Gehele plant is giftig. Vingerhoedskruid (digitalis purpurea). Gehele plant is giftig.
Gevolgen voor dieren:
Vooral pluimvee en paarden zijn gevoelig voor Vingerhoedskruid. Herkauwers kunnen vrij grote hoeveelheden verdragen omdat de glycosiden in de pens worden omgezet. Voor paarden is 100 tot 200 gram blad al dodelijk; runderen verdragen gemakkelijk 400 tot 800 gram.
Vingerhoedskruid ( Digitalis purpurea) bevat onder andere digitoxine en digitaline, voornamelijk in de groene bladeren en zaden, waardoor inname van 2-3 g gedroogde blaadjes al dodelijk kan zijn. Giftige planten worden soms ook expres gegeten bijvoorbeeld voor hun geneeskrachtige of hallucinerende werking.
De lijst van giftige kamerplanten en bloemen voor katten is vrij lang. Het is daarom altijd aan te raden om onderzoek te doen als je twijfelt over een bepaalde plant. Bekende kamerplanten, zoals drakenklimop, dieffenbachia, alocasia of monstera zijn bijvoorbeeld giftig voor je kat.
Vooral lelies, aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en de sansevieria moet je absoluut vermijden. Zo kan het gif van een lelie namelijk zorgen voor acute nierfalen van je huisgenootje en in dat geval ben je bijna altijd te laat om je kat nog te redden. Andere planten zorgen voor darm- en maagklachten.
VINGERHOEDSKRUID
Alhoewel een extract van de plant gebruikt wordt voor patiënten met hartproblemen, is de plant in het wild extreem giftig voor mensen, katten en honden.
Je vindt hier veilige planten voor katten zoals Graslelie, Calathea, Maranta, Musa (Bananenplant), Pilea Peperomioides (Pannenkoekplant) en Bromelia, wanneer ze op voorraad zijn.
Alocasia giftig
Het sap dat in de takken en bladeren van de Alocasia zit is licht giftig: het heeft een irriterend effect op de huid en slijmvliezen. Kijk daarom uit als je kleine kinderen en/of huisdieren hebt, en voorkom aanraking met het sap tijdens het verpotten.
Lavendel. Een andere plant waar katten niet van houden is lavendel (Lavandula angustifolia). Ze houden absoluut niet van de geur, en dat is maar goed ook – lavendel is namelijk giftig voor katten. Gelukkig zijn katten slim genoeg om niet van lavendel te eten.
Zet de Alocasia op een lichte plek, maar niet in de volle zon om bladverbranding te voorkomen. Een kamertemperatuur van 18 tot 22 graden is ideaal. De plant mag zeker niet te koud staan. Regelmatig water op kamertemperatuur geven is belangrijk, zodat de kluit niet uitdroogt.
De giftige stoffen zitten in alle delen van de plant. De toxiciteit verdwijnt niet na drogen of koken.
De plant bevat de glycosiden: digoxine en digitoxine (digitaline) en is erg giftig. Digoxine wordt gewonnen uit de bladeren van tweejarige planten en wordt gebruikt bij behandeling van bepaalde hartritmestoornissen (atriumfibrilleren) en (steeds minder) bij de behandeling van hartfalen.
De volledige plant is giftig voor zowel mens als dier.
Deze stoffen kunnen namelijk huidirritatie veroorzaken en zelfs hartritmestoornissen teweegbrengen. Na het aanraken van vingerhoedskruid is het belangrijk om grondig je handen te wassen.
Vingerhoedskruid verspreidt zich gemakkelijk door uw tuin. Er zijn tweejarige soorten en meerjarige soorten. Deze planten zijn giftig bij inname en worden door sommigen gekenmerkt als onkruid, doordat ze vaak ongewenst verschijnen. Voor andere zijn ze erg populair, omdat ze zich juist zo makkelijk verspreiden.
Alle delen van Vingerhoedskruid zijn giftig, met name het blad en de zaden. Probeer te voorkomen dat sap van de plant je huid raakt, daar kan je huid geïrriteerd door raken. Soms wordt de plant gebruikt als geneesmiddel (hart), maar alleen in hele lage dosis.
Vingerhoedskruid planten
Vingerhoedskruid digitalis houdt niet van een te droge bodem. Ze groeien daarentegen wel graag onder grotere heesters en onder bomen. Een plek in de schaduw of halfschaduw kan prima voor het gewoon Vingerhoedskruid, maar ook een plek in de zon, kan deze Digitalis purpurea prima hebben.
Valeriaan voor katten
De meeste mensen vinden het kruid stinken, terwijl katten gek zijn op de geur. Valeriaan werkt rustgevend op zo goed als iedere kat.
Daarom kun je beter geen lavendelplant in huis nemen of je kat aaien als je zojuist lavendel hebt aangeraakt. Wanneer katten in de buurt komen van lavendel kunnen ze gaan braken, diarree krijgen of weigeren te eten.Bovendien kunnen ze misselijk worden, een lage hartslag krijgen of ademnood ervaren.
Water geven. Krijgt de Alocasia de juiste verzorging, dan kan de plant rekenen op een lang leven.
Veel mensen kennen deze voornamelijk als de gatenplant. De gatenplant is een luchtzuiverende plant, maar ook giftig. Niet voor mensen gelukkig. De stengels en bladeren van de gatenplant zijn alleen giftig voor huisdieren.
Licht en warmte
De Alocasia staat graag op een plek met veel zonlicht. Bij een gebrek aan zonlicht zullen de bladeren lange stengels krijgen.
Voor een kat kan het eten van gras of planten helpen bij het verwijderen van een haarbal die ontstaat door het likken/wassen van de vacht. Uw hond of kat kan ook uit verveling van uw planten gaan eten. Honden kunnen het ook zien als spelen doordat ze de behoefte hebben om op iets te kauwen.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Je kunt katten trainen om van de planten in huis af te blijven. Dit kun je doen door water te sproeien met een spuitfles. Het is niet de bedoeling dat je water direct op de kat sprayt, maar in de lucht of op de plant. Grote kans dat het beestje hierdoor wegspringt en stopt met wat hij of zij aan het doen was.