Wat helpt bij focussen, is met je vinger de tekst onderstrepen. Je begeleidt jezelf dan bij het sneller lezen en hebt minder tijd over om aan andere dingen te denken. Een andere manier om je ongebruikte hersencapaciteit op te vullen is om iets anders te doen dat heel simpel is en geen bewuste aandacht vraagt.
Te weinig concentratie. Geen methode om informatie snel te onthouden. Herlezen van de tekst. Niet in woordgroepen kunnen lezen.
Maar wat veel mensen niet weten, is dat je door te lezen ook de gezondheid van je hersenen op peil kunt houden. En daarvoor hoef je echt niet elke dag urenlang boeken te verslinden. Want wat blijkt? Een kwartiertje lezen per dag is al genoeg om je brein scherp te houden.
Lezen is dus niet automatisch onthouden wat je leest. Als je reflexen nog storen en je ogen niet optimaal samenwerken met je hersenen is het lezen al lastig genoeg! Je hersenen hebben geen energie en capaciteit meer over om nog meer te doen, zoals begrijpen en onthouden!
Bij spanningen en heftige gebeurtenissen kan het erger worden. Ook bij een depressie, sommige medicijnen of ziekten werkt het geheugen soms minder goed. U kunt ook andere klachten hebben, zoals problemen met aandacht of dingen begrijpen.
Het verbetert zelfs je geheugen en je vergroot jouw analytisch denkvermogen doordat het je dwingt na te denken en perspectief voor te stellen. Lezen zorgt daarnaast voor de aanmaak van nieuwe verbindingen in de hersenen. Dit verkleint de kans op dementie en alzheimer.
Juist door te lezen voor het slapengaan worden we ontspannen en verminderen we de stress die de dagelijkse sleur met zich mee kan brengen. Het lezen van een ontspannend boek maakt het makkelijker om onze gedachten los te laten. Dit zorgt voor een diepere en meer kwalitatieve slaap.
Lees meerdere woorden tegelijk.
Om dit voor elkaar te krijgen, moet je jouw blikveld verbreden. Probeer meerdere woorden tegelijk te lezen, in plaats van woord voor woord. Hoe meer woorden je tegelijk kunt zien en begrijpen, hoe sneller je kunt lezen en je begrip zal vergroten.
Oefening 1: Steeds sneller lezen
Zet een streepje waar je bent gebleven. Lees de tekst nog eens tot het streepje, maar dan in vier minuten. Lees de tekst opnieuw in drie minuten. Je traint je ogen en hersenen om sneller over de tekst te gaan.
Tik ´snellezen´ in op Google en je scherm wordt gevuld met talloze websites die allemaal hetzelfde beweren: met hun methode lees je elk boek in een mum van tijd uit. De realiteit is echter dat effectief snellezen bijna volstrekt onmogelijk is.
Concluderend is te stellen lezen met een snelheid van 1000 woorden per minuut of meer voor veel mensen heel goed mogelijk is. Door een klein beetje energie te steken in je leesgewoontes, kun je vrij makkelijk met 300 tot 400 woorden per minuut gaan lezen, in plaats van met 200.
Kenmerkend voor narcolepsie is dat de slaperigheid dagelijks optreedt, soms meerdere keren per dag, terwijl iemand 's nachts wel lang genoeg in bed heeft gelegen. De neiging om in slaap te vallen komt vooral tot uiting tijdens passieve activiteiten zoals lezen, TV kijken of bijvoorbeeld tijdens vergaderingen.
Houding met lezen
Plat op je rug liggen en het boek boven je hoofd vasthouden, dat hou je natuurlijk niet heel lang vol. Maar steunend op één arm op je zij liggend, met het boek in de hand van je vrije hand, dat is na een tijdje ook niet meer prettig. Leg daarom zeker een paar goede stevige kussens op je bed.
Wel belangrijk hierbij: leg je boek 15 minuten voor je echt wil gaan slapen weer weg, zodat je hoofd rust krijgt om alles te verwerken.
Het Lezen kan zorgen voor asociaal gedrag, mensen gaan zo erg op in het boek dat ze lezen zodat ze dingen in het echte leven vergeten of niet interesseren. Ook kan Lezen zorgen voor het ontstaan van een andere identiteit. Fictieve personages van een boek kunnen onbewust worden overgenomen.
Hoe dik zijn de boeken die je normaal gesproken leest? 250-300 pagina's is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo'n 40 pagina's per dag (gemiddeld een uur lezen).
De inspectie geeft aan dat de tijd voor taal en lezen ongeveer 8 uur per week zal moeten bedragen. Voor scholen met veel leerlingen met een taalachterstand (scholen in de schoolgroepen 4 tot en met 7) is meer nodig, namelijk 9-10 uur per week.
Met name vitamine B3 (niacine) en B11 (foliumzuur) zijn essentieel om hersenmist en vergeetachtigheid tegen te gaan.
Gezond eten voor je geheugen betekent: veel broccoli en groene bladgroenten, zoals spinazie en andijvie. Je geheugen gedijt er prima bij. Voedingsmiddelen vol foliumzuur zijn ook prima voor je geheugen, denk aan erwten en linzen. En vis is belangrijk, vanwege de omega-3-vetzuren.
Voedingssupplementen voor het geheugen
Bepaalde voedingssupplementen kunnen goed zijn voor het geheugen. Deze supplementen bevatten vaak Ginkgo biloba, omega 3-vetzuren, sint-janskruid, ginseng, passiebloem, zilverkaars en/of valeriaan.