Ook werd de naam daalder-dubbeltje gebruikt, een term met dezelfde oorsprong als de Engelse naam penny-farthing. De twee verschillende wielen werden als het ware vergeleken: een grote munt, de penny of de daalder, en een veel kleinere munt, de farthing of het dubbeltje.
Een daalder was 30 stuivers waard en de eerste werd vanaf 1538 geslagen en bleef in omloop tot 1847. Na de decimalisatie van de Nederlandse munten aan het begin van de 19e eeuw was de daalder één gulden vijftig waard.
Een dubbeltje is een klein voormalig Nederlands geldstuk, een munt, oorspronkelijk van zilver, met een waarde van een tiende gulden. Het muntstuk van 10 eurocent wordt ook wel een dubbeltje genoemd.
Dubbeltje = Een dubbeltje is een klein voormalig Nederlands geldstuk, een munt, oorspronkelijk van zilver, met een waarde van eentiende gulden. Het muntstuk van 10 eurocent wordt momenteel ook wel een dubbeltje genoemd.
Vooral het kwartje dat in het jaar 1954 is geslagen is geld waard. In dat jaar zijn minder kwartjes geslagen en daardoor heeft het muntje meer waarde. Dit geldt ook voor kwartjes uit 1941, 1948, 1950 en 1951. Zelfs als het beschadigd is kan het nog steeds voor een euro aan een verzamelaar worden verkocht.
Daarom heette het oorspronkelijk ook wel dubbele stuiver. Vanaf 1948 was het dubbeltje een nikkelen munt met een waarde van een tiende gulden.
Als dubbeltje geboren worden en nooit een kwartje kunnen worden, is een zegswijze die aangeeft dat je niet boven je stand kunt leven. Wie arm geboren wordt, zal wel arm blijven, is eenzelfde soort gedachtegang. In onze moderne tijd zijn veel mensen het niet met deze spreuk eens, omdat het getuigt van lijdelijkheid.
Met een waarde van bijna 3 euro is de Koeweitse dinar in nominale termen de duurste munt ter wereld; als je ten minste bitcoin en andere alternatieve valuta's niet meerekent.
Tegenwoordig in Nederland het meest bekend als een waarde van anderhalve gulden (NLG 1,50).
De meest recente zilveren rijksdaalders bevatten een waarde van om en nabij € 5,23 (gebaseerd op de zilverprijs van het moment van schrijven). De waarde is echter afhankelijk van de zilverkoers.
Vaticaanstad, 2021
De munt van Vaticaanstad is een van de meest waardevolle 10 eurocent-munten die je kunt bezitten. Het design wordt al sinds 2017 geslagen. De ene jaargang is meer waard dan de andere, net als bij goede wijn. Doorgaans brengt de munt uit 2021 zo'n 6 tot 10 euro op.
Zo werden er in de periodes van Koning Willem I, II en III en van koningin Wilhelmina munten geslagen die zwaarder waren in gewicht en een hoger zilverpercentage bevatten. Sommige van deze zilveren guldens zijn tegenwoordig zeer zeldzaam, waardoor ze bij verzamelaars een hogere winst kunnen opleveren.
Waarde van een zilveren tientje
Doordat de munten uit 1970 en 1973 zwaarder zijn dan de andere munten, bevatten deze zilveren tientjes relatief meer puur zilver. Hierdoor zijn deze ook meer waard dan de zilveren tientjes uit latere jaren, namelijk ongeveer 9 euro.
Een muntje van 1 cent uit Monaco, uit 2001 of 2002, is om en bij de 100 euro waard. Hetzelfde geldt voor een muntje van 2 cent uit het Vaticaan uit 2002 of 2003. Nog een zeldzaam rostje is dat van 1 cent dat Finland in 2001 uitgaf. Dat is 10 euro waard.
Er zijn hele kostbare gouden vijf gulden stukken bekend met een waarde van ruim boven de €1.000,00 Jaartal en kwaliteit zijn van groot belang voor verzamelaars. Vanaf 1826 tot en met 1912 zijn er gouden vijfjes geslagen, het ene jaar meer als de ander. In totaal; zijn er circa 4 miljoen geslagen en uitgegeven.