Wie de eigen stem op een opname hoort, mist het interne gedeelte en dus ook de extra warmte van de stem. We horen alleen de geluidsgolven die via de lucht direct het oor binnenkomen, waardoor de stem anders kan klinken. Vaak houdt 'anders' in dat de stem scheller klinkt, iets wat niet iedereen even mooi vindt.
Dat je stem zo anders klinkt in je hoofd dan in het echt, heeft alles te maken met de weerkaatsing van je stemgeluid. Op het moment dat je spreekt, wordt het geluid weerkaatst in alle holtes van je schedel. Dat hoor je, en dat maakt je stem voor jou hol en warm en lager dan je stem die anderen horen.
Wanneer je jezelf hoort praten hoor je een heel andere stem, dan wanneer andere mensen jouw stem horen. Dat heeft ermee te maken dat het geluid dat we zelf produceren, wordt getransporteerd via de beenderen en niet via onze oren. Jijzelf ervaart je eigen stemtoon lager, dan hij in werkelijkheid is.
Om echt goed te kunnen leren zingen is het daarom erg belangrijk dat je adem gaat halen door je buik. Hierdoor zal je meer ontspannen kunnen zingen en komt je stemgeluid het beste naar voren. Door je buik ademhalen is zeker aan te leren. Focus je hierbij dan ook echt op je buik.
Je stemgeluid klinkt helder wanneer de stembanden hetzelfde bewegen, in goede conditie zijn en goed sluiten. Sluiten ze niet goed aan of bewegen ze asymmetrisch dan kan de stem aangetast klinken (schor, dof) doordat er veel lucht kan ontsnappen die niet tot trillen wordt gebracht.
Er zijn over het algemeen een aantal eigenschappen die een stem aantrekkelijk maken. Een warme klank, een laag geluid en een fijne melodie bijvoorbeeld. Een stem die blijk geeft van zelfvertrouwen, wordt door de meeste mensen als prettig ervaren.
Die golven vang je weer op met je oorschelpen, zoals we net hebben gezien en gehoord. Maar je hoort je eigen spraak ook 'inwendig': de trillingen van je stemholte worden via je schedel direct aan het slakkenhuis doorgegeven. Dat heet 'botgeleiding'.
U kunt in aanmerking komen voor een stemverhogende ingreep nadat u minstens een half jaar intensieve logopedie heeft gehad om uw stem en manier van spreken te veranderen.
Stemmen horen kan voorkomen bij neurologische aandoeningen, zoals multiple sclerose, een tumor of ontstekingen van de hersenen, bepaalde vormen van dementie en bij de ziekte van Parkinson. Bij epilepsie kan stemmen horen soms een van de weinige symptomen zijn. Epilepsie is een soort kortsluiting in de hersenen.
Vals zingen kan meerdere oorzaken hebben. Sommige mensen kunnen het verschil in toonhoogte niet horen, hoe goed ze ook hun best doen. Anderen horen de toon wel maar kunnen deze zelf niet precies nazingen. Maar het kan ook liggen aan de werking van je 'zangspieren' of een slechte ademtechniek.
#1. Drink water
Een eenvoudige manier om je stem gezond te houden, is goed gehydrateerd blijven. Dit betekent dat je de hele dag door water drinkt, vooral wanneer je stembanden het meest onder druk staan, zoals tijdens een concert of een studiosessie. Kruidenthee is ook een optie.
Zangers wordt over het algemeen aangeraden veel water te drinken en uit de buurt te blijven van sigaretten, alcohol en frisdrank. Ook sterke kruiden, sambal, knoflook, menthol en suiker zijn niet erg goed voor de stem.
Maak gebruik van pauzes en een lager spreektempo
Maak gebruik van pauzes na een belangrijke zin of een belangrijk woord. Je stem wordt er niet zachter van, maar je geeft de luisteraar wel de kans om de boodschap te verwerken. Als je door blijft gaan, zal de aandacht verslappen omdat er teveel informatie binnenkomt.
De makkelijkste manier om dit te vinden, is bij jezelf nagaan welke nummers je het liefst meezingt/meeblèrt.Zitten deze nummers ongeveer op dezelfde toonhoogte?Dan zal dit geen toeval zijn. De kans is groot dat je deze nummers meezingt omdat je het idee hebt dat je stem het beste klinkt in dit bereik.
Heeft je gesprekspartner een harde stem en jij een zachte, spreek dan bewust met een steviger volume. Door met meer volume te praten kom je zekerder, daadkrachtiger en overtuigender over. Spreekt de ander zachter en heb jij juist een harde stem, praat dan bewust wat zachter.
De gemiddelde leeftijd is dertien tot vijftien jaar en het proces duurt drie tot zes maanden. Bij een snelle verandering, de acute baard in de keel, kan de stem gemakkelijk overslaan en in een ander register terechtkomen. Overslaan dus. Dat klinkt grappig en het houdt na verloop van tijd vanzelf op.
Uw stem wordt niet vrouwelijker door de hormoonbehandeling. Het is wel mogelijk om een vrouwelijke manier van spreken aan te leren. Als u klachten heeft van een te mannelijke of te zware stem, dan kunt u bij de polikliniek KNO-heelkunde/logopedie van VUmc terecht voor een stemonderzoek.
Wil je weleens horen hoe je zelf klinkt? Plaats twee grote stukken karton, tijdschriften en boeken voor je oren en praat hardop (zie video). Het geluid legt zo een andere weg af naar je oren en daardoor krijg je een beetje een idee hoe je eigen stem klinkt.
Veel mensen hebben dit wel eens: ongeveer 1 van de 10 mensen. De stemmen zijn bij iedereen verschillend. Ze kunnen hard zijn of heel zacht, een paar woorden of urenlang achter elkaar. Sommige mensen hebben de ervaring dat ze met hun stemmen gesprekken kunnen hebben.
Diplacusis staat ook bekend als dubbel horen. Het is een vorm van slechthorendheid wanneer u hetzelfde geluid per oor verschillend waarneemt. Uw hersenen interpreteren de geluiden die u hoort. Wie lijdt aan dubbel horen, hoort twee afzonderlijke geluiden met een verschillende locatie, timing of toonhoogte.
Een hoge mannenstem is een tenor. Je hebt ook een lage mannenstem, dat is een bas. Een lage vrouwenstem, een alt en een hoge vrouwenstem dat is een sopraan. Dat ben ik.
De eenvoudigste manier om jouw zangstem te bepalen is het zingen van de toonladder. Zing de octaven van de toonladder van laag naar hoog. Bepaal welke lage noot je helder kunt zingen en ga dan steeds een toon hoger tot je niet verder kunt. Je weet nu wat het bereik van je stem is.
Ook wanneer je niet weet hoe de persoon achter een stem eruitziet, kun je verliefd worden op een stem. Je stem bepaalt voor een groot deel hoe aantrekkelijk iemand anders je vindt. Andersom is het ook zo: je kunt enorm afknappen op iemands stem, als hij of zij een geluid heeft dat je niet persoonlijk aanspreekt.