Zweten tijdens je slaap is dus hartstikke normaal. Het is alleen niet normaal wanneer je regelmatig last hebt van nachtzweten, of wanneer het je rust en dagelijkse leven beïnvloedt.
Zweten tijdens de slaap kan veel redenen hebben. Een te hoge temperatuur of slechte lucht in de slaapkamer jagen de eigen lichaamstemperatuur de hoogte in. Ook synthetisch beddengoed en synthetische nachtkleding kunnen tot overmatig zweten 's nachts leiden.
Het is normaal om 's nachts te zweten. Het is nodig om de warmte in je lichaam te reguleren. Maar als je badend in het zweet wakker wordt, heb je last van nachtzweten. Je hormonen reguleren je lichaamstemperatuur.
Kortom. Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Tijdens het slapen geeft ons lichaam vocht af aan de omgeving. Dat gebeurt via de ademhaling en transpiratie via de huid. Per nacht kan dit vochtverlies oplopen tot meer dan één liter - in sommige gevallen zelfs 2,5 liter. Minstens een kwart wordt van dat vocht wordt via de matras en de bedbodem afgevoerd.
Zweet bestaat voornamelijk uit water en zout, maar het bevat ook de stoffen orthocresol en paracresol die een antiseptische werking hebben. Dus zweten is noodzakelijk: Door te zweten worden afvalstoffen uitgestoten waardoor je immuunsysteem optimaal blijft functioneren. Het doodt bacteriën en virussen.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Bij nachtzweten heb je last van overmatig zweten tijdens je slaap. Zweten is een normale manier om de lichaamstemperatuur op peil te houden door overtollige warmte kwijt te spelen wanneer je te warm hebt en een fysieke inspanning doet. Wanneer je zweet zonder inspanning of hitte, heet dat hyperhidrosis.
Uw lichaamswarmte neemt ook toe doordat adrenaline het metabolisme door de afbraak van vetcellen stimuleert. Uw lichaam moet de extra warmte afvoeren, dit gebeurt via de zweetklieren. Hoe langer u stress ervaart, hoe meer adrenaline geproduceerd wordt. Dit resulteert in overmatig zweten en ook nachtelijk zweten.
Nachtelijk zweten is het overmatig zweten in de nacht. Transpireren zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt en voorkomt dat het oververhit raakt. Anders dan 'gewoon' zweten, is nachtzweten wel degelijk hinderlijk. Je wordt 's nachts zwetend wakker, je nachtkleding is doorweekt en het beddengoed is nat.
Overmatig zweten wordt ook wel hyperhidrose genoemd. Het betekent dat u meer zweet dan eigenlijk nodig is om uw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Zweten is normaal bij warmte, inspanning, spanning en emotie.
Zweten treedt op:
als je te warm hebt zoals bij een te hoge buitentemperatuur, wanneer je te warm gekleed bent of wanneer je een fysieke inspanning levert; bij spanningen, stress of emoties; bij het eten van sterk gekruide maaltijden; bij alcohol- of druggebruik.
Uw matras heeft invloed op de temperatuur tijdens het slapen. Er zijn bepaalde matrassen die juist warmte vasthouden zoals traagschuim matrassen en polyether matrassen. Als u het snel warm heeft in bed kunt u beter kiezen voor een kernmateriaal dat goed ademt zoals koudschuim en Talalay® latex.
Je hebt meerdere dromen per nacht
Dit is eigenlijk heel normaal, omdat je per nacht meerdere slaapcycli hebt. Maar als je je meerdere dromen herinnert, betekent dit ook dat je vaak wakker wordt 's nachts. Dit is niet per se erg, maar kan erop wijzen dat je een onrustige nacht hebt gehad.
Nachtzweten is eigenlijk het hebben van de bekende opvliegers, maar dan 's nachts. Wanneer je overdag plotselinge zweetaanvallen krijgt, noemen we deze opvliegers. Als dit je tijdens het slapen ook overkomt, spreken we van nachtzweten. Je kunt het daarnaast ook herkennen doordat je koude rillingen hebt 's nachts.
Zweten is normaal. Vooral bij warmte, bewegen en sporten, spanning en emoties. Sommige mensen zweten veel meer dan andere. Bij spanning of emoties zweet u vooral in uw handen, onder uw voeten, in uw oksels, liezen en gezicht.
Hoe ontstaat zweetgeur? Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Zweetangst of een zweetfobie is de angst voor overmatige transpiratie en/of zweetaanvallen. Het overmatig zweten van het gezicht (gelaatzweten), nek, oksels en handen kan gerelateerd zijn aan angst, verlegenheid en opwinding. Een zweetfobie of overmatige zweetangst is een specifieke sociale angst.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Gek genoeg komt uit het onderzoek naar voren dat mannen (48%) vaker wekelijks hun bed verschonen dan vrouwen (39%). De man doet dus minder vaak de was, maar verschoont wel vaker zijn bed. Vreemd. Verder geeft ruim 1 op de 10 respondenten aan maar één keer per maand het bed te verschonen.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
Goed, afvalstoffen verlaten je lichaam via je zweetklieren. Onder die afvalstoffen vallen ook alcohol, zout en zelfs cholesterol.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Zweten is dus goed voor je lichaam in het algemeen, maar is het ook goed voor je huid. Ja, is het antwoord. Door flink te zweten worden de poriën van je huid als het ware 'schoongespoeld'. Maar dat niet alleen, zweten kan zelfs slechte bacteriën bestrijden, zoals de E-coli bacterie en de staphylococcus aureus.