Gebruik indien mogelijk een donswasmiddel, of gebruik een fijnwasmiddel. Maak gebruik van het fijn- of wolwasprogramma van je wasmachine. Droog je dekbed op lage temperatuur in de droger, en voeg enkele tennisballen toe. Dit voorkomt dat de veren aan elkaar blijven plakken.
In principe kun je in een 8 kg wasmachine net een tweepersoons dekbed kwijt, maar als het een wat dikker of groter dekbed betreft, kun je beter voor een wat grotere wasmachine kiezen. Ook als je het wasgoed liever wat langer opspaart in plaats van regelmatig een klein wasje te draaien, is een grotere wasmachine handig.
Je donzen dekbed in de wasmachine wassen kan prima. Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma. Check altijd het label of dit het beste op 40 of 60 graden kan gebeuren.
Kies voor een fijnwasprogramma of een wolwasprogramma. Als je dekbed te groot is voor de wasmachine, dan kun je het naar een wasserij brengen óf met de hand wassen in bad. Je kunt voor het wassen van een donzen dekbed gewoon wasmiddel voor de witte was gebruiken óf een speciaal wasmiddel voor dons.
Het wasgoed komt terecht in de dekbedovertrek omdat de wasmachine af en toe van kant wisselt met draaien. Om de was namelijk los te maken draait de trommel verschillende kanten op.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden. Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Een synthetisch, katoenen of bamboe dekbed is goed te wassen. Lees de wasvoorschriften op het label van het dekbed wel eerst goed door! De dekbedden kunnen meestal ook wel in de droger of in de centrifuge. Het is ook goed mogelijk de dekbedden met de hand te wassen in bijvoorbeeld een badkuip.
Dit kan gewoon in de wasmachine als je de voorschriften op het waslabel volgt. Vaak kun je deze dekbedden op 40 tot 60 graden wassen. Daarnaast kan deze na het wassen ook zonder problemen in de droger. Let er wel op dat je je dekbed niet te vaak wast.
Hoeveel weegt een dekbed? Het gewicht van een dekbed is uiteraard afhankelijk van de maat. Even uitgaande van een dekbed van 1,4 bij 2 meter varieert het gewicht tussen de 1200 en 2500 gram. Wanneer je voor nog zwaarder wilt gaan, kom je uit bij de verzwaringsdekens.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Kleine en grote ladingen: 8 kilogram
Naast kleine wasjes stop je soms ook een grotere lading wasgoed in de trommel. Dan heb je minimaal 8 kilogram vulgewicht nodig. Dit is geschikt wanneer je bijvoorbeeld het beddengoed wast van 2 of 3 personen. Handig om te weten is dat alle wasmachines een beladingssensor hebben.
Een wasmachine weegt tussen de 65 en 80 kilogram. Dit komt onder andere omdat er een betonblok in de wasmachine zit. Dit zit in de wasmachine om stabiliteit te geven aan een apparaat wat veel trillingen produceert.
Een wasmachine met een vulgewicht van 7 kg is over het algemeen voldoende voor een gezin van één tot twee personen. Een vulgewicht van 7 kg is relatief klein ten opzichte van de 8 kg en 9 kg trommel, maar voldoende voor singles en samenwonenden.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Vaak staat er dat je het dekbed het beste naar de stomerij kunt brengen. Als je wasmachine maar groot genoeg is: je dekbed moet wel vrij rond kunnen draaien. Is je wasmachine te klein, dan kun je het dekbed ook in de badkuip – of iets anders groots – wassen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Maak een mengsel van één deel citroen en één deel water. Drenk hier het beddengoed in en laat intrekken. Dit werkt het best in een badkuip. Zo kun je direct het gehele beddengoed laten weken.
Meng een half kopje azijn met een gallon warm water in een teil of een grote emmer. Laat uw lakens een uur weken in de oplossing. Was ze daarna in de machine of op de hand met een mild wasmiddel. Als u de lakens aan de lucht laat drogen, verdwijnt de azijngeur.
Maak dan een sopje klaar en doe hier wat zout in. Breng dit vervolgens aan op de vlek en smeer het vervolgens in met eigeel. Even laten intrekken, goed uitspoelen en de vlek is weg. Appeltje, eitje!
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood. Lees je op het wasetiket dat een hogere temperatuur ook mogelijk is? Dan kun je ervoor kiezen om heter te wassen.