Hazelkleurige ogen is een bijzondere oogkleur: soms lijkt het bruin, soms lichtbruin en soms schijnen hazel ogen een beetje goudkleurig op. Hazelogen zijn een variatie op bruine ogen en moeten niet verward worden met groen. Amberkleurige ogen hebben een gouden of gele kleur. Dit komt door het pigment lipochroom.
De kleur hazelnoot is nummer twee op onze lijst. Slechts 5% van de wereldbevolking heeft hazelnootkleurige ogen, vergeleken met 13,25% van de mensen op onze lijst. Als man met hazelnootkleurige ogen heb je drie keer zoveel kans om op de lijst te komen en als vrouw 2,3 keer zoveel.
Lichtbruine (hazel) ogen
Bij lichtbruine ogen laat een paarse of aubergine tint de ogen direct sprankelen. Ben je op zoek naar iets wat minder intens, gebruik dan een bronzen tint op de ogen en voeg een vleugje paars toe in de binnenste ooghoeken. Op deze manier voeg je diepte en glans toe.
De meest voorkomende oogkleur is bruin, ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8 tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
De meest voorkomende oogkleur is bruin: ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8% tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
De oogkleur verandert door zonlicht, net als bij de huid. Lichte ogen worden donkerder door zonlicht of krijgen bruine vlekjes. In perioden van minder zonlicht, zoals in de winter, worden de ogen weer de oorspronkelijke kleur.
Hazelkleurige ogen is een bijzondere oogkleur: soms lijkt het bruin, soms lichtbruin en soms schijnen hazel ogen een beetje goudkleurig op. Hazelogen zijn een variatie op bruine ogen en moeten niet verward worden met groen. Amberkleurige ogen hebben een gouden of gele kleur. Dit komt door het pigment lipochroom.
Volgens Vision Direct vallen we massaal voor blauwe ogen. Om dit te kunnen concluderen, hebben ze naar de lijsten van 100 knapste mannen en vrouwen gekeken. De oogkleuren zijn bij elkaar opgeteld: bruin, blauw, hazelnoot, grijs en groen.
Met lichte kleuren lijken je ogen groter. Probeer daarom eens een lichte oogschaduw aan te brengen op het hele ooglid. Doe ook een beetje lichte oogschaduw of highlighter in je binnenste ooghoeken.
Op basis van het aantal stemmen is Cathy Krielaart uit Rotterdam tot de uiteindelijke winnares gekozen. “Wij waren aangenaam verrast om te zien dat zoveel mensen enthousiast een foto van hun ogen instuurden. Wat zaten er prachtige exemplaren tussen!
Erfelijkheid van de oogkleur
Het gen voor bruine ogen (A) is dominant ten opzichte van het gen voor blauwe ogen (a). Dit betekent dat als je van je moeder het gen voor bruine ogen (A) krijgt en van je vader het gen voor blauwe ogen (a), je bruine ogen (Aa) zult hebben. Het bruine gen overheerst.
In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby's geboren met blauwe ogen. Ook baby's die later bruine ogen krijgen. Onder invloed van zaken als zonlicht en de eigen genen, kunnen er tijdens iemands leven wel kleine veranderingen in oogkleur plaatsvinden.
Eetgewoonten: Vlees, fruit en groenten kunnen ook je natuurlijke oogkleur donkerder of lichter maken. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat voedingsmiddelen als spinazie en biologische honing je iris lichter en helderder kunnen doen lijken. Kamille en olijfolie daarentegen kunnen je ogen warmer doen lijken.
Verlies van bindweefselvolume in de ooghoeken waardoor er een diepe traangoot ontstaan. Deze vorm is zowel erfelijk als ook een uiting van huidveroudering. Verdunning van de huid onder de ogen waardoor bloedvaatjes zichtbaar worden. Dit herkent u aan blauwrode soms paarse verkleuringen onder de ogen.
Vanaf het eerste jaar heeft de iris voldoende pigment ontwikkeld om te weten wat de definitieve oogkleur van je baby is. Tot het derde jaar kan de oogkleur nog wat veranderen, vooral bij kindjes met lichte ogen. Bij baby's met een donkere huid zijn de veranderingen minder groot.
Dit gebeurt van 10 tot 15 procent bij de Kaukasische bevolking (mensen die over het algemeen lichtere oogkleuren hebben). Bijvoorbeeld, de eens donker bruine ogen zijn nu hazel, een combinatie van bruin en groen.. Echter, sommige hazel gekleurde ogen worden eigenlijk donkerder met de jaren.
Behalve in films draagt Angelina Jolie ook regelmatig kleurlenzen op de rode loper. Haar natuurlijke oogkleur is lichtblauw, maar tijdens speciale gelegenheden draagt ze vaak gekleurde contactlenzen. Vooral groene lenzen staan erg mooi bij haar donkere haarkleur.
Hoeveel procent van de mensen heeft bijvoorbeeld blauwe ogen? In Nederland heeft ongeveer 80% van de mensen blauwe ogen. Wereldwijd is dit slechts 2%. Blauwe ogen komen relatief vaak voor in West-Europa, Noord-Europa en landen met een bevolking waarvan de voorouders uit Europa komen, zoals Amerika en Canada.
Een kind met bruine ogen van ouders met blauwe ogen? Onmogelijk, dat moet er eentje van de melkboer zijn. Nieuw genetisch onderzoek laat zien dat die theorie in de prullenbak kan. De genetica van oogkleur blijkt ingewikkelder dan gedacht: minimaal 61 genen spelen een rol.
Meestal krijgen kinderen uiteindelijk dezelfde kleur ogen als hun ouders. Maar je kleur ogen krijg je niet alleen van je ouders. Ook de genen van je (verre) voorouders tellen mee. Daarom kun je een andere oogkleur hebben dan je had verwacht.
Als beide ouders bruine ogen hebben is er een kans van 75 procent dat hun kind bruine ogen krijgt, 6,2 procent kans op blauwe ogen en 18,8 procent kans op groene ogen.
Groene ogen accentueren
Koele groene ogen kun je accentueren door smaragdgroen en turkoois. De complementaire kleur van groen is rood omdat deze twee kleuren tegenover elkaar in de kleurencirkel zitten. Dus als je groene ogen hebt, zullen je ogen nog groener lijken wanneer je kleuren draagt met een rode basis.
Er zijn veel variaties in oogkleur en je oogkleur is ook nog eens aan verandering onderhevig. De iris is het kleurrijke deel van je oog, het zwarte gat (de pupil) wordt groter of kleiner naarmate we meer licht om ons heen hebben, maar verandert ook bij emoties, als we bijvoorbeeld niet helemaal de waarheid vertellen.
Ja! Wat er kan gebeuren bij bepaalde oogkleuren is dat kleurlagen kunnen verdreven worden wanneer het lichaam zuiverder wordt, of dit nu komt door te ontgiften of door een verandering van het dieet. De meest voorkomende kleurveranderingen die je kan ervaren zijn: Groene ogen die blauw worden.