Wat heb je nodig om je autoverzekering om te zetten? Zodra je het kenteken en de meldcode van je nieuwe auto weet, kun je een verzekering afsluiten voor de nieuwe auto. De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer. Je krijgt de meldcode van de verkoper van de auto of van de vorige eigenaar.
Bij de meeste verzekeraars kun je je huidige autoverzekering gewoon overzetten. Het kan zijn dat je maandelijkse premie hierdoor verandert. Bijvoorbeeld als je een duurdere of nieuwere auto hebt gekocht. Neem contact op met jouw verzekeraar en vraag naar hoe je huidige autoverzekering kunt overzetten.
Autoverzekering aanpassen bij een nieuwe verzekeraar
Wilt u van verzekeraar veranderen, dan moet u eerst uw huidige verzekering opzeggen, rekening houdend met de opzegtermijnen. U moet uw autoverzekering minstens drie maanden vóór de hoofdvervaldag van de lopende verzekeringsperiode opzeggen.
Op de website van je autoverzekeraar of in je persoonlijke online omgeving vind je eenvoudig hoe je een wijziging van je autoverzekering kunt doorgeven. Heb je je autoverzekering afgesloten via een tussenpersoon, geef je de wijziging ook door aan je tussenpersoon.
Je kunt bij de meeste verzekeraars namelijk twee auto's verzekeren op één naam. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Je kunt bijvoorbeeld alleen twee auto's verzekeren wanneer deze op jouw eigen naam of die van je partner staan en jullie op hetzelfde adres wonen.
Kan ik mijn opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar een nieuwe autoverzekering? Je opgebouwde schadevrije jaren kun je meenemen naar een nieuwe autoverzekeraar.Hiervoor heb je een royementsverklaring nodig van je huidige verzekeraar.
Bij verzekeraars die verschillende soorten basisverzekeringen aanbieden, is het type basispolis te wijzigen. Ook kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten, opzeggen of veranderen. En natuurlijk heb je ieder jaar de keuze om de hoogte van je eigen risico van je zorgverzekering aan te passen.
Wil je overstappen van autoverzekering? Dat kan vanaf de einddatum van je huidige contract. De vervaldatum staat op je polisblad vermeld. Kijk goed naar je opzegtermijn en zorg dat je jouw huidige autoverzekering op tijd opzegt.
Zorgverzekering aanpassen of overstappen
Een andere zorgverzekering afsluiten kan online of telefonisch. Als u uiterlijk op 31 december een nieuwe zorgverzekering afsluit, dan zegt de nieuwe zorgverzekeraar automatisch uw oude zorgverzekering op.
In Nederland moet je als autobezitter minimaal een WA-autoverzekering hebben. Maar wat als autoverzekeraars je weigeren, bijvoorbeeld omdat je vroeger je rekeningen niet op tijd betaalde of omdat je veel schade gereden hebt? In dat geval kun je je auto verzekeren bij De Vereende. Deze autoverzekering accepteert altijd.
Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden. Alleen als er een autoverzekering op jouw naam staat, bouw je schadevrije jaren op. Een partner die evenveel in de auto rijdt als jij, maar geen autoverzekering op naam heeft, bouwt dus geen schadevrije jaren op. Als je nog samen bent, is dat waarschijnlijk geen probleem.
Doorgaans vraagt de verzekeraar om (een kopie van) het bewijs dat de auto niet meer op jouw naam staat; een vrijwaringsbewijs. Al betaalde premie wordt door veel autoverzekeraars teruggestort waarna de polis wordt beëindigd. Een eventuele nieuwe auto kun je dan direct bij een andere verzekeraar verzekeren.
Basisverzekering en aanvullende verzekering.
Wil je een ander aanvullend pakket of kies je voor een andere basisverzekering? Dat kan je doorgeven van 12 november tot 1 januari.
Jaarlijks kun je van zorgverzekering wisselen tot 31 december. Je opzegging moet vóór 1 januari van het nieuwe jaar binnen zijn bij de zorgverzekeraar. Heb je voor die tijd niet opgezegd dan kun je volgend jaar pas weer overstappen.
U kunt wel elk jaar op de vervaldatum opzeggen.Zolang u dat minimum drie maanden voor die (verval)dag doet. Hebt u bijvoorbeeld een autoverzekering afgesloten op 1 mei 2014 dan moet u uw opzegbrief ten laatste (aangetekend) versturen of persoonlijk afgeven op 31 januari 2015 (poststempel geldt als bewijs).
Looptijd autoverzekering
Dit is niet zo. Stiekem een particuliere schade- of inkomensverzekering verlengen mag niet meer sinds januari 2010. Verzekeraars moeten je nu vooraf informeren als je polis wordt verlengd. Na een verzekeringsjaar kun je de polis dagelijks opzeggen, met een opzegtermijn van maximaal een maand.
In een enkel geval is het zelfs mogelijk om binnen het eerste jaar zonder opzegtermijn op te zeggen. Maar controleer dit altijd eerst in de polisvoorwaarden van jouw verzekering. Het moment dat je je autoverzekering kan opzeggen is dus na één jaar met een opzegtermijn van een maand.
Je hebt de mogelijkheid om je zorgverzekering aan te passen per 1 januari van het volgende kalenderjaar.
Tussentijds overstappen? Vanaf 1 februari t/m 31 december kunt u in principe niet meer overstappen naar een andere zorgverzekering.
Als u niet verzekerd bent, stuurt het CAK u daarover een brief. U moet dan binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat u zich niet hoeft te verzekeren (bijvoorbeeld wegens gemoedsbezwaren). Doet u dat niet, dan krijgt u een boete.
Je verliest schadevrije jaren door schade te claimen bij de autoverzekeraar. Eén schade kost je vijf schadevrije jaren. Wanneer je meer dan 15 schadevrije jaren hebt, val je na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren.
Wil je schadevrije jaren opbouwen, dan is het dus nodig een autoverzekering op naam te hebben staan. Het voertuig zelf mag op je partners naam staan. Verzekeraars zien samenwonende stellen namelijk als één. Zodoende kun je schadevrije jaren opbouwen zonder een auto op naam te hebben staan.
Als je een tijd geen auto hebt en daarmee geen verzekering op je naam hebt staan, kan het zijn dat de schadevrije jaren vervallen. Schadevrije jaren vervallen één tot vijf jaar nadat er geen autoverzekering meer op je naam staat.
Een aanvullende zorgverzekering is dus niet verplicht. Toch kan deze verzekering handig zijn, omdat het zorg vergoedt die niet is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Aanvullende zorgverzekeringen kies je dus zelf. Je kiest een aanvullende zorgverzekering die bij je specifieke wensen en behoeften past.