De prothese kan los gaan zitten daarom wordt afgeraden de knie in werk en sport zwaar te belasten. Hardlopen en skiën worden dus in principe afgeraden. Tennis, Fietsen, Golf en Zwemmen vallen binnen de mogelijkheden (mits recreatief).
Na de operatie moet je zes weken met krukken lopen. De dag na de operatie mag je onder begeleiding van een fysiotherapeut al proberen om een stukje te (trap)lopen met deze hulpmiddelen. Zolang je knie nog niet stabiel is, loop je met een spalk om je been.
Met een knieprothese kunt u dagelijkse activiteiten meestal goed doen, zoals wandelen, fietsen en het meeste (huishoudelijk) werk. Maar hurken, op de knieën zitten of zwaar lichamelijk werk lukt meestal niet met een knieprothese.
Hoewel er wat risico's kleven aan het sporten met een kunstgewricht, hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken. Sterker nog: het hele idee van het vervangen van een gewricht is dat je kunt blijven bewegen.
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen. De beweging die je benen maken om kracht te zetten op de pedalen spreken namelijk deze gewrichten aan. Ook het bewegingsbereik van je knieën kan groter worden door fietsen.
Squats. De squat is een uitstekende oefening om je conditie en kracht te verbeteren en helpt je knieën te versterken. Let wel op een goede uitvoering van deze oefening en begin niet te zwaar. Je kunt de squat moeilijker maken door gewicht vast te pakken bijvoorbeeld een dumbel of een ander gewicht.
Vaak zijn patiënten met knieartrose angstig om te bewegen ('misschien beschadigt het gewricht nog meer'). Het gevolg van minder bewegen is dat de knie stijf wordt en dat de kracht in de bovenbeenspieren afneemt. Dit werkt juist averechts voor de knieklachten.
Bestaat er een leeftijdsgrens voor een knieprothese? De gemiddelde leeftijd waarop in Nederland een knieprothese wordt geplaatst, is rond de 70. In feite is er geen echte minimum leeftijd voor een prothese. Indien een patiënt aan de criteria voldoet voor implantatie maakt diens leeftijd niet uit.
Er zijn geen beperkingen wat betreft de slaaphouding. Het liggen op de rug wordt over het algemeen als de meest prettige (slaap)houding ervaren. Indien u ervoor kiest op de zij te liggen kunt u een kussen tussen de knieën plaatsen.
Na een knieoperatie moet je herstellen en revalideren. Hoe lang de revalidatie duurt, is voor iedereen verschillend. Over het algemeen herstel je het meest in de eerste 6 weken tot 3 maanden na de ingreep. Soms duurt het echter tot een jaar om tot het eindresultaat te komen.
De pijn na het plaatsen van een knieprothese wordt geleidelijk aan minder, beginnend ongeveer een maand na de operatie. Drie tot vier maanden na de operatie treedt een aanzienlijke verbetering op. U kunt gedurende zes tot twaalf maanden na de operatie een warm (soms zelfs heet) gevoel aan de knie ervaren.
Welke schoenen kan ik het beste aantrekken? We raden aan schoenen te dragen die vast aan de voet zitten en een brede hak hebben. Draag de eerste 3 maanden geen hoge hakken of slippers.
Een complete knieprothese weegt ongeveer 500 gram.
Wanneer mag ik weer gaan fietsen? Als je voor de operatie ook regelmatig fietste, mag je ongeveer zes weken na de operatie weer gaan fietsen. Patiënten met een Oxford prothese mogen het fietsen na drie weken hervatten. Je moet wel voldoende controle over het been hebben en het voldoende kunnen buigen.
Gemakkelijke kleding
Bedenk ook dat u bijvoorbeeld bij een heup- of knieoperatie na een paar uur alweer uit bed bent. Bij dit soort ingrepen is een joggingbroek handig. Of wanneer u aan het bovenlichaam geholpen wordt, kunt u het beste kleding met voorsluiting meenemen. Vermijd het liefst strak zittende kleding.
Bij een volledige knieoperatie mag je meestal na 6 weken weer voorzichtig beginnen met autorijden. Onderga je 1 van de andere ingrepen, dan mag je autorijden als je geen krukken meer nodig hebt en weer normaal kunt lopen.
De reden waarom de knieprothese loslaat kan verschillende oorzaken hebben. Een oorzaak kan zijn osteolyse, dit is het verdwijnen van botweefsel. Hierbij is de verbinding tussen de prothese of het cement en het bot onderbroken. De reden kan zijn slijtage of beschadiging van de lager.
De pijn zit dan vooral aan de voorkant van de knie. De kniepijn wordt erger bij het gaan staan of traplopen. Ook voelt het alsof uw knie vaak blokkeert. Alle veranderingen in uw knie zorgen ervoor dat u zich minder soepel kunt bewegen.
Nu, 10 jaar later, kan je door een distractie weer goed functioneren met je eigen knie.” Het grootste voordeel is het uitstellen van een knieprothese, wat betekent dat je in het latere leven niet voor de tweede keer geopereerd hoeft te worden en dus geen revisie nodig hebt van je bestaande knieprothese.
SJG Weert behoort tot de beste ziekenhuizen en klinieken van Nederland als het gaat om knieprotheses. Dat blijkt uit het jaarlijkse zorgonderzoek van Elsevier Weekblad en SiRM. Het ziekenhuis behaalde de maximale score voor deze orthopedische behandeling.
Wandelen is één van de meest toegankelijke manieren om in beweging te komen. Zelfs als u last heeft van uw gewrichten, zoals bij artrose, is wandelen uitermate geschikt.
Wandelen vermindert kans op beperkingen door knieartrose
Dit is een kritische grens wat betreft de kans op artrose in de knieën. Gebleken is dat je met 6.000 stappen per dag net voldoende beweegt om de kans op artrose in de knieën te beperken.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.