In een personeelsplan staan niet alleen gegevens met betrekking tot hoeveel medewerkers er nodig zijn, maar ook welke medewerkers nodig zijn, met welke kwalificaties. Dit kan vrij algemeen worden aangeduid door te verwijzen naar functies, niveaus, studieachtergrond, expertise, ervaring etcetera.
Personeelsplanning is de juiste balans tussen de personeelsbehoefte en de personeelsbeschikbaarheid, rekening houdend met de organisatiedoelstellingen en georganiseerd vanuit het organisatiebeleid. We zeggen ook wel: het inzetten van de juiste medewerkers met de juiste skills op het juiste tijdstip.
Voor SPP onderscheidt Evers de volgende vier dimensies: de hoeveelheid medewerkers, de kwaliteit van de medewerkers (kennis/vaardigheden/houding), de kosten van het personeel in verhouding tot de beschikbare budgetten en tot slot de flexibiliteit van personeel (agility/veerkracht).
Een personeelsplan is een strategisch planningsproces waarin een bedrijf (doorgaans geleid door het HR-team) de personeelsbehoeften van de organisatie beoordeelt en identificeert.
Goed personeelsbeleid is belangrijk voor het behalen van je bedrijfsdoelen. Zaken die onder personeelsbeleid vallen, zijn onder andere werving en selectie, ontslag, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, beloningsbeleid, cursussen en opleidingen, naleving van de cao, verzuimbeleid en functioneringsgesprekken.
Een strategisch personeelsplan bestaat uit vier basisprincipes. Dit zijn de juiste mensen, de juiste vaardigheden, de juiste plaats en tijd en de juiste kosten.
Een strategische personeelsplanning is een middel dat jou helpt met het in kaart brengen van de toekomstige personeels uitdagingen.
Tactische personeelsplanning heeft betrekking op personeelsplanning op middellange termijn. Bij tactische personeelsplanning richt de planner of het management zich in de eerste plaats op de verwachtingen in werk én de beschikbare medewerkers voor de periode van een jaar.
Bij kwalitatieve personeelsplanning ligt de focus op de kwalificaties van je bestaande en nieuwe medewerkers. Daarnaast kun je met kwalitatieve personeelsplanning bepalen welke ontwikkelingsmaatregelen bij uitstek geschikt zijn voor je medewerkers om je bedrijf optimaal te ontwikkelen.
Strategische personeelsplanning (SPP) is een hulpmiddel om op een effectieve en gerichte manier te sturen op de optimale bezetting van een organisatie, afdeling of team.
Het 'HOE-boek voor strategische personeelsplanning' is een praktische handleiding, boordevol tips en werkvormen, en bijzonder bruikbaar bij het opzetten, begeleiden en borgen van strategische personeelsplanning in een organisatie.
Door middel van strategisch personeelsbeleid kunnen bedrijven, op het gebied van personeel, inspelen op veranderingen in de toekomst. Het is hierbij belangrijk dat er inzicht is in de veranderingen van de markt, welke kansen en uitdagingen er zijn en hoe je als bedrijf hiermee proactief kunt omgaan.
Waarom SPP? Een SPP legt een koppeling tussen de actuele en toekomstige ontwikkelingen van jouw bedrijf, de branche waar je actief in bent en de omvang en competenties van het personeelsbestand dat nodig is om die ontwikkelingen binnen je branche te realiseren.
Moonen). Strategische personeelsplanning laat zien waar de knelpunten zitten zodat leidinggevenden en medewerkers daar tijdig, en met oplossingskracht over afdelingsgrenzen heen, op kunnen anticiperen.
Operationele personeelsplanning is het proces waarbij organisaties de juiste mensen op de juiste plaats op het juiste moment inzetten. Het is een strategische tool die planners, managers en HR-professionals helpt om de dagelijkse personeelsbezetting te optimaliseren.
Factoren die de personeelsbehoefte bepalen. De behoefte aan personeel wordt beïnvloed door ontwikkelingen op de afzetmarkt. Groeiende of juist krimpende product-marktcombinaties en veranderende (arbeidsbesparende) productietechnologieën zijn belangrijke determinanten in de kwantitatieve personeelsbehoefte.
De term HR beleid staat voor “Human Resources beleid” en staat vaak bekend onder “personeelsbeleid”. HR beleid of personeelsbeleid is een onderdeel van het organisatiebeleid en wel voor het deel dat direct betrekking heeft op het personeel.
Goede arbeidsomstandigheden voorkomen zieke werkenden
daglicht en uitzicht uit een raam naar buiten. een juiste opstelling van machines en computers. goed gereedschap. goede verhoudingen met leidinggevenden en collega's.