Wil je wat hetere sauna's uitproberen en je wil er bijvoorbeeld drie keer in, ga dan voor de 8 tot 10 minuten. Het is raadzaam om over het algemeen niet langer dan 20 minuten in de sauna te blijven zitten. Vind je het al eerder niet prettig? Ga er dan uit!
We adviseren je niet langer dan 15 minuten in een sauna te blijven, dat is het beste voor je lichaam. Korter in een sauna zitten mag natuurlijk ook, 5 minuten kan al heel effectief zijn! Je kan altijd de sauna verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
De juiste tijd is per persoon verschillend, maar met het oog op de gezondheid is het verstandig om maximaal 10 tot 15 minuten in de sauna te blijven. Stap er dan even uit om af te koelen voor een paar minuten en dan kun je er best weer een kwartiertje tegenaan.
Een regelmatige saunasessie is gezond, maar als je te vaak naar de sauna gaan of te lang in de sauna blijft zitten, dan krijg je last van hoofdpijnen en zal je juist meer stress en pijnklachten gaan ervaren.
Heeft u vaak moeite met warme vochtige omgevingen? Dan is een sauna juist beter voor u. Dit geldt ook voor mensen met reuma of acute infecties. Uw hart moet in een stoombad veel harder werken dan in een sauna, daarom is een sauna beter voor personen met hart- en vaatziekten.
Blijf 5-20 minuten in het stoombad.
Als je er na 5 minuten al genoeg van hebt en uit het stoombad wilt gaan, dan kun je dat gewoon doen. Maar blijf niet langer dan 20 minuten achter elkaar in het stoombad, want dan loop je het risico dat je lichaam oververhit raakt.
Omdat de stoom milder aanvoelt, adviseren wij om eerst de stoomcabine te bezoeken alvorens u de daadwerkelijke sauna in gaat.
Ben je bijvoorbeeld van plan die dag drie keer in de sauna te gaan, dan kun je beter niet 15 minuten in de sauna verblijven. 10 minuten is dan beter. Ben je van plan die dag twee keer in een minder warme sauna te gaan, bijvoorbeeld 70 graden, dan kun je best 15 minuten per keer in de sauna blijven.
Een koude douche zorgt voor een ontspannen gevoel. Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam stopt met zweten. Een koude douche zorgt voor een betere bloedsomloop.
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet. Diezelfde vrijgave van endorfines zorgt er daarnaast voor dat je ook dieper zal slapen.
De sauna bevordert spierherstel
Het gebruik van een sauna is in feite warmtetherapie. Het gebruik van een sauna als warmtetherapie voor het hele lichaam is een efficiënte manier om spieren te ontspannen en spiercontractie te verminderen. Hierdoor krijg je minder spierpijn na een zware inspanning.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
Medisch gezien is iedere dag een sauna bezoeken mogelijk, maar dat is zeker ook afhankelijk van de tijd die u hiervoor te besteden heeft. Onderzoekers van de Finse universiteit van Turku geven aan dat het wijsheid is om twee keer per week een sauna te bezoeken, zeker als u extra weerstand wilt opbouwen.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Tijdens een bezoek aan de sauna beperk je je best tot één à drie sessies. Tussen twee sessies is het aangewezen om een frisse neus te halen en af te koelen aan de hand van een verfrissende douche. Ervaren gebruikers zonder te hoge bloeddruk kunnen zich nog onderdompelen in een koud bad om het gevoel intenser te maken.
Het lichaam koelt zich af door te gaan zweten, ook nadat u uit de sauna bent gestapt. Het zogeheten nazweten kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid en zelfs misselijkheid. Het is daarom belangrijk om na gebruik van de sauna uw lichaam af te koelen.
Veel drinken
Omdat je zoveel vocht verliest, is het belangrijk om na je rondje sauna voldoende te drinken. Drink vooral veel thee, water en vruchtensap en probeer alcohol te vermijden. Probeer na een rondje sauna een halve liter tot een liter water te drinken om al het vocht weer aan te vullen.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Ga niet te lang in een sauna zitten. In de saunacabines hangt een zandloper, welke standaard staat ingesteld op vijftien minuten. Echter blijft het belangrijkste; luister naar jouw eigen lichaam. Heb je het gevoel dat je toe bent aan verkoeling; doe dit dan ook.
Wat mag je niet meenemen naar een sauna? Een dagje sauna is vooral ontspanning én offline zijn. Het is belangrijk dat iedereen zich ontspannen voelt en zich niet druk hoeft te maken over zijn of haar privacy. Daarom moeten camera's, tablets en mobiele telefoons in je kluisje blijven.
Een traditionele Finse sauna of een barrelsauna worden opgewarmd met een elektrische kachel of een houtkachel. Beide kachels hebben ongeveer 25 minuten nodig om op te warmen. Dit is natuurlijk wel weer afhankelijk van de gewenste aanvangswarmte en de grootte van de sauna.
Het stimuleert je bloedsomloop
Als die temperatuur stijgt door de aangename warmte van het stoombad, zal je lichaam de reflex hebben om af te koelen door meer zweet te produceren. Hierdoor versnelt je hartslag, waardoor je bloed sneller door je lichaam circuleert.
Een stoomcabine is om medische redenen dan een goede keuze. De stoom zorgt ervoor dat u minder last zal hebben van uw botten en dat pijn in de gewrichten afneemt. De warmte van de stoom heeft deze gunstige invloed op het lichaam, zowel aan het oppervlakte als dieper als het gaat om de gewrichten en de botten.
De temperatuur
In een sauna is het over het algemeen namelijk een stuk warmer, wel tot zo'n 90ºC. De temperatuur in een stoomcabine wordt in veel gevallen tussen de 40ºC en 50ºC. Mede daardoor is de opwarmtijd van een stoomcabine ongeveer 20 minuten korter dan bij een sauna.