Om een lekker kopje valeriaan thee te maken doe je twee eetlepels valeriaan in een kop heet water.Laat 10 minuten trekken en geniet van je valeriaanthee.
De medicinale wortel van de Valeriaan
Alleen twee- of driejarige planten worden voor de medicinale werking gebruikt. De wortel wordt geoogst in het najaar en kan vers worden gegeten, je kunt er bijvoorbeeld thee van trekken, maar wordt vaak gedroogd en verwerkt voor medicinaal gebruik.
Waar is valeriaan thee goed voor? De bekendste werking van valeriaan is de slaapverwekkende werking. Valeriaan heeft een kalmerend effect op de hersenen. Het is een alternatieve behandeling voor angst, nervositeit en stress en wordt ook wel aangeraden bij slapeloosheid.
Na het uitgraven, afsnijden, schoonsnijden de wortel goed wassen. Daarna in stukken snijden en die in bak-of droogoven drogen. Na het drogen in een potje niet in het licht en op niet vochtige plek bewaren. Ook het blad en de jonge uitlopers kunnen verzameld en gedroogd worden.
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Rustgevende kruidenthee
Kruidenthee wordt rustgevende eigenschappen toegedicht. ,,In de meeste theesoorten die rust beloven zit kamille, valeriaan en lavendel. Aan kamille wordt een licht ontspannen effect op de maag en darmen toegekend.
Toch drink je in de avond beter geen zwarte of groene thee. In deze thee zit namelijk theïne (cafeïne in thee) wat ervoor kan zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Kruidenthee, rooibosthee en fruitthee bevatten geen theïne. Daar kun je in de avond beter voor kiezen.
De meeste mensen verdragen dit kruidenmiddel goed. Maagdarmklachten kunnen voorkomen, zoals misselijkheid en buikpijn, en slaperigheid. Van valeriaan zijn verder geen bijwerkingen bekend. Kruidenmiddelen met valeriaan zijn niet zo goed onderzocht als andere geneesmiddelen.
Hoewel valeriaan niet giftig is voor katten, mogen katten er niet te veel van eten. Dit kan leiden tot maagklachten en braken.
De werking begint binnen een half uur en houdt ongeveer 4 uur aan.
4 tabletten/dag. De dragees/tabletten zonder kauwen met water innemen. Door het geleidelijke begin van de werking is valeriaan niet geschikt voor acute behandeling. Voor een optimaal effect wordt continu gebruik gedurende 2–4 weken aanbevolen.
De aanbevolen dosering bij volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar is: - Ter verlichting van lichte nervositeit: 1 tablet 3 maal per dag. - Bij slaapmoeilijkheden: 1 tablet een halfuur tot een uur voor het slapengaan, indien nodig met nog 1 extra tablet vroeger in de avond. Maximale dagdosering: 4 tabletten.
Een zeer probaat middel voor Vata hoge bloeddruk is het kruidenmengsel: Ashwagandha, Valeriaan en Brahmi in gelijke delen (1-3 gram per kruid, in poedervorm).
Zodra de angstaanvallen weer beginnen, begin je met 3 keer per dag 125 mg Valeriaan (Kruidvat) te slikken en bij misselijkheid (als gevolg van de angst) een reistabletje (ook gewoon van het Kruidvat).
Valeriaan kan milde bijwerkingen veroorzaken als vermoeidheid de ochtend na de inname, hoofdpijn, duizeligheid en maagklachten (1).
Valeriaan wordt al een lange tijd gebruikt vanwege haar verdovende en rustgevende eigenschappen. Gebruikers rapporteren dat wanneer je valeriaan rookt in een vaporizer, het een veel sterker effect opwerkt dan wanneer je valeriaan in pilvorm inneemt.
Het ruikt naar zweet en is muffig. Vaak zie je dan ook dat het met andere producten wordt vermengd om de geur te maskeren. Uit onderzoek is bewezen dat valeriaan een rustgevende en kalmerende werking heeft op het lichaam. Het geeft een rustgevend gevoel aan mensen.
Echte valeriaan (Valeriana officinalis) is een kruidachtige plant uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De soort komt voor in de gematigde delen van Eurazië. Uit de wortelstok wordt een extract verkregen dat wordt toegepast als bestanddeel voor rustgevende middelen.
Gebruik valeriaan niet naast haloperidol, aangezien de combinatie de lever en nieren te sterk kan belasten.
Valeriaan: natuurlijk slaapmiddel bij onrust
De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Valeriaan is verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof of los kruid.
Uit onderzoek blijkt dat valeriaan niet helpt tegen slapeloosheid. Melatonine is geen slaapmiddel. Het is een middel dat het dag-en-nachtritme kan verschuiven. Het werkt alleen bij slaapproblemen door een jetlag: verstoring van het dag-en-nachtritme door vliegreizen.
Bovendien leidt een te grote maaltijd tot een sterke stijging van de lichaamstemperatuur, wat niet goed is om in slaap te vallen. Ook pikant eten kan je beter vermijden, net als koekjes, donuts, cake of bladerdeeg. Wat drinken betreft: beter niet te veel alcohol, en uiteraard ook liever geen cafeïne.
Maar wist je dat gemberthee ook heel fijn is vlak voor het slapengaan? Dat komt doordat gember je maag en darmen kalmeert. Het helpt bij het verteren van je avondeten en dat zorgt er dan weer voor dat je sneller in slaap valt en lekkerder door kunt slapen.