Zoals eerder gezegd is de beste manier om sterker te worden het continue toevoegen van gewicht aan je oefeningen, of met hetzelfde gewicht meer reps te maken. Van deze strategie moet je simpelweg niet afwijken. Het helpt dat je een spotter hebt die je nog 1, 2 of zelfs 3 reps voorbij je point of failure helpen.
Je kan geen spieren bouwen zonder voldoende toevoer van eiwitten. Eiwitten bestaan uit aminozuren en aminozuren zijn de bouwstenen van spieren. Je moet ongeveer 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht per dag eten. Dus een bodybuilder die 100 kilo weegt moet 200 gram eiwitten per dag binnenkrijgen.
Het antwoord op hoe snel je spieren kunt opbouwen, hangt van veel factoren af, maar onder de juiste omstandigheden kun je gemiddeld ongeveer 1 kg spiermassa per maand opbouwen, ofwel 0,2 tot 0,25 kg per week. Dit gaat ervan uit dat je goed eet en een consistent trainingsplan volgt.
Sterker worden is voor een bodybuilder vooral een kwestie van spiergroei. En spieren groeien alléén als je voldoende volume doet (dus als je per spiergroep, op weekbasis, voldoende sets doet). Volume is dus de feitelijke aandrijver van spiergroei.
Naast oefenen met gewichten zijn bijvoorbeeld yoga en fitness (zoals pilates) uitstekende manieren om sterker te worden. Geregeld een aantal eenvoudige grondoefeningen doen, kan het verschil maken tussen een strak en sterk lichaam of voortijdig 'instorten'.
Train kort, krachtig en je bent alweer klaar. Doe 6 á 8 rondes van 40 seconden sprinten met 2 minuten rust tussen elke sprint door. Als je dit een paar keer per week doet, zal je VO2-max verbeteren, evenals je testosteronproductie. Dit helpt weer om spiermassa op te bouwen, sterker te worden en vet te verbranden.
De meeste mensen weten op hun 30ste beter wat goed is voor hun lichaam dan begin 20. Je gaat niet meer tot het uiterste en riskeert minder blessures die je misschien langer uit de running zouden houden. In plaats daarvan vind je het makkelijker om een gezonde balans te bewaren tussen training en herstel.
Wanneer je structureel te weinig eet tast je je spieren aan en zal je er minder controle over krijgen. Je coördinatie wordt minder en je voelt je slap en lusteloos. Ben je een actieve sporter, verlies je snel gewicht én worden je prestaties steeds minder? Grote kans dat je overtraind bent en spiermassa kwijtraakt.
Je testosteronniveau neemt na je veertigste met één procent per jaar af. Om tijdloze spieren op te bouwen, kun je het beste focussen op compoundoefeningen. Combineer deze met mobiliteitsklassiekers en je krijgt de hormonen die je nodig hebt om te groeien erbij cadeau. Je bent nog niet te oud – nog lang niet.
Eiwitten stimuleren de spiergroei en ondersteunen een snel herstel van de spieren na het sporten. Deze voedingsstof is dus onmisbaar! Je vindt eiwitten zowel in dierlijke producten, zoals vlees, vis en zuivel. Als in plantaardige producten, zoals noten, groenten en paddenstoelen.
Spierstijfheid ontstaat meestal na een te lange of overdreven intensieve belasting van je spieren. Sporttrainingen zijn dan ook de meest courante oorzaak. Maar ook wanneer je gespannen bent of langdurig in eenzelfde houding zit of werkt, kan je stijve spieren krijgen.
“In totaal kan je onderbeen zo maximaal een achttal centimeter groeien. Ook het bovenbeen kan uitgerekt worden, maar daar zitten wel meer beperkingen op door alle spieren die zich daar bevinden. Langer dan 4 centimeter krijg je het niet. In totaal kan je dus 12 centimeter langer worden,” legt de plastisch chirurg uit.
Bij maximaal kracht wordt er simpelweg rekening gehouden met het volgende principe; veel gewicht en weinig herhalingen. Bij maximale krachttraining is het belangrijk om niet te veel herhalingen te maken. Tussen de één en zes herhalingen is voldoende om je maximale kracht te trainen.
Wat is het 5x5 schema? Met het 5x5 schema doe je per week vijf verschillende compound oefeningen in een A/B schema. Per week sport je drie keer, perfect voor wanneer je weinig tijd hebt om te sporten. Na elke trainingsdag heb je één rustdag, zodat je goed kunt herstellen.
Na je 30ste verlies je elke 10 jaar gemiddeld zo'n 3 tot 5 procent van je spiermassa. Aan het eind van je leven is er maar liefst zo'n 30 procent van de spieren verdwenen. We hebben dus allemaal last van sarcopenie, zoals dit spierverlies heet met een medische term.
Algeheel krachtsverlies is een omschrijving voor slapte en verlies van spierkracht in het gehele lichaam. Het is geen op zichzelf voorkomende aandoening, maar komt voor als symptoom bij veel aandoeningen. Vooral bij neurologische aandoeningen en spieraandoeningen komt algeheel krachtsverlies voor.
Is je conditie slecht, dan raak je snel buiten adem en gaat je hart als een gek tekeer om je lichaam toch van zuurstof te voorzien. Dit deel van de conditie reageert goed en snel op cardiotraining. Dat is training waarbij je hartslag flink wordt opgejaagd.
Kun je op latere leeftijd nog spieren opbouwen? Ja! Zelfs op 50, 60, 70, 80 of 90 jaar – in elk levensjaar is het de moeite waard om te beginnen met sport. Natuurlijk moet je training worden aangepast aan je leeftijd en mobiliteit.
Deel dus je maximale hartslag door je hartslag in rust, vermenigvuldig dit getal met 15 en je hebt een aardige indruk van je zuurstofopname. Je meting wordt betrouwbaarder als je vijf minuten lang in beide situaties je hartslag meet.
Je kunt bij spierversterkende activiteiten denken aan specifieke krachtoefeningen, maar ook aan sporten die helpen de spieren te versterken. Het gaat dan om sporten waarbij je moet rennen en springen, zoals hardlopen, voetbal of tennis. Verschillende dagelijkse activiteiten zijn ook spierversterkend.
Dagelijks bewegen zorgt ervoor dat je je gezond en fit voelt. Daarnaast zorgt het ervoor dat je botten en spieren sterker worden en het zorgt dat je kraakbeen goed blijft. Ook gezond eten, met voldoende vitamines en mineralen, is belangrijk voor gezonde spieren, botten en gewrichten.
Zoals alle spieren, kun je ook je hartspiertrainen. Hoe sterker die spier is, hoe krachtiger het bloed door je lichaam wordt gepompt. Dat bloed transporteert zuurstof naar je spieren en organen. Hoe meer zuurstof daar naartoe gaat, hoe beter je kunt functioneren.