In ons land is er geen maximum gesteld aan het aantal mensen dat in een huis mogen wonen. Wel staat veiligheid voorop dus je moet ook weer niet te bont maken want dan kom je in aanraking met de veiligheidswet.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen.
Per persoon hebben grotere huishoudens gemiddeld echter juist minder ruimte. In Nederland is de gemiddelde woonruimte per persoon 65 m2 en in Amsterdam 49 m2. Een eenpersoonshuishouden in Amsterdam heeft gemiddeld 62 m2woonoppervlakte tot zijn beschikking, een eenpersoonshuishouden in Nederland 88 m2.
Het is dus afhankelijk van in welke gemeente u woont om te kunnen beoordelen welke regels op de woning van toepassing zijn. Het zal in veel in gemeenten in beginsel niet toegestaan zijn om met twee gezinnen een woning te bewonen.
In de wet staat geen maximum aantal bewoners. Wel mogen gemeenten sinds 2015 op basis van artikel 4 van de Huisvestingswet (Hw) een huisvestingsverordening vaststellen. In de huisvestingsverordening wordt regelmatig wel een maximum aantal bewoners bepaald. Dit hangt dus af van de betreffende gemeente.
Het toestaan van woning delen is per gemeente geregeld. Dit kan dus verschillen. Het gaat hier dan niet om delen door een gezin, een zogenaamde duurzame huishouding, dat mag natuurlijk wel. Het gaat om het delen door 3 volwassenen die een woning willen huren en samen de kosten willen delen.
Om medehuurder te worden moet iemand in de verhuurde woning zijn hoofdverblijf hebben. Daarnaast moet er óf sprake zijn van een huwelijk of geregistreerd partnerschap met de huurder óf een duurzaam gemeenschappelijk huishouden.
Kan ik met 2, 3 of 4 mensen een huis kopen? Ja u kan een huis kopen met 3 of 4 aanvragers, u zal wel met zijn allen daar moeten wonen en ingeschreven staan, u mag niets verhuren. Een 3 persoons of 4 persoons hypotheek is sinds 2020 dagelijkse kost omdat je met meerdere personen veel meer hypotheek kan krijgenð .
De wet kent nauwelijks specifieke regels over wat je rechten en plichten zijn als je ouders bij je komen inwonen. Maak duidelijke afspraken. Zo kan je bekijken of en welke werken er nodig zijn aan je woning en hoe die zullen worden betaald.
Reacties. Er zijn geen consequenties bij inschrijving op uw woonadres als u een koopwoning hebt. Wel moet ivm een eventuele hypotheekaftrek de betaalde huur beneden een bepaalde grens zijn. Er geldt een vrijgesteld bedrag hiervoor.
Voor woningen moet de totale vloeroppervlakte van de woonlokalen minstens 18 m² zijn voor 1 persoon, 27 m² voor 2 personen, 40 m² voor 3 personen, 50 m² voor 4 personen, 60 m² voor 5 personen,...
Sociale minima: 71,5 m² voor gezin van vier
Leefruimte: 26 m² Keuken: 6 m² Slaapkamer ouders: 11 m² Slaapkamer kind: 7 m²
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
U mag zoveel adressen hebben als u wilt, als u maar één hoofdadres heeft. En dáár moet u dus bereikbaar zijn. Dat noemt de wet uw "hoofdverblijf". En het adres van uw hoofdverblijf is van belang voor het woonlandbeginsel, post, belastingen, enz.
U moet toestemming geven voordat iemand zich kan inschrijven op uw adres. Lees verder bij Verhuizing doorgeven. U hebt geen woonadres en wilt toch post ontvangen. De bewoner van het adres dat u als briefadres wilt gebruiken, moet toestemming geven.
Rechtbank Zeeland –West-Brabant heeft recent beslist dat er geen sprake is van een schenking als ouders hun zoon met zijn gezin voor niets in hun huis laten wonen. Bij het gedogen van de – gratis – bewoning is geen sprake van schenking omdat de ouders niet verarmen.
U bent bevoegd om zolang u wilt iemand onder uw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang u samenwoont betreft uw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
Het huis is gezamenlijk eigendom na overlijden
Als de langstlevende ouder overlijdt, erven de gezamenlijke kinderen de woning en hypotheeklening. Zolang de nalatenschap onverdeeld blijft, zijn de kinderen samen eigenaar van het voormalig ouderlijk huis. En zij zijn gezamenlijk aansprakelijk voor de hypotheeklening.
Wanneer u een huis gaat kopen met twee gezinnen moet u ook de financiering samen regelen. Hiervoor heeft u twee opties. Als u een hoger maximaal hypotheekbedrag wilt, moet u uw inkomens bundelen en samen een hypotheek afsluiten. Vaak komt de koop neer op 'kopen in onverdeeldheid', waarbij u samen eigenaar wordt.
Ja, u kunt samen met uw ouders een huis kopen. Let er wel op dat de meeste hypotheekverstrekkers liever geen hypotheken verstrekken aan mensen waartussen een groot leeftijdsverschil zit. Het is mogelijk, maar het is niet eenvoudig. Uw ouders kunnen u wel ondersteunen middels een garantstelling of schenking.
Het huurcontract staat op 2 namen (contractuele medehuur)
Als u allebei als huurder in het contract staat, heeft u allebei recht op de huurwoning. Dit heet 'contractuele medehuur' of 'samenhuur'. Bent u het erover eens wie in de huurwoning blijft? Vraag dan of de verhuurder deze persoon als alleenhuurder accepteert.
Samenwonen met vrienden kent veel voordelen. Behalve gezelligheid biedt het zekerheid: u kunt zelfstandig blijven wonen en bij problemen rekenen op een helpende hand van uw medebewoners.
Indien meer dan één huishouden een zelfstandige woning bewoont is dat woningdelen. Eén huishouden is maximaal twee volwassenen. Woningdelen door 2 personen, ook al vormen zij niet één huishouden, mag altijd. Er zijn geen regels.