Je kunt op elke leeftijd kanker krijgen. Maar 2 van de 3 mensen met kanker is ouder dan 65. Kanker ontstaat doordat lichaamscellen fout gaan delen. Als we ouder worden kan ons lichaam die fouten steeds minder goed herstellen.
Dingen kunnen blijvend veranderd zijn, bijvoorbeeld op het gebied van werk, hobby's, relaties, intimiteit en seksualiteit. Ook je toekomst kan er anders uitzien. Het vertrouwen in je lichaam is minder geworden. En vaak is er ook de angst dat de kanker terugkomt.
Kanker hebben en in behandeling zijn voor kanker is niet alleen slopend voor je lichaam. De ziekte is ook psychologisch en emotioneel heel zwaar. Maandenlang word je overspoeld door gevoelens waar je niet altijd blijf mee weet: angst, woede, triestheid, hoop, wanhoop en teleurstelling.
Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing en soms een mogelijkheid om met (innovatieve) behandeling nog vele jaren te leven. Maar als een behandeling niet aanslaat kan het ook snel aflopen.
Het chemobrein kent verschillende 'symptomen', zoals geheugen- en concentratieproblemen. Maar ook extra gevoeligheid voor prikkels in de omgeving, verlaagde stressbestendigheid, moeilijk kunnen omgaan met tijdsdruk en snel vermoeid zijn.
Naarmate we ouder worden kan ons lichaam fouten in de celdeling (de oorzaak van kanker) niet meer zo goed herstellen. Daarom is kanker een ziekte die vooral bij oudere mensen voorkomt. Nederland vergrijst, en daarom zal kanker in de toekomst vaker voorkomen.
32.000 jongvolwassenen leven met of na kanker: zij verdienen meer aandacht. Per jaar krijgen bijna 4.000 jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 39 jaar de diagnose kanker. Zij worden AYA's (adolescents and young adults) genoemd.
Een belangrijke, nog ongepubliceerde bevinding is dat een groot deel (62%) van de vrouwen met triple negatieve borstkanker die géén chemotherapie kreeg, na 15 jaar nog ziektevrij in leven zijn. Dat wijst erop dat chemotherapie voor deze groep patiënten vaak onnodig is.
bejaarden / ouderen / senioren / 65+'ers
Zo zijn voor personen van gevorderde leeftijd (ouder dan 65 jaar), die gewoonlijk niet meer voor de kost hoeven te werken, aanduidingen als senioren, ouderen en bejaarden in omloop.
Je gedrag kan veranderen door chemo. Je kunt prikkelbaarder worden. Of je trekt je meer terug of wordt duidelijk emotioneler: je gaat bijvoorbeeld snel huilen. Het is mogelijk dat je je moeilijker kunt concentreren.
Bij een verminderd aantal witte bloedcellen in uw bloed, bent u vatbaarder voor infecties. Dit geldt vooral 7 tot 14 dagen na uw chemokuur. Om een infectie te voorkomen is het verstandig om zieke mensen niet op te zoeken, afstand te houden bij verkoudheid en uw handen regelmatig te wassen.
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 5 patiënten problemen krijgt met denken. Vaak worden de klachten na een tijdje minder of verdwijnen ze helemaal. Sommige mensen blijven langer last houden.
Patiënten met uitzaaiingen hebben meestal een kortere levensverwachting dan patiënten bij wie (nog) geen uitzaaiingen zijn gevonden. Meestal is bij uitgezaaide kanker genezing niet meer mogelijk.
Voordat zo'n uitzaaiing zichtbaar wordt moeten er enkele jaren verstrijken. Na vijf (of soms tien jaar) tumorvrij te zijn, gaat men ervan uit dat er geen uitzaaiingen waren. In feite was iemand dus al genezen op het moment dat de behandeling was gestopt. Het kan ook dat de kanker 'terugkomt'.
Een combinatie van een operatie en chemotherapie direct in de buik (HIPEC) kan de uitzaaiingen soms genezen. HIPEC staat voor Hypertherme IntraPeritoneale Chemotherapie. De behandeling kan alleen als er geen uitzaaiingen zijn naar de lever of de longen.
De vermoeidheid komt door alle veranderingen die de kanker in uw lichaam geeft. bijwerkingen van behandelingen, angsten, vragen over het leven of de dood die u misschien bezighouden, bloedarmoede, pijn of minder eetlust.
Ook dat kan het lichaam meestal zelf herstellen. Maar helaas is dat niet altijd zo. De genen die de deling, groei en ontwikkeling van een cel regelen, kunnen fouten gaan vertonen. Als er meerdere fouten optreden in dezelfde cel, blijft die cel zich ongecontroleerd delen.
Persoonlijke hygiëne is belangrijk om contact met afvalstoffen van de chemotherapie via uw uitscheidingsproducten te minimaliseren. Wij adviseren u om 1x per dag onder de douche of in bad te gaan en goed uw handen te wassen na uw toiletbezoek.
Het hangt onder andere af van je conditie vóór de behandeling, van je leeftijd en of je nog andere ziekten hebt. Ook speelt mee welk soort chemotherapie je krijgt. De ene chemokuur is zwaarder dan de andere chemokuur. Bespreek met je arts of verpleegkundige wat je kunt verwachten.
Chemotherapie valt kankercellen aan, maar doodt daardoor ook gezonde cellen. Daardoor krijgen veel mensen bijwerkingen, zoals vermoeidheid, misselijkheid en darmklachten. Vertel je arts of verpleegkundige welke bijwerkingen je hebt.
Tijdens de behandeling met chemotherapie mag je gewoon zoenen, vrijen of gemeenschap hebben. Je partner of sekspartner wordt daar niet ziek van. Ook tongzoenen is niet schadelijk. Wel is het verstandig om tijdens de chemokuur en in de week daarna bij het vrijen een condoom te gebruiken.
Antwoord. Correct zijn: een vijftigplusser, een 50-plusser en een 50+'er.
Organen gaan trager werken. Het herstellend vermogen neemt af. De hormoonproductie vermindert. Het reactievermogen neemt af.