“Buisjes worden vooral bij kinderen geplaatst, dat kan al bij baby's vanaf 0 jaar. Bij baby's die heel veel huilen, kun je aan de oren zien of ze last van hun middenoor hebben. Maar ook bij volwassenen met gehoorproblemen plaatsen we buisjes.
er vocht in de oren zit en er langer dan drie maanden sprake is van gehoorverlies; de structuur van het trommelvlies veranderd is als gevolg van oorontstekingen; uw kind herhaaldelijk oorontstekingen heeft die niet binnen enkele maanden overgaan, zelfs niet met antibiotica.
De KNO-arts plaatst piepkleine buisjes in de trommelvliezen, zodat het vocht netjes weg kan lopen. De oren raken dan niet meer zo gemakkelijk ontstoken. De operatie doet geen pijn en na ongeveer een jaar vallen de buisjes er van zelf uit. Meestal merkt uw kind daar niks van.
Het plaatsen van trommelvliesbuisjes is – vooral bij kinderen – één van de meest voorkomende chirurgische ingrepen in Nederland. Buisjes zijn bedoeld om druk in het middenoor te verlagen. Die druk ontstaat wanneer de buis van Eustachius niet goed werkt. Vooral op jonge leeftijd komt dit vaak voor.
Uw kind mag de volgende dag gewoon weer naar school als hij/zij zich goed voelt. Het is verstandig de eerste week uw kind niet mee te laten doen met gym en geen trampoline te laten springen.
Zwemmen en trommelvlies-buisjes
Laat uw kind liever niet duiken. Kinderen met trommelvlies-buisjes kunnen daar duizelig van worden. Oordoppen zijn niet nodig, maar als u dit prettig vindt mag uw kind ze wel gebruiken. Als uw kind een loopoor heeft, kan het beter niet zwemmen.
De KNO-arts maakt een klein sneetje in het trommelvlies en zuigt eerst zoveel mogelijk vocht uit het oor. Daarna worden de buisjes geplaatst. De hele operatie duurt ongeveer 10 min. Na de operatie gaat uw kind naar de uitslaapkamer, tot het een beetje bijgekomen is.
Direct tot één week na de operatie
De pijn na het plaatsen van trommelvliesbuisjes valt over het algemeen mee. Vaak is paracetamol voldoende als pijnstiller.
Voorbereiding. Uw kind mag de eigen kleren en schoenen aanhouden en krijgt een naambandje om. De temperatuur wordt opgenomen met de oorthermometer en kinderen van wie het gewicht nog niet bekend is, gaan nog even op de weegschaal. Vervolgens kunt u samen met uw kind wachten in de speelhoek tot uw kind aan de beurt is.
Het plaatsen van buisjes bij vooral jonge kinderen, is één van de meest voorkomende chirurgische ingrepen in Nederland. Bij VieCuri gaat het gemiddeld om 200 tot 300 kinderen per jaar bij wie de KNO-arts trommelvliesbuisjes inbrengt.
Het plaatsen van de buisjes gebeurt onder lichte narcose.
Bij kinderen is het afweersysteem en de werking van de buis van Eustachius nog niet optimaal. De bacteriën en virussen krijgen daardoor veel gemakkelijker de kans om te ontwikkelen tot een oorontsteking. Jonge kinderen kunnen daardoor herhaaldelijk te maken krijgen met oorontstekingen.
Trommelvliesbuisjes worden via de gehoorgang geplaatst onder een korte algemene verdoving in het chirurgisch dagcentrum. Bij volwassenen is het mogelijk trommelvliesbuisjes onder lokale verdoving te plaatsen op de consultatie.
De 'American Academy of Pediatrics' beveelt buisjes aan bij alle weerkerende oorontstekingen, maar zij definiëren wel wat 'wederkerend' is: 3 of meer episodes in 6 maanden OF 4 of meer episodes in 1 jaar (waarvan minstens één in de laatste 6 maanden).
Bij de operatie wordt een klein gaatje in het trommelvlies gemaakt. Het slijm wordt uit het middenoor gezogen en om te voorkomen dat het gaatje direct weer dichtgroeit, wordt het buisje erin geplaatst. Het betreft een klein plastic buisje van ongeveer 2 mm. De operatie vindt plaats onder algehele narcose.
Dit 'trommelvliesbuisje' kun je niet zien vanaf de buitenkant. Als er weer vocht of slijm achter het trommelvlies komt, kan dit dan door het buisje weglopen.
Bij volwassenen en oudere kinderen kan de ingreep zonder verdoving poliklinisch worden uitgevoerd. Indien nodig kan het trommelvlies wel plaatselijk worden verdoofd. Bij kleinere kinderen wordt de ingreep meestal onder algehele verdoving uitgevoerd om te voorkomen dat het kind beweegt.
Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'. Deze behandeling kan ongeveer 5 keer per dag worden herhaald.
Mag ik met het vliegtuig op reis? U kunt gewoon vliegen. Er zullen veel minder klachten bij dalen en stijgen optreden dan gewoonlijk omdat de buisjes zorgen dat er geen drukveranderingen in het middenoor ontstaan.
Zeer zelden gebeurt het dat een buisje verstopt raakt en naar binnen wordt gezogen of getrokken. Het trommelvlies kan dan weer dichtgroeien, waarna het buisje achter het trommelvlies zit. Dit geeft meestal geen gehoorverlies. Vaak is het wel verstandig dit buisje te verwijderen.
De buisjes zien eruit als mini-diabolo's: door de bredere uiteinden blijven ze goed zitten in het trommelvlies. Zo zorgen ze voor een tijdelijke opening tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Via de buisjes kan ontstekingsvocht of slijm weglopen uit het middenoor.
Met antibiotica stopt het loopoor meestal binnen de 3 dagen. Het effect en nut van oordruppels is niet helemaal duidelijk. Enkel Ciloxan® oordruppels mogen gebruikt worden bij trommelvliesbuisjes.
Het trommelvliesbuisje hoeft bijna nooit te worden verwijderd. Het wordt spontaan door het trommelvlies uitgestoten. Opnieuw plaatsen van buisjes is alleen nodig als de klachten terugkomen. Dit komt heel soms voor.