Veelgestelde vragen. Is het mogelijk om te zwemmen met zwemmersoor? U dient het zwemmen te vermijden terwijl u aan de symptomen van zwemmersoor lijdt. Door het zwembad in te duiken voordat u volledig genezen bent, kan het probleem verergeren.
De behandeling is allereerst schoonmaken. Dat schoonmaken kan het beste met een zuigapparaat gebeuren. Dit geeft de minste kans op beschadiging van de gehoorgang, die toch al heel kwetsbaar is. Vervolgens kunnen er goede oordruppels en eventueel antibiotica voorgeschreven worden, die vaak afdoende zijn.
Een loopoor geneest ook vanzelf. Meestal is het oor binnen 1 week weer droog. Uw kind kan met een loopoor gewoon douchen. Maar laat uw kind er liever niet mee zwemmen.
Advies bij een loopoor
Een kind met een loopoor raden we aan niet te zwemmen. Het is niet slecht voor de genezing, maar met het hoofd onder water kan uw kind plotseling duizelig worden. Douchen kan geen kwaad. Een kind met een loopoor kan tijdelijk minder goed horen.
Het water in je oor is niet gevaarlijk, maar als je je hoofd onder water hebt, kun je plotseling duizelig worden. Douchen mag gewoon met een loopoor.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Alleen bij een loopoor is het verstandig om niet met het hoofd onder water te zwemmen. Er is dan een gaatje in het trommelvlies en het kind kan plotseling duizelig worden wanneer het met zijn hoofd onder water komt. Middenoorontsteking is een onschuldige aandoening. Controles door de huisarts zijn meestal niet nodig.
Dat vocht kan een paar weken aanwezig blijven na een ontsteking, maar verdwijnt uiteindelijk meestal spontaan. Als er na 2-3 maanden nog steeds vocht in het middenoor zit, spreken we van een 'lijmoor'. Dit wordt zo genoemd omdat het vocht na verloop van tijd dikker, slijmerig en kleverig wordt.
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt.
Als je kind een oorontsteking heeft, maar hij voelt zich verder goed, dan kan hij gewoon naar buiten. Ook water kan geen kwaad, dus je kind kan douchen en zwemmen. Duiken en diep onder water zwemmen, kan hij beter even niet doen, want dit geeft vaak extra druk op het oor en doet dus pijn.
Waarom zwem oordoppen? Met het gebruik van oordopjes in het zwemmen wordt de gehoorgang afgesloten van water, vuil en chloor. Daarnaast kunnen zwem oordoppen van levensbelang zijn voor mensen met oorproblemen, zoals buisjes of een gaatje in je trommelvlies.
Bij oorpijn of een verstopt oor door oorsmeer wordt vaak het advies gegeven dit te behandelen met een scheutje (olijf)olie. Het kan inderdaad helpen, zegt huisarts Barnhoorn tegenover Trouw. Of olijfolie het beste werkt of dat ook andere oliesoorten gebruikt kunnen worden hem ook gevraagd.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Wanneer er sprake is van een acute gehoorgangontsteking zal de patiënt klagen over pijn en ook jeuk. De pijn kan behoorlijk hevig zijn. Wanneer het oor wordt geïnspecteerd door de arts is te zien dat de huid in de gehoorgang rood en gezwollen is, waardoor de gehoorgang ook vernauwd is. Ook de oorschelp kan rood zijn.
De ontsteking zelf veroorzaakt geen onherstelbare schade aan het oor. Maar een verwaarloosde oorontsteking is gevaarlijk. U moet het goed in de gaten houden, vooral bij kleine kinderen.
Als er zich vocht achter het trommelvlies ophoopt, zult u merken dat het gehoor aan dat oor een stuk slechter is. Heel soms kan iemand evenwichtsklachten of duizeligheid ervaren. Behalve het gehoorverlies zijn er vaak geen andere klachten.
Conclusie. Fabel. Het 'klaren' van de oren bij het stijgen of landen is ongevaarlijk en vaak zelfs de enige manier om de druk en pijn op de oren te verminderen.
Behandeling middels trommelvliesbuisjes
Door het buisje te plaatsen in het trommelvlies, ontstaat een open verbinding tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang, zodat er via het buisje weer lucht in het middenoor komt en er geen vochtophoping meer kan ontstaan.
In de meeste gevallen gaat een oorontsteking vanzelf over. In sommige gevallen moet u contact opnemen met uw huisarts. Dit moet u doen als: U zich erg ziek voelt.
Als de klachten niet vanzelf verdwijnen na enkele dagen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Een dichtzittend oor kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn: Vocht achter het trommelvlies.
Oorzaak verstopte oor is niet bekend
Ga dan even langs de huisarts. Doe dit ook als de klachten langer dan een week aanhouden of als u oorpijn krijgt. Zo kan het nodig zijn om uw oren even uit te laten spuiten of krijgt u bij een verkoudheid een neusspray, die ook zorgt dat uw oren weer opengaan.
Minder beweeglijk trommelvlies
KNO-arts Hubert Spoelstra: “Door de verkoudheid zwelt het slijmvlies in de neus en ontstaat de bekende waterige verkoudheid. Daardoor werkt de beluchting via de Buis van Eustachius naar het oor minder goed. Hierdoor ontstaat in eerste instantie een onderdruk in het middenoor.
Valsalva-techniek: bij deze techniek sluit je je mond sluit en knijp je je neus met de hand dicht. Vervolgens probeer je lucht door je gesloten neus te forceren. Op het moment dat er lucht naar het middenoor wordt geduwd, kun je je oren horen 'ploppen'. Vaak is het probleem dan opgelost.
Doe in de 3 dagen voor het uitspuiten dit: doe 2 keer per dag een paar druppeltjes slaolie, olijfolie of water in uw oor. Uw oor wordt uitgespoten met lauw water.