kunt kite-, golf- en windsurfen.
Het Veerse Meer en de Grevelingen zijn populaire (wind) surflocaties. Ook zonder zeil kun jij surfen in Zeeland. Dit doe je op de golven van de Noordzee. Of het je lukt is afhankelijk van de swell, de wind en het getij.
De windsurfplank gaat zweven door een vleugelconstructie, de windfoil genaamd, die onder de windsurfplank is bevestigd. De werking van de vleugelconstructie is vergelijkbaar met de vleugels van een vliegtuig. Al vanaf ca 20 km/u zorgt de opwaartse kracht van de vleugels dat de surfplank omhoog wordt getild.
In feite is zo'n hydrofoil niks anders dan een ellenlange vin voor onder je plank, die ervoor zorgt dat je plank op lage snelheden uit het water omhoog wordt getild. In feite surf je volledig op je foil en sta je zo'n 70 centimeter hoger op je surfplank.
Daarnaast is ook het materiaal belangrijk. Je hebt carbon foil masten en je hebt aluminium foil masten. De carbon masten zijn lichter en stijver, maar wel een stuk fragieler dan de aluminium masten. Carbon masten hebben wel de beste performance van de twee.