Als u een werkblad voor de keuken diagonaal op maat wilt zagen, zijn niet per se een krachtige bovenfrees en passende accessoires vereist. Met een cirkelzaag kunnen bladen in verstek op maat worden gezaagd en in verschillende hoeken worden verbonden, waarbij de decoraties op het blad precies in elkaar overlopen.
Een decoupeerzaag is een trekkende zaag. Je moet daarmee dus niet aan de kant van de fineer zagen, want dat gaat splinteren. Ook met een cirkelzaag moet je vanaf de onderkant zagen. Met een goede, scherpe handzaag gaat het trouwens ook prima.
Een composiet keukenblad bestaat uit vermalen natuursteen wat onder hoge druk gebonden is met een kunststof hars. Het materiaal is zeer hard en kan alleen bewerkt worden met diamantgereedschap.
Werkbladen met een rechte rand kan je eenvoudig met elkaar verbinden. Schuif ze tegen elkaar en verbind ze onderaan door er één of meerdere verbindingsplaatjes op vast te schroeven. Druk de bladen goed tegen elkaar aan voordat je ze vastzet. Een andere optie is om de bladen vast te lijmen met bijvoorbeeld houtlijm.
Dit is heel eenvoudig: composiet planken zagen gaat op dezelfde manier als echt hout zagen! Dat betekent dat u gewoon een afkortzaag of handzaag kunt gebruiken, lekker makkelijk.
Voor het zagen van composiet is een diamanten zaagblad het meest aan te raden. Kiest u voor een ander zaagblad dan diamanten zaagbladen, dan kan het voorkomen dat de (cirkel)zaag oververhit raakt of kapotgaat. Het kan zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen.
Dit doen we met een professionele diamantzaag met stofafzuiging. Indien nodig kunnen we hout wegfrezen wat zich onder het werkblad bevindt. Tijdens het zagen van uw granieten keukenblad bestaat er een kleine kans dat het blad scheurt of breekt.
Een aanrechtblad van 60 cm geeft voldoende ruimte om keukenartikelen uit te stallen en je gerechten te bereiden. Wanneer je langere armen dan gemiddeld hebt, is jouw ideale grijpdiepte hoger dan 60 cm. Wanneer je voldoende ruimte hebt in de keuken is een aanrechtblad diepte van 70 of 80 cm een aanrader.
Een frontlijnend aanrechtblad lijnt aan de voorkant optisch uit met de onderkasten. Het exacte overstek is vaak 3 millimeter om ervoor te zorgen dat er geen vuil en dergelijke in de keukenkasten komt.
Voor het afkitten van een keuken gebruikt u siliconenkit. Waar poreuze en niet-poreuze ondergronden aan elkaar grenzen, wordt eerst met een zogenaamde primer gewerkt. Bij het vervangen van de kitvoeg adviseren wij altijd een goede primer te gebruiken.
Composiet kan alleen bewerkt worden met diamantgereedschap. Dit maakt dat je een diamantzaag nodig hebt om door dit harde materiaal heen te zagen. Er zijn verschillende soorten elektrische zagen waar een diamantzaag op past, de meeste accu tools hebben onvoldoende power om met een diamantzaag door composiet te zagen.
Stap 1: Gebruik een HSS-boor
Het maken van een gat is de enige manier om de hardheid van het composiet vast te stellen. Hiervoor kun je het best een kleine HSS-boor, van bijvoorbeeld 6 mm, gebruiken en proberen om op een onopvallende plek een gat in het materiaal te maken.
Wanneer u wilt slijpen in keramiek, geglazuurde tegels, porselein, graniet of marmer dan is de DG10 van Rhodius de uitstekende optie voor u. De diamant doorslijpschijf is extra dun en is speciaal ontwikkeld voor droog slijpen.
Met de cirkelzaag
Wanneer je multiplex of gefineerde meubelplaat met een cirkelzaag te lijf gaat, ontstaan de splinters aan de bovenkant. Wat je kunt doen, is in twee keer zagen. Eerst maak je een ondiepe zaagsnede van 3 à 4 mm en vervolgens zaag je de plaat door.
Wil je een op maat gemaakt werkblad met uitsparingen voor de kookplaat en spoelbak? Die bestel je bij een IKEA vestiging bij jou in de buurt. Bespreek je keukenwerkblad tijdens het plannen van je hele nieuwe keuken, of maak een losse afspraak met een keukenspecialist.
CMT Zaagblad voor Spaanplaat/Melamine/Formica 160 x 20 x 40T
Gegarandeerde goede prestaties op laminaten, spaanplaten en tweezijdige melamine (bij gebruik van een voorritszaag).
Standaard diepte werkblad
De standaard diepte voor een aanrechtblad is 60 centimeter. Ongeacht het soort keuken wat u heeft, is dit de minimale aanbevolen ruimte.
De minimale diepte van een keukenblad is 60 centimeter. Wanneer je lager zou gaan dan 60 centimeter heb je minder plek voor het opbergen van je keukenspullen en het klaarmaken van je gerechten. Het is dan ook aan te raden om voor een keukenblad te kiezen die wat diepte betreft niet lager gaat dan 60 centimeter.
De meest voorkomende diepte van een keukenblad is 60 cm. Een keukenblad met een diepte van 70 cm behoort ook tot de standaard afmeting. De extra 10 cm zorgt bovendien voor een hele hoop extra ruimte en opbergplek op uw keukenblad. Ook een werkblad met een diepte van 80 cm is een standaard diepte.
Houd aan alle zijden waar het blad tegen de muur komt een voeg aan van minstens 2 mm, zodat het materiaal niet onder spanning komt te staan bij eventueel uitzetten. Rechte keukenbladen kun je verbinden met plaatjes die je aan de onderkant vastschroeft. Voor afgeronde bladen heb je speciale verbindingsprofielen nodig.
Allereerst de dikte van het materiaal. Meestal 12 MM, 20 MM of 30 MM dik. Composieten keukenbladen dikker dan 30 MM zijn ook mogelijk. Deze worden optisch opgedikt door de randen te vergroten.
De bladdelen zo strak en vlak mogelijk tegen elkaar aanduwen. Met behulp van bijvoorbeeld wigjes het werkblad, tussen de achterzijde van de bladdelen en de muren, onder druk zetten. Zorg er voor dat de bladoverstek, ten opzichte van voorzijde van de corpussen, overal gelijk is!
Ben je van plan om natuursteen tegels te gaan zagen? Dit doe je uiteraard op een tegelzaagmachine. Maar voor het zagen van natuursteen kun je het beste ook een diamantzaagblad gebruiken welke daarvoor geschikt is. Je kunt kiezen voor een universeel zaagblad waar je zowel keramische tegels als natuursteen kunt zagen.
Steenbok Natuursteen beschikt over een professionele natuursteen zagerij in eigen beheer. Wij besteden uw opdracht dus niet uit. Hierdoor zijn wij in staat om uw natuurstenen vensterbanken of natuurstenen dorpels snel en exact op maat te zagen en de prijs daarnaast zeer scherp te houden.
Marmer snijden met en zonder abrasief
Bij abrasief Marmer snijden wordt er heel fijn zand (garnet) aan de waterstraal toegevoegd. Door toevoeging van het garnet ontstaat er een schurende en slijpende werking van de waterstraal, waardoor deze makkelijker door harde materialen snijdt.