Belangrijk om te weten over kamille
Kamille is een kruidenmiddel. Het werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Het wordt gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en huidklachten.
Reguleer je ontlasting met een gezond en gevarieerd eetpatroon, voldoende water drinken en regelmatig lichte tot matige fysieke inspanning. En denk erom: als je moet, dan moet je. Stel nooit een toiletbezoek uit en blijf niet langer dan 10 minuten zitten.
Kamille en Iberogast
Tegenwoordig wordt kamille gebruikt in het kruidengeneesmiddel Iberogast. In combinatie met 8 andere kruiden helpt kamille tegen maag- en darmklachten; zoals maag- en darmkrampen, maagpijn, een vol gevoel, misselijkheid en maagzuur.
Uit een recent onderzoek, dat gepubliceerd werd in The Journal of Nutritional Biochemistry, blijkt dat groene thee de gezonde bacteriën in je darm laat toenemen, en er voor zorgt dat de slechte bacteriën afnemen. Als je één kopje matcha per dag drinkt, dan ervaar je al voordelen.
Groene thee (Camellia sinensis L.)
Van deze polyfenolen is epigallocatechine-3-gallaat (EGCG) het krachtigst (1). EGCG heeft ontstekingsremmende eigenschappen die verlichting kunnen brengen bij de vlagen van pijn en ongemak van inflammatoire darmziekten (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (1, 2).
Drink warm water of thee
Thee kan stimulerend zijn op je spijsvertering, met name kruiden thee als kamille of gember en groene thee.
Klachten van winderigheid kunnen veroorzaakt worden door: Teveel luchtslikken. Bij spanning en stress, roken, drinken door een rietje, veel kauwgom kauwen en een slecht zittend kunstgebit wordt veel extra lucht ingeslikt.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt. Drink je te weinig, dan kan dat zorgen voor harde en droge ontlasting.
1. Lichte spijsvertering. Door het gebruik van koriander en anijszaadjes in deze theeblend kun je genieten van een lekkere kop thee dat zorgt voor een lichte spijsvertering. Dit geeft meer rust aan je maag en darmen.
Je kan het gebruiken om spijsverteringssappen te stimuleren en maagkrampen en buikpijn te verlichten. Het is gebleken dat het een antibacterieel, antispasmodisch en een kalmerende werking heeft op het gehele maagdarm kanaal. Muntthee drink je om de maag te kalmeren of de spijsvertering te versterken.
Hoge doses groene thee, of gebruik van groene thee extract (equivalent van 5 liter per dag), kunnen buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, winderigheid, slapeloosheid en verwarring geven (6). Groene thee kan de absorptie van ijzer en andere vitamines en mineralen verlagen.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Omdat gember de stofwisseling op gang helpt, is gemberthee een perfecte remedie voor maag- en darmklachten. Mocht je dus last hebben van obstipatie of maagklachten, kan het geen kwaad wat vaker gemberthee te drinken of gember in je eten te verwerken.
Wat veroorzaakt een opgeblazen buik? Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan: Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.