Zacht water is water dat vrij is, of is ontdaan, van kalk (mineralen als calcium en magnesium). Van nature komt in Nederland nergens werkelijk zacht water uit de kraan omdat het water voornamelijk wordt gewonnen uit de bodem, die bodem bevat relatief veel kalk.
Met zacht water voelt de huid zeer zacht aan en maakt het haar glanzend en glad. Zacht water heeft ook andere voordelen. Het bespaart energie voor het verwarming van warmwater, u gebruikt minder wasmiddel en onthard water is beter voor de groei van planten. Kalkvorming in de badkamer en keuken lijkt onverzorgd.
In het geval van drinkwater is het beter om het water lang te koken, zodat de kalkdeeltjes achterblijven in de waterkoker en je veel zachter water schenkt. De tip is wel om de waterkoker regelmatig te ontkalken met azijn of opgelost citroensap, omdat de werking en de levensduur door kalkaanslag snel terugloopt.
0-4 dH: zeer zacht water. 4-8 dH: zacht water. 8-12 dH: gemiddeld water. 12-18 dH: vrij hard water.
Zacht water is water met een minimale concentratie calcium. Als water relatief weinig van dit mineraal bevat, spreken we over zacht water. Het tegenovergestelde van 'zacht water' is 'hard water'. Dit is water wat juist relatief veel calcium en magnesium bevat.
Er zijn enkel een paar kleine nadelen aan zacht water. Zo verandert de smaak van het water een beetje. Wie dagelijks van de kraan drinkt, zal na het plaatsen van een ontharder merken dat het water plots anders smaakt. Maar geen paniek, want na verloop van tijd went dit bij iedereen.
Het is ook mogelijk om speciale teststrips te kopen, die u in het kraanwater houdt. De strips meten de waterhardheid en op de strips verkleuren vakjes. Ieder vakje staat voor een bepaalde hardheid. De strips geven de waterhardheid aan voor bijvoorbeeld 7, 10, 15, 20 dH of hoger.
Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Dat de waterhardheid per regio verschilt, komt onder meer door waar het water vandaan komt.
Leidingwater mag bijvoorbeeld geen micro-organismen bevatten in hoeveelheden die gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid. Om het te ontdoen van virussen en bacteriën wordt chloor toegevoegd. De chloorgeur van leidingwater kan wel storend zijn, maar het is niet schadelijk en het vervliegt snel.
Door hard water te koken, kunt u het dus inderdaad enkele graden zachter maken. Dit werkt evenwel maar tot op een bepaalde hoogte. Als u het water te lang laat koken, zal het zodanig veel indampen, dat het net harder wordt, in plaats van zachter.
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.
Zacht drinkwater heeft net als hard water vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid. Er werd een tijd gedacht dat er mogelijk een relatie bestond tussen te zacht water en hartfalen, maar uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat effect verwaarloosbaar.
Voordelen van zacht water
Er zal geen kalk meer ontstaan op kranen en ander sanitair. De waterleiding zal niet langer verkalken waardoor er minder energie nodig is om het water op te warmen. Apparaten hebben minder onderhoud nodig en kunnen veel langer meegaan.
Regenwater is van nature zacht. Als het echter door de grond loopt, neemt het veel mineralen op, zoals kalk, calcium, magnesium en krijt. Zacht water daarentegen bevat niet al deze materialen. Omdat zacht water niet alle mineralen hard water heeft, is het niet geschikt om te drinken.
Conclusie: de ideale waterhardheid is simpelweg 0 dH aangezien dit de enige waterhardheid is waarbij een kalkvrije omgeving kan worden gegarandeerd. Iedere waterhardheid hoger dan deze zorgt voor de afzetting van calciumcarbonaat zoals ook te zien is in deze evenwichtsreactie.
Hoe meer calcium en magnesium in de drinkwaterbronnen voorkomt, des te harder is het water. Het gehalte aan calcium- en magnesium in grond- en oppervlaktewater kent een sterke variatie omdat het afhankelijk is van de samenstelling van de bodem. Algemeen wordt vastgesteld dat het grondwater in Vlaanderen hard is.
Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
Het water is het zachtst in Flevoland, Friesland en gedeeltes van Gelderland, terwijl het water het hardst is in delen van Overijssel, Limburg, Zeeland, Utrecht en vooral Noord-Brabant.
CONCLUSIE: gemiddelde prijs voor een waterontharder
Voor een instapmodel mag je rekenen op prijzen vanaf 700 euro. Voor de plaatsing van een waterontharder in een woning van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik kan je gemiddeld gesproken rekenen op een prijs tussen 1.000 en 2.000 euro.
Een waterontharder gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Als de juiste onderhoud plaatst vindt, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar mee gaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat werken.
De beste waterontharder voor de meeste huishoudens is deze Amfa 4000. Deze waterontharder van Amfa onderscheidt zich als beste van andere merken door de lage prijs van €199, de makkelijke montage en de goede magnetische ontharding.
Een waterontharder neem je omdat je geen kalk in je water wilt. Kalkvrij water heeft een aantal grote voordelen. Een waterontharder is bijvoorbeeld duurzaam en goed voor je huid. Je apparaten gaan langer mee en je hoeft geen agressieve, chemische schoomaakmiddelen te gebruiken tegen kalkaanslag.
Water zonder kalk is te koop in de supermarkt in de vorm van bronwater. Maar let wel goed op: niet al het bronwater in de supermarkt is ontkalkt. Of het bronwater is ontkalkt, verschilt per merk. Informatie over hoe hard het bronwater is, lees je gemakkelijk op het etiket.
Kalk in het water
Door de hoeveelheid kalk in het harde water raakt de huid en uw haar geïrriteerd en kunnen vocht en oliën niet meer goed doordringen. Kalk mengt zich tevens met de natuurlijke oliën van uw haar, waardoor het er vettig en futloos uit kan zien.