Zangers wordt over het algemeen aangeraden veel water te drinken en uit de buurt te blijven van sigaretten, alcohol en frisdrank.Ook sterke kruiden, sambal, knoflook, menthol en suiker zijn niet erg goed voor de stem.
Onze stembanden zijn zo enorm teer en kwetsbaar dat elk teveel aan slijm en irritatie van de slijmvliezen een nadelig gevolg heeft voor de stemkwaliteit. Feit: Suiker, zuivel, cafeïne, chocola en alcohol zijn de grootste boosdoeners voor geïrriteerde slijmvliezen in de mond- en keelholte.
Water met citroen werkt zuiverend en is goed voor je stem. Drink voldoende water, maar niet meer dan nodig is. Tabaksrook is slecht voor je stem. Vermijd ook de rook van de anderen.
Bij een verloren stem kun je maar beter zuivel, chocola, citrusvruchten, peper, tomaten en alcohol uit je dieet schrappen. Het kan namelijk de productie van maagzuur verhogen en zo je stembanden verder verzwakken. En deze vitamine C zuigtabletten zijn een aanrader.
Als je veel koffie, zwarte thee of alcohol drinkt droogt dit het beschermende slijmvlies van je stembanden uit, waardoor je je stem sneller kwetsbaar is. Je kunt hierdoor sneller hees worden.
Ook sterke kruiden, sambal, knoflook, menthol en suiker zijn niet erg goed voor de stem. Zuivel en chocola zorgen ervoor dat er extra slijm aangemaakt wordt, waardoor je vaker het gevoel hebt je keel te moeten schrapen, wat ook niet goed is voor je stem.
Wie van zoet houdt, kan een theelepel honing in de mond laten smelten. Vermijd echter wel menthol bij heesheid. Met deze tips zal je heesheid maar van korte duur zijn en is je stem al na een paar dagen beter.
Veel vocalisten zweren bij een mengsel van water en appelsap. Dat zorgt niet alleen voor hydratatie van de stembanden en -plooien, maar ook voor een vochtige mondholte waardoor je minder last krijgt van smak- en klikgeluiden.
Het is een perfect middel tegen hoesten, heesheid of keelontsteking. Gemberwortel zorgt voor warmte in je keel. Voeg een beetje honing toe dit verzacht je keel nog meer en bevat veel voedingsstoffen.
Lichamelijke conditie kan een rol spelen bij stemproblemen. Bij vermoeidheid wordt de stem misschien niet krachtig genoeg gebruikt. Emoties kunnen ook een oorzaak van verkeerd stemgebruik zijn, bijvoorbeeld door een te hoge spierspanning. Het komt echter vaak voor dat er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden.
De eenvoudigste manier om jouw zangstem te bepalen is het zingen van de toonladder. Zing de octaven van de toonladder van laag naar hoog. Bepaal welke lage noot je helder kunt zingen en ga dan steeds een toon hoger tot je niet verder kunt. Je weet nu wat het bereik van je stem is.
Veelvuldig keelschrapen en hoesten is schadelijk voor het slijmvlies van de stembanden. De stembanden worden namelijk hard tegen elkaar geperst. Vermijd schrapen en hoesten zo veel mogelijk. Slik vaker, drink een slokje water, of probeer het slijm kwijt te raken door te stomen.
Is de oorzaak niet duidelijk, dan bestaat de kans dat de stilstaande stemband vanzelf weer gaat bewegen. Dit kan wel tot een jaar duren. Zijn de klachten ernstiger, dan kan er een behandeling plaatsvinden. Helaas is het niet mogelijk om een stilstaande stemband weer te laten bewegen.
Stembanden kunnen door verschillende stoffen geirriteerd raken. Zo ontneemt cafeine vocht aan de stembanden, alcohol irriteert het slijmvlies en verwijdt de bloedvaten op de stembanden en tabak laat teer op de stembanden achter. Als de stembanden geïrriteerd raken, zwellen de slijmliezen op.
Iemand die vaak zingt, weet uit eigen ervaring: regelmatig zingen vormt een behoorlijke belasting voor je stem. Niet voor niets nemen professionele zangers en zangeressen regelmatig rust. Dat is ook voor jou ontzettend belangrijk. Je stembanden kun je namelijk overbelasten.
Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost. Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit. Doe dit maximaal 3 keer per dag.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Stemmisbruik en verkeerd stemgebruik
Stemklachten en keelklachten bij intensief stemgebruik kunnen wijzen op een verkeerd gebruik van de stem. Er ontstaan klachten als heesheid, vermoeidheid, schorheid of afonie(wegvallen van de stem).
Als je een diepere stem wil, dan moet het je doel zijn om je ademhaling omlaag te brengen. Maak er een doel van om niet door je keel te ademen en praten – en ook niet door je borst, maar nog lager: door je buik. Adem uit je middenrif voor een krachtigere, meer zekere, en jawel, een iets diepere stem.
Hoe lang duurt heesheid? In de meeste gevallen wordt heesheid veroorzaakt door een verkoudheid of luchtweginfectie. Zo'n infectie is onschuldig en duurt meestal tussen de vier en veertien dagen. Daarna zou je stem weer volledig moeten zijn hersteld.
StemvermoeidheidBij stemvermoeidheid kost het spreken veel moeite en kan je last hebben van een groot aantal klachten. De meest voorkomende zijn heesheid, gebrek aan stemkracht, moeite om luid te spreken en het niet kunnen aanhouden van een bepaalde toonhoogte.
In vrijwel alle gevallen komt uw stem vanzelf weer terug, binnen twee weken. Heeft u na deze periode nog steeds last van heesheid of stemverlies, dan is het raadzaam om een KNO-arts te raadplegen.