Gebitsproblemen en een slechte mondhygiëne kunnen aften veroorzaken. Een klein wondje in de mond kan de ontstaansplek worden van aften. Zo'n wondje kan ontstaan door te krachtig poetsen, een slecht passend kunstgebit, per ongeluk bijten op de binnenkant van de wang of het eten van erg heet voedsel.
Gebitsproblemen of een slechte mondhygiëne kunnen aften veroorzaken. Een klein wondje in de mond kan het begin worden van een aft. Zo'n wondje kan ontstaan door te hard poetsen, een beugel, het (per ongeluk) bijten op de binnenkant van de wang of het nuttigen van hete voeding.
Door het spoelen worden het bloedstolsel en de etensresten uit de tandkas gespoeld. Hierdoor verminderen uw klachten en geneest de wond sneller. Als u nog veel pijn heeft, kunt u eventueel opnieuw pijnstillers krijgen. Het is belangrijk dat u thuis de wond na elke maaltijd en voor het slapen gaan spoelt.
Ze verdwijnen vanzelf binnen 14 dagen. Mondgel met lidocaïne kan helpen: bij veel pijn. bij problemen met eten of drinken.
Ze kunnen ontstaan door bijten op de tong of de binnenkant van de wang of bij het eten van heet voedsel. Soms zijn aften het gevolg van een scherp randje aan tand of kies. Aften kunnen ook het gevolg zijn van een slecht passend kunstgebit. Een misverstand is dat aften ontstaan door een vitaminetekort.
Grotere aften kunnen soms een uiting zijn van een onderliggende ziekte. Voorbeelden zijn de ziekte van Behçet, bloedziekten door gebrek aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur en darmziekten zoals coeliakie (overgevoeligheid voor gluten), de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Aften door virus
Herpesvirussen zijn zeer besmettelijk. Verschillende typen van dit virus kunnen een koortslip of de ziekte van pfeiffer veroorzaken. Deze ziekten kun je overbrengen door uitwisseling van speeksel.
Voor de mond heeft zout water net zo'n reinigende, bacteriedodende werking. Je mond spoelen met een zoutoplossing kan dan ook een gunstig effect hebben op mondzweertjes, ontstoken tandvlees, een vieze geur uit de mond en tandplaque.
Rood gekleurd slijmvlies in de mond. Bloedend slijmvlies en tandvlees. Blaasjes, kloofjes en zweertjes in en rond de mondholte (ook op je lippen). Teruggetrokken, rood, gezwollen en/of ontstoken tandvlees.
Het is een goed idee om uw mond te spoelen met zout water als u bijvoorbeeld ontstoken tandvlees hebt.
Uit onderzoek blijkt dat speeksel veel verschillende cytokinen en (groei)factoren bevat die door bloedstolling, celdeling en celmigratie te stimuleren een bijdrage kunnen leveren aan wondgenezing. Daarnaast is het onder controle houden van het orale microbioom een belangrijke voorwaarde voor snelle wondgenezing.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Meestal is de wond na vier weken volledig genezen.
Drink of eet zacht en koel voedsel, zoals vla, yoghurt, pap, kwark, milkshake en appelmoes. Voorkom beschadiging van de wond door het eten van hard en scherp voedsel, zoals pinda's, chips, frites en brood met harde korst. Drink geen alcohol.
Meestal is er sprake van een ontsteking van het tandvlees. Dit kan vele oorzaken hebben, maar vaak speelt onvoldoende gebitsverzorging een rol. De klachten zijn vervelend, maar infecties in de mond kunnen in het algemeen geen kwaad. Een veel voorkomende mondinfectie betreft aften.
Kauw op een stukje gember.
Dit is echt heel pittig en misschien niet de lekkerste oplossing, maar hij werkt wel goed. Je kunt ook kiezen voor tuinkers, salie of kaneel. Houd de sappen die vrijkomen zo lang mogelijk in je mond. Gorgel of spoel met zwarte thee, zuiveringszout of kamillethee.
Als we langdurig met stress te maken hebben, dan blijft het stresshormoon actief en dat kan, door een niet goed werkend immuunsysteem, gevolgen hebben voor uw mondgezondheid. Denk bijvoorbeeld aan bloedend tandvlees, tandvleesontstekingen of andere tandvleesaandoeningen.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Vermijd zuur voedsel
Een briljante tip waar wij zelf niet op waren gekomen kwam van de website Oma Weet Raad: 'Duw een plakje (verse) gember tien minuten tegen de aft aan. De pijn verdwijnt vrijwel direct, en de aft dezelfde dag of de dag erna ook.
De kans op gaatjes is groter als u uw mond met water spoelt na het tandenpoetsen. U spoelt namelijk de fluoride die in de tandpasta zit weg. Dit is juist het beschermlaagje dat over uw tanden heen zit na het tandenpoetsen dat tandbederf tegengaat.
Hoewel mondwater veel bacteriën in je mond kan doden, wordt het door veel tandartsen afgeraden. De voordelen wegen namelijk niet op tegen de nadelen. De meeste mondspoelmiddelen bevatten schadelijke stoffen, zoals: Alcohol.
Wist je dat bloedend tandvlees wijst op een tandvleesontsteking of gingivitis? Dankzij de toevoeging van fluoride vermindert LISTERINE® Tand en Tandvleesbescherming tandvleesproblemen en helpt het de tanden beschermen tegen tandbederf of cariës.
Oorzaken van aften
Meestal is de oorzaak van het ontstaan van aften onbekend. Sommige onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen het ontstaan van aften en tekorten aan vitamine C, vitamine B12, foliumzuur en ijzer.
Het simpele antwoord is: "nee, aften zijn niet besmettelijk". Je kunt een aft dus niet doorgeven door te niezen, te hoesten, te zoenen of te drinken uit hetzelfde glas.
Eet u echter iedere dag vers tropisch fruit, dan blijkt het effect van de papaïne wel minder te worden. Verminderde weerstand, verstoring van het biologische evenwicht, beschadiging van het slijmvlies en het eten van tropisch fruit kunnen dus allemaal veroorzakers zijn van het ontstaan van aften.