Een avonddouche helpt om de daling van de lichaamstemperatuur te versnellen, wat het inslapen vergemakkelijkt. Een ander argument ten gunste van de avonddouche is dat van de dermatologen. Volgens hen is het belangrijk om je 's avonds te wassen om de bacteriën van de dag te verwijderen.
Het voordeel van 's avonds douchen
Volgens de dermatoloog heeft de olieproductie van het lichaam een piek om één uur 's nachts en dan is het 't beste als je huid schoon is. Dat wordt dus lekker 's avonds douchen voor je je bed induikt!
Een warme douche in de ochtend is dan een goede manier om de poriën te reinigen.Heeft u echter een droge huid?Dan kunt u beter 's avonds douchen. De olie en talg ontwikkelen zich 's nachts en verminderen zo een droge huid overdag.
Daaruit bleek dat een warme douche of een warm bad voor het slapengaan de slaap verbetert. Mensen die een warme douche nemen, vallen zo'n zeventien minuten eerder in slaap dan mensen die dat niet doen. Die doen er gemiddeld 25 minuten over. Het effect is het sterkst als u dit één tot twee uur voor het slapengaan doet.
Ook laat in de avond is een koude douche niet de beste optie. Door de energieboost die je ervan krijgt kan het zijn dat je minder goed slaapt als je nog laat onder de koude straal hebt gestaan. Als je koud wilt gaan douchen, kan je dit dan ook het beste zo vroeg mogelijk op de dag doen.
Je een droge huid hebt
Dan douch je beter 's avonds. Zo krijgt je huid voldoende rust om zich te herstellen. 's Morgens douchen is vooral een must voor mensen met een vettere huid, en niet voor die aan eczeem of een droge huid lijden.
Voor het naar bed gaan, is het handig om een warme douche te nemen. Dan gaan de bloedvaten in de huid openstaan en kan je je interne warmte afvoeren. Geen koude douche dus, want dan vernauwen die bloedvaten juist.
Bij normale mensen moet dagelijks douchen kunnen, maar niet te lang en niet te warm. En niet teveel zeep gebruiken. Vooral wassen met weinig zeep op armen en benen en romp: daar is het grootste risico voor uitdrogingseczeem. Maar oksels, billen en voeten mogen zeker dagelijks worden gereinigd en ook met zeep!
De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten.
Afkoeling. Wanneer je de douche uitkomt, zal je lichaam opwarmen, waardoor je je alerter en creatiever zult voelen. Maar naarmate het later wordt, zal je lichaam zichzelf automatisch gaan afkoelen om zich klaar te maken voor rust. Hierdoor zal je gaan ontspannen en val je makkelijk in slaap als je je bedje induikt.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Milieu Centraal raadt aan vijf minuten per keer te douchen. In totaal veroorzaakt douchen een CO2uitstoot van 200 kilo per persoon per jaar. Als je maximaal vijf minuten zou douchen, kun je 90 kilo CO2 besparen. Doen we dat allemaal, dan besparen we 1,5 miljard kilo CO2 per jaar.
Tegen het einde van de slaapcyclus stijgt onze lichaamstemperatuur en door het vrijkomen van hormonen als cortisol en serotonine, voelen we ons wakkerder en alerter.” Het gevolg van deze fysiologische veranderingen is dat we ons bij het wakker worden comfortabeler kunnen voelen en dus lekkerder in bed liggen.
Toch raden dermatologen aan om van douchen geen dagelijkse routine te maken. Elke dag douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid. Warm douchen droogt je opperste huidlaag uit en daardoor kunnen slechte bacteriën een stuk makkelijker je huid binnendringen.
Aan het begin van een zin schrijf je 's Avonds. In 's avonds zit een spatie omdat het een verkorting is van des avonds. Dat is een oude naamvalsvorm die 'in de avond, tijdens de avond' betekent. De apostrof voor de s geeft aan dat daar letters zijn weggelaten.
Was je oksels tot tweemaal daags met PH-neutrale zeep. De waslotion van Dermalex, bijvoorbeeld, zorgt dat de bacteriën die zweetgeur veroorzaken, worden verwijderd. Zo voorkom je in ieder geval stinkende oksels!
Maximaal twee keer per week
Douchen verstoort de natuurlijke regulatie van vetten op de huid en droogt deze uit. Een uitgedroogde huid wordt zo een goede voedingsbodem voor allerlei bacteriën. Je handen wassen is in principe genoeg om alle bacteriën die je ziek zouden kunnen maken, te doden.
Elke dag douchen is niet nodig
Wetenschappers raden aan om je slechts om de twee of drie dagen te douchen. De andere dagen volstaat een opfrisbeurt aan de wastafel. Waarom we dan toch de neiging hebben om zo vaak te douchen? Vooral omdat we ons te veel laten beïnvloeden door verleidelijke reclames van zeepfabrikanten.
Voor je huid volstaat het om hoogstens één keer per week zo'n reinigende douchebeurt te nemen. Je intieme zone en de lichaamsdelen waar je veel zweet (oksels, billen, voeten) mogen wel elke dag gewassen worden, maar dan liefst met een neutrale, niet geparfumeerde zeep.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
"De veiligheid en de hygiëne mag niet in gedrang komen. Dus drie keer in de week douchen is prettig, maar qua hygiëne niet altijd nodig. Ook het 's avonds controleren of alles goed is gegaan, schalen we af." Zorg die de organisatie Wilgaerden voorrang geeft is bijvoorbeeld wondzorg of als iemand op een sterfbed ligt.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
De beste natuurlijke manier om je haar en huid gezond te houden is koud douchen. Warm water kan je huid laten uitdrogen. Wanneer je huid in aanraking komt met koud water, trekken je spieren en bloedvaten samen. Je poriën sluiten ook beter af, waardoor vuil op afstand blijft.
Maar ook een warme douche of warm bad helpt, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt. "Door de warmte van een bad of douche gaan je bloedvaten openstaan.Daardoor kun je - als je uit de warmte van het bad of de douche komt - makkelijker lichaamswarmte verliezen.
♥ Douche niet te heet, zo droog je je huid en haren alleen maar uit. ♥ Maak het haar goed nat met warm water, zo worden de viezigheidjes al wat losser en open je de haarschubben. ♥ Masseer de shampoo in je handen en verdeel het over je hoofdhuid. Probeer elke keer op een andere plek te starten met je shampoo.