Veenmollen laten zich vangen in een jampot, juist onder de ritten ingegraven met de rand ongeveer vijf centimeter onder het maaiveld. De veenmol stuit al gravende op de pot, draait eromheen en valt erin, als hij boven de rand geen weerstand meer ondervindt.
Door narcissenbollen in het najaar te planten gaan de veenmollen er van door. Zij hebben een hekel aan deze bollen. Snijd een aardappel door de midden en graaf deze een aantal centimeters onder de grond. De gevangen veenmollen kunnen worden uitgezet in een weiland waar ze geen schade veroorzaken.
Het vrouwtje bouwt 8 cm tot wel 30 cm diep (afhankelijk van grondsoort en mate van uitdroging) onder de grond een apart nesthol.
Veenmollen zijn insecten die gangen graven vlak onder het grondoppervlak, hierbij richten ze schade aan wortels van diverse gewassen. Veenmollen kunt u bestrijden met parasiterende aaltjes; steinernema carpocapsae. Deze aaltjes zijn effectief in het bestrijden van veenmollen.
Zij schraapt de nestwanden af en zorgt zo dat er steeds verse humus en plantenwortels beschikbaar zijn als voedsel. Het duurt in Nederland minstens 500 dagen tot de veenmollen volwassen zijn. Volwassen veenmollen worden tussen de 70 en 600 dagen oud. Je kunt veenmollen dus gedurende het hele jaar tegenkomen.
De veenmol is een zeldzaam insect dat ondergrondse gangen graaft. Het dier kan vliegen maar doet dat niet vaak. De jongen vervellen een aantal keren. Na de laatste vervelling zijn ze volwassen.
De veenmol is van alle markten thuis. Net als een echte mol kan hij uitstekend zwemmen en in zijn een centimeter wijde gang snel vooruit en achteruit lopen. In de achteruit dienen de staartdraden als voelsprieten. Hij kan niet alleen graven, maar ook vliegen, zij het laag boven de grond.
Hoe groot is een vliegend hert? Het mannetje is meestal 3 tot 8 centimeter, maar kan wel tot 9 centimeter groot worden. Vrouwtjes zijn een stuk kleiner, meestal tussen de 3 en 6 centimeter. Het vliegend hert is daarmee de grootste kever van Nederland.
Wanneer je veel overlast ondervindt van oorwormen kan je proberen deze insecten te vangen en elders uit te zetten Dit kan door 's avonds een vochtige doek buiten te leggen. Ook kan je bloempotten gevuld met vochtig houtwol, stof of hooi uitzetten.
Krekels maken geluid door de vleugels snel over elkaar te wrijven. Ze gebruiken de geluiden om andere krekels te vertellen wie ze zijn en wat ze willen. Geluid is een communicatiemiddel. De vleugels zijn zo gebouwd, dat ze als muziekinstrument kunnen werken.
In ondiepe sloten en plassen leeft de waterschorpioen. Dit waterinsect heeft een lange adembuis aan het achterlijf. Deze buis is te vergelijken met een snorkel uit de duiksport. Onder de dekschilden zitten vleugels.
Insecten als motten, kakkerlakken, lieveheersbeestjes en kevers kunnen in je oren kruipen wanneer je slaapt of buiten iets aan het doen bent. Entomologen vermoeden dat insecten in de gehoorgang kruipen om warm of veilig te blijven. Wat de reden ook is, het is niet leuk om een insect in je oor te hebben.
Een vreemd voorwerp in de gehoorgang is een voorwerp dat er normaal niet thuishoort. Vooral bij kinderen komt het nogal eens voor. Vaak gaat het om kraaltjes, erwten, pitten of iets gelijkaardigs. Als het bij volwassenen voorvalt, dan gaat het meestal om een insect of een achtergebleven stuk van een wattenstaafje.
Oorwormen lokken
Benut zijn vraatzucht door in de schooltuin een schuilplaats te voorzien. Vanaf mei zullen ze er graag inkruipen en zolang er voedsel in de buurt is, blijven ze daar wonen. Een oorwormpotje is gemakkelijk zelf te maken. Maak een bundeltje met het hooi, stro of lang gedroogd gras.
Kunnen krekels bijten? De overeenkomst tussen sprinkhanen en krekels is dat de meeste soorten ongevaarlijk zijn. Toch kunnen sommige krekels bijten en gif in de wond spugen. Vooral de grote krekels kunnen best wel eens aanvallen.
Meikevers kunnen niet steken en bijten. De meikever vliegt enkel om voedsel of een vrouwtje te zoeken. Tijdens het vliegen maken ze een brommend geluid. Meikevers vluchten niet weg bij gevaar in tegenstelling tot andere insecten zoals de vlieg.
De kortschildkever kan flink bijten
De stinkende kortschildkever is een van de bekendste bijtende kevers. Deze kever is donkerbruin tot zwart van kleur en kom je voornamelijk in de container of vuilnisbak tegen. Wanneer hij verstoord wordt dan steekt hij zijn staart in de lucht.
De veenmol kan je terugvinden van West-Europa en Noord-Afrika tot in de Kaukasus. Zowel in België als in Nederland is de veenmol vrij zeldzaam. Vroeger was de soort opgenomen in de Vlaamse Rode Lijst in de categorie 'bedreigd', maar deze eeuw lijken de aantallen stabiel.
Het belangrijkste voedsel is de regenworm. Daarnaast eet hij ook larven, insecten, spinnen of slakken en soms kleine ongewervelde dieren, zoals jonge muizen, of eieren. In naaldbossen eet de mol ook veel kevers. Per dag eet de mol 50% van zijn lichaamsgewicht, wat neerkomt op ongeveer 50 gram.
De meeste insecten zien kleur. Toch zien insecten de wereld niet zoals wij. Veel insecten zien namelijk UV-licht, terwijl dat voor ons onzichtbaar is. Bij sommige bloemen die voor ons helemaal geel zijn, zien insecten een vlek in het midden die wij dus niet kunnen zien.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
De Ormia-vlieg heeft zo'n vernuftig gehoorsysteem dat het een krekel op 120 meter afstand kan lokaliseren. Dat komt overeen met een mens die een mobieltje op een kilometer afstand hoort afgaan.
Geen enkele spin kroop zijn mond in. Diana legt in de video uit dat je adem al voldoende is om je mond the mijden. Ook onze hartslag, de trillingen in onze ademhaling, het snurken en eventuele praten wat we doen in onze slaap houden spinnen niet van.
Verwijderen van oorsmeer
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.