Bij deze wat extremere sporten zien we daadwerkelijk wel een verschil in de lengte van jonge sporters. Hieruit kunnen we dus concluderen dat bij deze (redelijk vergelijkbare) sporten er dus wel een effect te zien is met het intensief beoefenen van een sport en de lengtegroei die hierdoor wordt beïnvloed*7.
Er is nooit een adequate directe link gelegd tussen sport en groeivertraging. Er zijn wel hints dat extreem katabole sporten (ultra-endurance running, extreme diëten bij worstelen / bodybuilding) invloed kunnen hebben. Hetzelfde zou kunnen gelden voor te intensieve fitness trainingsschema's.
Samenvatting: Krachttraining is gezond voor jongeren en zelfs voor kinderen. Op jonge leeftijd zorgt het ervoor dat kinderen sterker worden. In de puberteit neemt daarnaast ook de spiermassa toe. Zeer belangrijk hierbij is goede begeleiding, om fouten of blessures te voorkomen.
Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt de volgende beweegrichtlijn: Bewegen is goed, maar meer bewegen is nog beter. Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen. Langer, vaker of intensiever bewegen is nog gezonder.
Conclusie. We weten heel goed dat lichamelijke beweging belangrijk is voor zowel volwassenen als kinderen. Dat het op de lange termijn ook een psychologisch beschermend effect heeft, is bij minder mensen bekend. Op jonge leeftijd beginnen met sporten is dus enorm belangrijk voor het toekomstige welzijn van je kind.
Uit verschillende goed uitgevoerde studies blijkt dat krachttraining onder goede begeleiding geen verhoogd risico op groeischijfschade met zich meebrengt. Ook ontbreken aanwijzingen dat krachttraining leidt tot verminderde groei of beperkte lichaamslengte op volwassen leeftijd.
Vanaf 13 jaar neemt vooral bij jongens de testosteronspiegel sterk toe, wat zorgt voor een aanzienlijke prestatieverbetering. De testosteronwaarde bereikt zijn maximum op een leeftijd van 15-25 jaar, wat ook de training beïnvloedt. Deze jaren zijn topprestaties mogelijk.
"Veel mensen denken dat ze meteen moeten gaan sporten." Even de hond uitlaten, een wandeling naar de supermarkt of een sprintje naar de bus. Twintig minuten matig bewegen per dag: je zou denken dat het iedereen wel moet lukken. Toch wordt de richtlijn bij lange na niet door gehaald.
Lid: Je kunt bij ons lid worden als je een natuurlijke persoon bent en 16 jaar of ouder. Basic-Fit kan je vragen aan te tonen door legitimatie dat jij degene bent van wie de lidkaart is of om je leeftijd te checken.
Een half uur inspanning per dag is voldoende. Je zet daarmee je spieren aan het werk. Daar hebben ze zuurstof voor nodig, die je om die reden extra inademt. Je hart gaat extra pompen zodat je bloed goed doorstroomt.
Naast de compound oefeningen is het ook nodig om specifieke buikspieroefeningen uit te voeren. Hiermee maak je je buikspieren groter en sterker. Wanneer je vetpercentage laag genoeg is, dan zal je snel een sixpack zien. Voorbeelden van isolatieoefeningen zijn de bicycle crunch, planking en leg raises.
Tillen boven hoofdhoogte (175 cm): 4 kg. Tweehandig tillen door jeugdigen (tot 16 jaar): 10 kg. Tweehandig tillen van grond tot heuphoogte dicht bij het lichaam: 15 kg. Tweehandig tillen tussen knie- en borsthoogte: 12 kg.
Om groter te worden is het vooral belangrijk om een 'high volume'-training aan te houden. Dit houdt in dat je meer herhalingen en sets doet, en tegelijkertijd ook meer gewicht. Niet is alleen de training van belang, maar ook de voeding en rust zijn belangrijk. In de rust groei je namelijk, vooral tijdens de slaap.
Groei tussen de 15 en 18 jaar
Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn. Tussen hun vijftiende en achttiende jaar veranderen meisjes lichamelijk niet zo veel meer.
Helaas is er geen manier om per direct centimeters toe te voegen aan je lengte. Je lengte is meestal genetisch bepaald. 60-80% van je lengte wordt bepaald door het DNA dat je van je ouders hebt meegekregen, terwijl 20-40% van je groei beïnvloed wordt door je omgeving.
Als je als kind zijnde spieren ontwikkelt, en je botten zijn nog in volle groei, krijg je te korten spieren. Hierdoor zullen ze op lange termijn veel last ondervinden door té strakke spieren, en kunnen er makkelijker scheurtjes ontstaan.
Vanaf welke leeftijd mag je naar een fitnessclub? Veel fitnessclubs hanteren een minimumleeftijd van 16 jaar. Jongeren onder de 16 mogen vaak wel onder begeleiding van een volwassene fitnessen.
Steeds meer kinderen in de sportschool
En hoewel sporten heel gezond is, kan te veel en te zwaar sporten voor kinderen juist heel gevaarlijk zijn. Hun lichaam moet zich nog volop ontwikkelen en ze zitten in een groeifase. Het grootste gevaar zit hem in het krijgen van blessures, met alle grote gevolgen van dien.
Door te sporten verbrandt je calorieën en kun je afvallen en droogtrainen, zodat je lichaam in een betere shape komt. Je spieren en lijnen worden meer zichtbaar en je ziet meer definitie. Door te sporten bouw je ook meer spiermassa op. Dit is met name het geval wanneer je aan krachttraining doet.
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
Eet puur en met mate. Zoveel mogelijk pure voeding; groenten, fruit, noten, kwark, vis en gevogelte zijn erg goed voor je. Vermijd suikers, transvetten en het eten van teveel koolhydraten in de vorm van pasta, aardappelen, rijst en brood. Doe aan krachttraining en doe dit zo vaak je kunt, 2, 3, 4 x per week.
Welke leeftijd? Deze zie je waarschijnlijk niet aankomen en kan misschien zelfs een echte verrassing zijn, maar het blijkt toch echt dat de aantrekkingskracht van een man piekt op zijn 50ste. Vrouwen daarentegen zakken na hun 20ste levensjaar steeds verder naar beneden.
Is je conditie slecht, dan raak je snel buiten adem en gaat je hart als een gek tekeer om je lichaam toch van zuurstof te voorzien. Dit deel van de conditie reageert goed en snel op cardiotraining. Dat is training waarbij je hartslag flink wordt opgejaagd.
De middelbare leeftijd is de levensfase tussen het veertigste en vijfenzestigste jaar. Deze periode wordt vaak gekenmerkt door het evalueren van de beslissingen die in de jonge volwassenheid zijn genomen. Het gaat om keuzes op het gebied van relaties, werk en het leven in het algemeen.