De elektronische E kaart is maximum 5 jaar geldig. Wanneer je als Unieburger aangeeft korter dan 5 jaar in België te zullen blijven, wordt de geldigheidsduur van de E kaart beperkt tot de duur van je geplande verblijf.
De E+ -kaart is een document ter staving van het duurzaam verblijf. De kaart is voorzien van een chip waarvan de gegevens gelezen kunnen worden met een kaartlezer. De « + » verwijst naar het duurzaam karakter van het verblijf.
Duurzaam verblijf type F+
Ben je onderdaan van een derde land en familielid van een Belg, EU-, EER- of Zwitsers onderdaan, dan vraag je bij de gemeente een elektronisch verblijfsdocument type F+ aan.
elektronische EU kaart (vroeger E kaart): verklaring van inschrijving voor EU-burgers met verblijf van meer dan 3 maanden. elektronische EU+ kaart (vroeger E+ kaart): verblijfskaart voor EU-burgers met duurzaam verblijf.
Estland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.
Er is sinds begin 2020 een visumvrijstelling voor houders van gewone, diplomatieke en dienstpaspoorten voor reizen van max. 90 dagen binnen een periode van 180 dagen. Indien u voor werkdoeleinden naar Turkije wenst af te reizen dan heeft u wel nog steeds een visum nodig.
U mag zo lang als uw verblijfsvergunning geldig is maximaal 1 jaar achterelkaar buiten Nederland verblijven. Dit mag als u tijdelijk onderwijs in het buitenland gaat volgen om uw studie in Nederland af te ronden. Gaat u tijdelijk studeren in een ander EU-land?
Wat is een Europese blauwe kaart
Een Europese blauwe kaart is een Europese werk- en verblijfsvergunning voor hoogopgeleide werknemers van buiten de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland.
Reist u naar het buitenland? Binnen Europa is een geldige Nederlandse ID-kaart meestal voldoende. Buiten Europa heeft u een Nederlands paspoort nodig. Voor sommige landen is een visum verplicht.
Binnen Europa is een geldige identiteitskaart vaak voldoende.
Ieder kind heeft het recht om herenigd te worden met zijn of haar ouder(s). Een kind mag niet van zijn of haar ouders gescheiden worden, tenzij dit in het belang van het kind is.
Als de DVZ je humanitair visum aflevert, krijg je na aankomst in België een tijdelijk verblijfsrecht. Je krijgt dan een elektronische A kaart. Wanneer je een A kaart of een bijlage 15 in afwachting van je A kaart hebt gekregen, ben je vrijgesteld van gecombineerde vergunning en kan je werken.
Onbeperkt en onvoorwaardelijk verblijfsrecht
Van zodra je een onbeperkt verblijfsrecht hebt is je verblijfsrecht definitief en onvoorwaardelijk. Dat betekent dat je niet langer moet voldoen aan de voorwaarden voor gezinshereniging om je verblijfsrecht te behouden.
Is uw verblijfsvergunning voor bepaalde tijd verlopen? Vraag aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om uw verblijfsvergunning te verlengen. Op de website van de IND leest u hoe u dat doet en wat de voorwaarden zijn. De aanvraag duurt maximaal 90 dagen.
Als grensarbeider die woont in een aangrenzend land (Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland of Groot-Brittannië) krijg je van de gemeente van tewerkstelling een bijlage 15. De bijlage 15 dekt je verblijf in België voor de duur van je tewerkstelling als grensarbeider.
De elektronische vreemdelingenkaart (eVK) is een verblijfskaart voor niet-Belgen. Het is geen identiteitskaart maar een bewijs dat je hier mag verblijven. Als EU en niet-EU onderdaan moet je steeds in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs.
U heeft een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) nodig als u naar Turkije reist waarmee u zich kunt identificeren. Voor Turkije geldt dat uw paspoort of ID-kaart nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn op het moment dat u weer uit Turkije vertrekt.
Nee, je hebt geen visum (meer) nodig voor Turkije. Deze verplichting is in maart 2020 komen te vervallen.
Paspoort of identiteitskaart? Het ministerie van Binnenlandse Zaken weet voor welke landen een identiteitskaart voldoende is en wanneer een paspoort nodig is: "De Nederlandse id-kaart is als reisdocument geldig binnen de EU-landen, de EER , Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland.
Er komt een Europese digitale identiteit voor elke EU-burger, elke inwoner en elke onderneming in de EU die dat wil. Ze kunnen zich daarmee identificeren en kiezen welke persoonlijke gegevens ze willen delen, zowel online als offline, met overheidsinstanties en bedrijven in de hele EU.
23 van de 27 lidstaten van de Europese Unie: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden), ...
Wat is de Europese digitale identiteit? De Europese digitale identiteit (eID) maakt de wederzijdse erkenning van nationale elektronische identificatieregelingen over de grenzen heen mogelijk. Hierdoor kunnen Europese burgers zich online identificeren zonder een beroep te moeten doen op commerciële aanbieders.
In die 5 jaar bracht u de meeste tijd door in Nederland. Dit heet 'hoofdverblijf'. U heeft nu een geldige verblijfsvergunning voor een niet-tijdelijk verblijfsdoel. Deze verblijfsvergunning heeft u altijd op tijd verlengd en u voldoet aan alle voorwaarden.
Legaal betekent: met een geldige verblijfsvergunning. U bent getrouwd met of geregistreerd partner van een Nederlandse man of vrouw. In dat geval kunt u na 3 jaar huwelijk of geregistreerd partnerschap (eventueel in het buitenland) én onafgebroken samenwoning een verzoek om naturalisatie indienen.
Langer dan 8 maanden buiten Nederland
Verblijft u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden buiten Nederland? Dan moet u zich altijd uitschrijven bij uw gemeente in Nederland. Wanneer u dit niet doet, kunt u een boete krijgen. De 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn.