Zogeheten hipsters zetten zich in eerste instantie af tegen de mainstream en doen dat onder meer door het dragen van retro- en vintagekleding, ze kopen dan ook vaak kleren bij minder bekende zaken of American Apparel.
Waar luistert een hipster naar? Feesten doen hipsters bij voorkeur op de tonen van techno-artiesten als John Talabot of Mount Kimbie. Maar eigenlijk luidt het credo: alles kan. Het draait rond finesses.
In de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw werden de aanhangers van de Amerikaanse 'Beat generation' al hipsters genoemd. In Nederland werd het begrip vooral in de jaren zestig bekend. Toen werd in plaats van hipster ook wel het woord hippie gebruikt. Die twee woorden zijn sindsdien nogal uit elkaar gegroeid.
De leefwijze van de hippie was gericht op vrijheid, spontaniteit, creativiteit en plezier. De vrijheid omvatte ook seksuele vrijheid, waarbij seksuele taboes (bijvoorbeeld op openbare naaktheid) werden doorbroken en de vrije liefde (ook buiten vaste relaties om) werd bedreven.
Een hipster is iemand die niet meedoet aan trends en die zich niets aantrekt van de 'mainstream'. Tot de subcultuur behoren vooral jongeren die houden van onafhankelijkheid, alternatieve muziek en ambachtelijke koffie. Omdat hipsters vaak vernieuwend zijn, hebben ze al voor vele trends gezorgd.
Hipster is een subcultuur die opkwam in de jaren 1990 en in het begin van de 21e eeuw bekender werd en meer in de mainstream terechtkwam. De stroming grijpt terug op de in de jaren 1930 en 1940 bestaande gelijknamige subcultuur rond jazzmuzikanten.
Een hipster is nog iets breder aan de zijkanten dan een standaard bikinislip. De hipster bedekt een groter deel van de bovenbenen, maar niet zoveel als een boyshort; een hipster heeft namelijk geen pijpjes. De hipster begint op de heupen of taille en verhult meestal de hele billen.
Je hipsterlook wordt vooral krachtig door de details. Bij een winterjas ligt het vooral aan de muts die je draagt en wat voor sjaal of omslagdoek je kiest. Vroeger had je een hele foute sjaal, met zwarte en witte diagonalen. Dat past precies bij de hipster.
30,5% van de vrouwen draagt de slip het meest. Ook de string (21,2%), de hipster (20,1%), en de boxer (15,7%) worden vaak gedragen door vrouwen. Minder populair ondergoed is de 'oma-onderbroek', die door 4,7% van de vrouwen het meest wordt gedragen.
Eén op drie vrouwen draagt ze en maar liefst één op vijf mannen wereldwijd zou ze op regelmatige basis dragen volgens Wiki. De Nederlandse Stringtest wijst echter uit dat maar 5% van de Hollandse mannen wel eens een string zou willen dragen.
Om doorschijnen te voorkomen, kun je kiezen voor huidkleurig ondergoed, maar ook voor grijs, roze of rood ondergoed. Ook kun je kiezen voor naadloos ondergoed, zodat de randjes en stiksels ook niet zichtbaar zijn.
Rood is favoriet
Voor mannen is een rode bh overigens favoriet, vrouwen dragen daarentegen het liefst wit, zwart of vleeskleurig ondergoed. Gelukkig is er nog wel één ding waar de twee seksen het wel over eens zijn: de bh moet dezelfde kleur hebben als de onderbroek.
Geen probleem, wij zochten het voor je uit. Nee, het zakje is niet bedacht om geld in te verstoppen, maar bewijst zijn nut voor je gezondheid. Het extra stukje stof zorgt ervoor dat de vulva minder druk ervaart als je erg aansluitende kledij draagt.
Dit 'zakje' zorgt ervoor dat de spanning op je vagina met nauwsluitende kleding minder wordt. Het extra stukje stof zorgt ervoor dat het daar beneden beter kan 'ademen'. Bovendien beschermt het je vagina tegen schade, zoals van de dikke naden van een spijkerbroek.
De mensen die in de flowerpower-subcultuur zaten werden ook wel hippies genoemd. Ze leefden vaak in communes, rookten wiet, dronken thee en luisterden naar psychedelische muziek. Ze protesteerden tegen de oorlog, honger en armoede op de wereld.
Hippies verzetten zich ook tegen liefdeloosheid, oorlog, discriminatie en geweld. Het verlangen van de hippies naar een andere samenleving uitte zich doorgaans niet in een confrontatie met anderen, noch in politieke actie met het doel om de hele maatschappij te veranderen.
De dominante cultuur is de overheersende cultuur van een land. Het is de cultuur die gevolgd wordt door de grootste groep mensen en dus het breedst gedragen is. In Nederland is dat dus de algemene Nederlandse cultuur.
Een tegencultuur is een stroming die zich tegen de gevestigde orde keert.
Kikkers, hippies en soulkikkers verschijnen in de jaren '60. In de jaren '70 komen daar de metalheads, disco's, rasta's, punkers, skinheads en hiphoppers bij. Uit deze verschillende jeugdculturen verschijnen, als vertakkingen, weer allerlei jeugdsubculturen.
Naast de dominante cultuur zijn er subculturen; kleinere culturen die licht afwijken van de dominante cultuur. Iedereen zit in verschillende subculturen tegelijkertijd: die van een gezin, die van school, die van geloofs- en sportvrienden. Er zijn ook grotere subculturen.
De overheersende cultuur van een land noemen we de dominante cultuur. Daarbinnen heb je kleinere groepen met een eigen cultuur, dat noem je een subcultuur. In Nederland vieren de Limburgers uitgebreid carnaval. Ook rappers, skaters, turken en Surinamers hebben hun eigen gewoonten.
Een cultuur binnen een cultuur, waarbij men over het algemeen de normen, waarden en gewoonten van de hoofdcultuur onderschrijft, naast waarden, normen en 'mores' die typisch zijn voor de subcultuur.
Hiphop is in de jaren zeventig ontstaan in New York. Om precies te zijn: in de arme wijk de Bronx, waar destijds vooral Afro-Amerikanen en Latino's woonden. Daar heeft hiphop zich ontwikkeld tot een subcultuur, om zich vervolgens te verspreiden over de Verenigde Staten en rest van de wereld.