De teelt van oesterzwam op tarwestro
Het mycelium van de oesterzwam groeit zeer snel, bij een temperatuur van 20 tot 25°C is het stro na 2 weken al doorgroeid en kan de vruchtzetting beginnen.
Oesterzwammen worden meestal op stro gekweekt, maar ook wel op houtstammen, houtpulp en zelfs koffieprut. Het bewerken van het substraat, de temperatuur, licht, tijd en vochtgehalte spelen een belangrijke rol bij het kweken van de verschillende soorten oesterzwammen.
Wanneer de growkit volledig gevuld is, duurt het ongeveer 2 à 3 weken voordat de eerste zwammen verschijnen. Je kan het groeiproces wat versnellen door de gevulde growkit voor 24 uur in de koelkast te zetten.
Koffiedik is namelijk de perfecte grondstof voor het kweken van verschillende soorten paddenstoelen. Oesterzwammen, shiitakes en fluweelpootjes bijvoorbeeld. Zo is iets wat vaak achteloos wordt weggegooid, en wordt beschouwd als afval, toch erg nuttig.
Met de RotterZwam Growkit kun je zelf thuis oesterzwammen kweken. En daar hoef je echt geen groene vingers voor te hebben. Het enige dat je nodig hebt is koffiedik en wat geduld. Leuk voor jezelf of als origineel en duurzaam cadeau.
Het meest ideale is een vochtige badkamer. Indien de ruimte niet vochtig genoeg is, kun je een natte doek over de worst hangen. Laat de worst de eerste vier dagen met rust zodat het broed zijn netwerk kan bouwen en breng daarna sneden in het plastic aan. Na een paar weken laten de zwammen zich zien!
Bederf merk je door plekjes, een ranzige geur, slijmerigheid of schimmel. Beginnende plekjes kun je wegsnijden, maar de smaak van aftakelende paddestoelen wordt sterk, dus proef eerst een stukje. Beschimmelde paddestoelen en 'slijmers' zijn ongezond en moet je echt weggooien.
De oesterzwam bevat volop vitamines, mineralen en vezels. De B-vitamines riboflavine (vitamine B2) niacine (vitamine B3) en folaat (vitamine B11) zijn bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd. Riboflavine en niacine zijn onder andere belangrijk voor je energiemetabolisme en het behoud van een gezonde huid.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De paddestoelen zijn slap, beschimmeld of verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De oranje oesterzwam is niet giftig, maar geldt wel als oneetbaar, mede dankzij de sterke en onplezierige geur van rottende kool en bedorven eieren die zelfs opgedroogde exemplaren nog kenmerkt.
De bekendste eetbare paddenstoel is de witte champignon, maar ook de oesterzwam en shiitake zijn bekend. Je kan paddenstoelen beter niet rauw eten omdat rauwe paddenstoelen de gifstof Agaritine bevatten. Bak of kook ze dus altijd voordat je ze eet.
Het stukje mycelium kan je in vele vormen krijgen. Je kan het zelf van een paddenstoel afsnijden of je kan het via een sporenspuit of een agar kweekje krijgen. Voor de beginner raden we onze eigen sporenspuiten aan. Hiermee kan je snel meerdere pogingen wagen met een hele kleine hoeveelheid.
Shiitake paddenstoelen, Grijze oesterzwam, Koningsoesterzwam, Pruikzwam, Beukenzwam, Fluweelpootje, Kleine bundelzwam, Populierenleemhoed… ze groeien allemaal op hout. Shiitake paddenstoelen gedijen bijvoorbeeld goed op eikenhout en oesterzwammen op het hout van populieren, wilgen, beuken en berken.
Het is niet moeilijk om zelf paddenstoelen te kweken, zo heb je genoeg aan een champignon om een hele champignonfamilie te kweken. Snijd het steeltje van een champignon en plant in circa twee cm natte grond. Zet de pot op een donkere plek en binnen een paar weken groeien de paddenstoelen boven de grond uit.
"Eekhoorntjesbrood bijvoorbeeld, dat valt onmogelijk te kweken. Bij paddenstoelen die je wél zelf kan telen, kan je een mooie oogst binnenhalen. Een oesterzwam levert tijdens één herfst verschillende kilo's op.
Wil je oesterzwammen invriezen? Dan kun je ze het beste eerst blancheren (kort koken) of sauteren (kort roerbakken). Laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen en stop ze in een diepvrieszakje of doosje in de vriezer. Ze zijn dan ongeveer drie maanden houdbaar.
Ze raden aan om minstens 5 champignons per dag te eten om het risico op neurologische aandoeningen in de toekomst te verminderen. Champignons zijn rijk aan B-vitamines: riboflavine [B2], folaat [B9], thiamine [B1], pantotheenzuur [B5] en niacine [B3].
De van oorsprong Japanse paddenstoel bevat behalve veel meer vezels, aanzienlijk meer kalium, magnesium, calcium, zink en ijzer dan de gewone huis-, tuin- en keukenchampignon. Een echte mineralenbom dus. Volgens De Vries zit er ook meer vitamine E in.
Snijd een stukje van de onderkant van het steeltje. Snijd daarna in reepjes of plakjes. De oesterzwam heeft zacht vruchtvlees en mag maar een paar minuten worden verhit, anders verliest hij zijn stevigheid. Oesterzwammen bevatten minder water dan champignons en slinken daarom niet bij de bereiding.
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Je wordt er niet ziek van als je ze verschrompeld eet, maar als je de champignon zoals ik opdien in een restaurant, moet het wel echt van topkwaliteit zijn.”
e-mail ons!) Met RotterZwam oesterzwammenbroed kun je je eigen koffiedik omzetten in overheerlijke oesterzwammen. Het proces werkt met koffiedik van gewone koffie, koffiedik uit de percolator, de espressomachine en senseopads.
Een Oesterzwammen GrowKit is gewoon een klein zwart emmertje met in de deksel en de zijkant twee gaatjes van ongeveer een centimeter doorsnede. Over de gaatjes zit ademende tape. Je krijgt er een zakje 'broed' bij. Daarin zit de oesterzwam-schimmel al.