Nat scheren is ideaal voor een glad resultaat en wanneer je genoeg tijd hebt voor scheren. Wanneer je huid wat gevoeliger is voor roodheid en puistjes, dan is nat scheren beter. Als je van comfortabel scheren houdt en wel tegen wat stoppeltjes kunt, dan is droog scheren de juiste keuze.
Scheer je twee keer
De eerste keer scheer je met de haarrichting mee. Voor een super glad resultaat scheer je de tweede keer tegen de haarrichting in. Je maakt je huid opnieuw nat en je smeert je gezicht ook weer in met een scheerproduct. Scheer nu tegen de haarrichting.
Glad scheren doe je zo
Gebruik de ene hand om je gezichtshuid strak te trekken en hou met de andere het scheermes vast. Druk niet te hard op de huid, maar laat het mes er soepel overheen glijden. Spoel het mesje tussen de scheerstreken door regelmatig af met warm water om het schoon, glad en scherp te houden.
Tijd voor dermatoloog Kevin Gmelig Meijling om feit van fabel te scheiden. Scheren is slecht voor de huid: "Sommige mensen denken de huid te beschadigen door te scheren, maar dat is niet het geval. Alleen wie last heeft van chronische ontstekingen van de haarfollikels of acne loopt het risico de huid te beschadigen."
Wekelijks scrubben
De korrels in een goede scrub zorgen ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en slijten aanwezige stoppeltjes als het ware wat af waardoor ze zachter aanvoelen. Gebruik wel altijd een natuurlijke, plasticvrije scrub. Dit is voelbaar beter voor je huid en het milieu.
Bijna 40 procent van de mannen scheert het haar weg bij zijn kruis. De belangrijkste reden om dit te doen is vanwege hygiëne en omdat het lichaamsdeel er zonder haar beter uitziet. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Gillette onder ruim duizend Nederlanders.
Conclusie. Het grootste verschil tussen scheerapparaten en scheermesjes is het scheerresultaat en het gebruiksgemak. Je koopt een scheerapparaat wanneer je een gemakkelijke scheerbeurt wil, een gevoelige huid hebt of omdat je jouw baard soms wil trimmen en stijlen.
Elektrisch scheren
Je hebt minder kans op snijwondjes, huidirritaties en ingegroeide haren. Met een scheerapparaat oefen je zachte druk uit op de huid en duwt de de haartjes omhoog zodat deze zich gemakkelijk en pijnloos laten verwijderen.
Wanneer je droog scheert, dan snijd je het haar kort genoeg dat het niet zichtbaar is, maar nog steeds gevoeld kan worden met de hand. Een ander groot voordeel van droog scheren, is dat je minder scheerproblemen ervaart. Je zult minder ingegroeide haren, minder huidirritatie en nooit scheerbrand hebben.
Beweeg het scheermes eerst over je gezicht in de groeirichting van de haren. Als het na één keer scheren nog niet glad is, breng dan nogmaals scheerschuim of -gel aan en beweeg het mes nu tegen de haargroerichting in. Trek met de ene hand de huid strak tijdens het scheren.
De meeste mannen scheren vanwege hun eigen voorkeur, omdat ze het er frisser uit vinden zijn, of comfortabeler aanvoelen. Er zijn er ook een hoop die het doen vanwege de voorkeur van hun partner, en dat is niet gek: uit onderzoek blijkt dat mannen met minder schaamhaar vaker seks hebben.
Zorg dat je je schaamhaar bijknipt met een schaar als het lang is (dat voorkomt dat je mesje of trimmer verstopt raakt). Ook niet onbelangrijk: was je handen. Scheren onder de douche is sowieso aan te raden. Het warme water maakt de huid en haren soepel, en bovendien is het hygiënisch.
De voordelen van schaamhaar weghalen is dat transpiratievocht makkelijker verdampt. Hierdoor heb je minder snel last van ongewenste geurtjes of het snel vochtig worden van je ondergoed.
Schaamhaar (of bikinilijn) is het haar dat groeit op en rond sommige delen van je V-Zone (dat is de vagina, vulva en V-vormige voorkant die je kunt zien). We noemen het schaamhaar omdat het groeit op het schaambeen of in de schaamstreek, het V-vormige voorste deel van je bekken.
Om de twee of meerdere dagen
Om de twee dagen scheren is een goede standaard om mee te beginnen als je een snelle, volle baardgroei hebt. Het is gunstiger voor je huid om niet elke dag te scheren, maar helaas heeft niet iedereen deze optie. De huid heeft meer tijd om te herstellen als je minder vaak scheert.
Scheer langzaam en rustig met de richting van de haargroei mee, dit is meestal naar beneden. Houd de huid zo strak mogelijk om wondjes te voorkomen. Anders blijven de haartjes in het scheermesje hangen en schuren ze langs je huid. Hierdoor krijg je soms een jeukende huid en rode bultjes.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
Wie wel eens denkt dat okselhaar sneller terug komt nadat het afgeschoren wordt, heeft het bij het verkeerde eind. Scheren zorgt er namelijk niet voor dat je haar sneller of dikker terug groeit omdat het de haarfollikel die de haargroei controleert niet beïnvloedt.