Het kan lijken of dit een prettige slaapstoornis is, maar er kunnen grote problemen van komen. Zo zijn er gevallen bekend van mensen die iemand in hun slaap hebben verkracht.
Sinds dit jaar (2020) is seks hebben terwijl je slaapt een officiële aandoening. Slaapseks bestaat dus echt en is nu dus zelfs een aandoening. Feitelijk heet deze aandoening Sexual Behavior during Sleep oftewel sexsomnia genoemd. Sexsomnia zou je ook kunnen zien als een seksuele slaapwandeling.
Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of een voorwerp. Dit valt allemaal onder verkrachting. Ben ik verkracht? Je bent verkracht als iemand onder dwang jouw lichaam is binnengedrongen met een penis, vinger of een voorwerp.
Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of een voorwerp. Dit valt allemaal onder verkrachting. Ben ik verkracht? Je bent verkracht als iemand onder dwang jouw lichaam is binnengedrongen met een penis, vinger of een voorwerp.
Als je door geweld of dreiging met geweld gedwongen bent om seksuele handelingen te doen, dan is dit aanranding of verkrachting (seksueel geweld). Bij aanranding gaat het om alle seksuele handelingen, behalve seksueel binnendringen in het lichaam. Bij verkrachting gaat het om seksueel binnendringen.
Het begint vaak bij een seksuele droom waardoor er meer bloedtoevoer naar je genitaliën ontstaat. Ook is je lichaam compleet ontspannen doordat je slaapt en deze combinatie van factoren leidt dus tot een slaap-orgasme.
Na een orgasme vallen we nou eenmaal sneller, meer ontspannen en gelukkiger in slaap. Er is toch niks mooiers dan dat? “Door een stevige vrijpartij voor het slapen gaan, komt serotonine vrij”, vertelt Wouterson. “Dit is een neurotransmitter die bepalend is voor je stemming.
Het maken van kreuntjes of andere geluidjes in de slaap duidt bijna nooit op een medische aandoening. Daarmee is het dus geen probleem als je kind last heeft van deze slaapkreuntjes. Slaapkreunen is vooral vervelend wanneer je twee kinderen samen op een kamer hebt slapen en het andere kind er last van heeft.
Wat de oorzaak is voor nachtangst is onbekend. Er lijkt een erfelijke aanleg mee te spelen. Kinderen die aan nachtangst lijden hebben vaak een ouder die hier ook last van heeft gehad. De overgang naar de diepe slaap lijkt niet goed te verlopen bij mensen met nachtangst.
Wat kan je zelf doen tegen praten in je slaap? Je kunt ervoor zorgen dat je een gezond slaapritme aanhoudt en voldoende slaap krijgt. De juiste slaaphygiëne kan het praten in je slaap verminderen. Voor bedpartners kunnen oordopjes uiteraard helpen.
REM-slaap gedragstoornis
Bij deze parasomnia is er een stoornis in het mechanisme van de REM-slaap dat de spierkracht onderdrukt. De patiënten voeren hun dromen motorisch uit, waarbij ze soms agressief gedrag vertonen tijdens de slaap, zelfs in die mate dat ze zichzelf of hun partner verwondingen toebrengen.
Moe na seks? Dan heeft dat te maken met het hormoon prolactine dat vrijkomt in je lichaam. Volgens een Amerikaans onderzoek komt er vier keer meer van dit hormoon vrij na seks met een partner dan na zelfbevrediging.
De effectieve slaapstofjes die vrijkomen na seks (ook bij masturberen) kunnen een man helpen slaperig te worden en makkelijker in slaap te vallen. Dit is dan misschien niet het geval bij een vrouw, maar ook voor vrouwen is seks ontspannend en gaat het stress tegen, wat weer een positief effect heeft op de slaap.
Zelfbevrediging kan heel ontspannend werken. Door het orgasme komen namelijk oxytocine en dopamine vrij. Dit zijn hormonen en neurotransmitters die voor een euforisch en ontspannen gevoel zorgen.
Er zijn mannen die regelmatig nog natte dromen hebben. Ook vrouwen kunnen een natte droom krijgen. Maar zij worden niet wakker met het 'bewijsmateriaal' in hun ondergoed. Wel krijgen ze wat meer vaginale afscheiding.
Adem in via je neus en blijf met je gedachten bij je vagina. Hou je adem even in, en adem daarna langzaam uit via je mond. Als het goed is voel je jezelf steeds warmer en meer opgewonden raken. Hoe dieper je inademt, hoe beter dit lukt.
Tijdens de remslaap stroomt er sowieso meer bloed naar je vagina. En juist tijdens deze remslaap droom je vaak. Logisch dus, dat we weleens sexy dromen. Lig je al op je buik, dan wordt alles wat sneller gestimuleerd daar beneden, puur door het contact tussen je matras en je vayjay.
Wetenschappers weten het zeker: meermaals per maand klaarkomen houdt sperma gezond en helpt kanker vermijden. Wie 21 keer per maand een orgasme krijgt, heeft 33 procent minder kans op prostaatkanker. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Harvard-universiteit.
Als je lange tijd opgewonden bent maar niet klaarkomt, dan kan je blauwe ballen krijgen. Dat is een ophoping van spanning en bloed dat daarnaartoe gaat. Daardoor ziet het er wat blauw of paars uit. Maar het is niet zo dramatisch als sommige mannen het doen omschrijven.''
Dat komt door de serotonine die tijdens de seks vrijkomt. Deze neurotransmitter is een voorloper van het slaaphormoon melatonine. Het zorgt er vooral voor dat je je blij en ontspannen voelt, waardoor je lekker slaapt.” Serotonine is overigens niet het enige hormoon dat vrijkomt tijdens de seks.
Lachen in je slaap is een erg onschuldig en kan in 99% van de gevallen geen kwaad. Uit recent onderzoek is gebleken dat het een onschuldig fysiologisch fenomeen is die vooral in de REM-slaap en tijdens dromen voorkomt. Hoewel het ook tijdens non-REM-slaap voor kan komen gebeurt dit bijna nooit en is het zeer zeldzaam.
Dromen dat je niet kan bewegen komt ook vaak voor. Hoewel de “ik kan niet schreeuwen”-droom draait rond niet durven te spreken over je problemen, gaan dromen over verlamming over te weinig actie ondernemen. Onze handen stellen ons in staat te handelen wanneer bepaalde omstandigheden zich voordoen.
De term REM slaap behaviour disorder (afgekort als RBD) staat voor 'REM-slaap gedragsstoornis'. Bij deze stoornis vindt de normale verlamming tijdens de REM-slaap niet plaats. Hierdoor vertoont de slaper bewegingen die passen bij de droom die hij of zij op dat moment heeft.
Net als wakkere spraak zijn uitingen in 'slaapspraak' vaak kort en eenvoudig ('hm ja ja'), maar kunnen het ook hele verhalen zijn. Wel verspreken we ons vaker als we slapen en hebben we ook meer moeite met het vinden van de juiste woorden.
Praten tijdens de slaap wordt in het Engels vaak aangeduid als sleep-talking, maar soms ook als somniloquy. Het staat bekend als een slaapstoornis. Wanneer men tijdens het slapen spreekt, kan er sprake zijn van een aantal woorden waarbij men mompelt, maar soms ook volledige complexe zinnen of hele gesprekken.