Kort gezegd is boosheid een emotie waarbij er uiting wordt gegeven aan onderliggende frustraties. Een frustratie die overal over kan gaan, onbegrip van de omgeving of juist onbegrip over jezelf. Op het moment dat frustratie toeneemt, neemt ook de emotionele spanning toe.
Boosheid is vaak een reactie op onrecht en onmacht. Onrecht dat je ziet gebeuren om je heen en het raakt je. Of het onrecht dat jou is aangedaan, recent of langer geleden. Onmacht: iets willen doen, maar je kunt het niet (meer).
Meestal is woede een reactie op een situatie die ons in gevaar brengt. Bijvoorbeeld als anderen handelen op een manier die niet in overeenkomst is met onze belangen, wanneer ons iets ontzegt wordt of wanneer we ons doel niet kunnen bereiken. Het kan ook een psychologische reactie zijn om een ander gevoel.
Als je boos bent stijgt je bloeddruk en gaat je hart sneller slaan, het adrenalinegehalte in je bloed stijgt. Je spieren spannen zich en je gezicht loopt rood aan. Je lichaam maakt zich als het ware klaar om te vechten.
Woede is een emotie die kan optreden bij iemand die gedwarsboomd of tegengewerkt wordt, als diens "territorium" betreden wordt, of als zijn of haar grenzen overschreden worden.
De beste reactie op woede vraagt om een goede balans. Je moet je woede niet onderdrukken, maar ook niet roekeloos uiten. Probeer de woede fysiek te reguleren door op een fijne manier te bewegen (bijvoorbeeld hardlopen), en doe daarna ontspanningsoefeningen.
De mate waarin mannen hun woede fysiek uiten, wordt beïnvloed door hormonen, zoals het steroïde hormoon testosteron. "Competitie, maar ook zelfvertrouwen spelen hierbij een rol.
Onderzoek heeft aangetoond dat vooral het hormoon oestrogeen direct invloed heeft op je serotoninegehalte, ook wel je geluk hormoon genoemd. Schommelt je oestrogeen, dan kan het zijn dat ook je serotonine mee schommelt. Prikkelbaarheid en spanning kunnen ook onderdeel zijn van het Pre Menstrueel Syndroom, afgekort PMS.
Mensen die als gevolg van hun letsel erg snel boos worden, hebben vaak frontaal hersenletsel. Het voorste deel van de voorhoofdskwab stuurt ons denken en handelen aan, waaronder het beheersen van impulsen. Als dat gebied beschadigd is, kan de persoon impulsen minder goed beheersen waardoor hij sneller ontvlamt.
Kritiek op hun gedrag leidt in hun gedachte vaak direct tot het onderuithalen van hen als persoon. Ze reageren in dit soort gevallen vaak met woede, maar verbergen daarmee de onmacht, onzekerheid en schaamte die ze diep van binnen voelen.
Er zit iets anders achter
Veel volwassenen hebben ook nooit geleerd om hun gevoel te herkennen en reageren uit gewoonte altijd boos. Met een muur van boosheid schrik je mensen af en ben je minder kwetsbaar. Toch is het goed om je af te vragen of er iets anders achter jouw boosheid zit.
De periodieke explosieve stoornis is een psychische aandoening. Wie aan deze aandoening lijdt, kan zijn woede of drift niet beheersen en vertoont buitensporig gewelddadig gedrag. In het DSM-V is de aandoening ingedeeld bij de stoornissen van de impulsbeheersing.
In plaats van je te blijven focussen op de huidige gebeurtenis en je daarmee slachtoffer van de situatie te voelen, kun je ook de verantwoordelijkheid nemen om de wond te onderzoeken. Vraag jezelf af wat in deze situatie jou getriggerd heeft om je zo te voelen.
Sommige mensen vinden het moeilijk om hun boosheid te uiten. Zij kroppen hun emoties op totdat ze uiteindelijk tot een uitbarsting komen; de woedeaanval. Je kunt je emoties dan niet meer beheersen en 'flipt'. Een kan een paar minuten tot ongeveer een half uur duren.
Wat is het? Endorfine is het belangrijkste hormoon dat zorgt voor een geluksgevoel. Endorfine heeft als eigenschap dat pijn en stress worden onderdrukt zodat er meer plaats is voor een gelukkig gevoel. Daarbij kan het ervoor zorgen dat je een gevoel van liefde en vrede ervaart.
Tijdens een vrijpartij komen stoffen vrij in het lichaam van zowel de man, als de vrouw. Zodra we opgewonden raken worden de hormonen oxytocine en vasopressine in hoog tempo aangemaakt. Deze stoffen zorgen ervoor dat de partners zich verbonden voelen, wat uiterst belangrijk is in een gezonde relatie.
Oorzaak woedeaanvallen
Boosheid en woede komt meestal voort uit een zekere spanning in je lichaam die er uit wil. Doordat je wellicht een bepaalde onzekerheid hebt, onverwerkte stress vasthoudt of snel getriggerd wordt omdat je hoge verwachtingen hebt, uit deze spanning zich in een woedeaanval.
Door ziekte, geldproblemen, verslaving, medicijnen of drugs kunnen mensen ook sneller agressief reageren. Ook negatieve gedachten en gevoelens als angst, achterdocht, wantrouwen, gezichtsverlies of onveiligheid zijn ook vaak een trigger voor agressief gedrag.
Wat is boosheid? Kwaad worden is een normale menselijke emotie, die meestal vrijkomt wanneer anderen jouw grenzen overschrijden. Het is de energie die vrijkomt op het moment dat je de behoefte hebt om jezelf te verdedigen.
Soms kan het te maken hebben met een psychisch element, terwijl bij de ander een nare ervaring voor klachten zorgt. Ook kan een ingrijpend evenement leiden tot verdrietige gevoelens, zoals een ontslag, het ontbreken van sociale contacten, een verhuizing of het verlies van een naaste.
Denkbeeldig afstand nemen van emoties, maakt dat je er ook gevoelsmatig makkelijker afstand van kunt nemen. Plaats emoties bijvoorbeeld in een denkbeeldige zeepbel, dus buiten jezelf, zodat ze minder invloed op je gemoed hebben.
Kenmerken kunnen zijn: Chagrijnig. Negatieve gevoelens, boosheid en frustratie uiten. Niet of slecht luisteren en/of communiceren.