In tegenstelling tot Nederland is Hongarije overwegend droog en zonnig. Vooral in de zomer is het warm tot zeer warm en is het regelmatig boven de 30 graden. Dit geldt ook voor Boedapest, in juli en augustus is de gemiddelde temperatuur 27 graden Celcius. In de winter kan het koel worden.
In Hongarije zijn de zomers warm en de winters koud en nat, er heerst een gematigd landklimaat. De gemiddelde temperatuur in juli ligt overdag rond de 27°C, 's nachts ligt de gemiddelde temperatuur rond de 16°C. In januari is de gemiddelde temperatuur overdag 2°C, in de nacht daalt de temperatuur naar -2°C.
De gemiddelde temperatuur varieert 's zomers van 25°C in het noordoosten (de regio Eger – Tokaj) bij het Bükk gebergte, het Aggtelek nationale park en het Tiszameer, tot 32°C in het zuidwesten en bij het Balatonmeer, het Mecsek gebergte en steden als Pécs, Kecskemét en Szeged.
De zomermaanden in Hongarije zijn vrij warm. De temperaturen lopen overdag op naar 25 tot 30 graden. Zelfs in de hoger gelegen gebieden ten westen van de Donau wordt het zomers warm in de maanden juni, juli en augustus.
Hongarije heeft een gematigd landklimaat. In de hoogste delen van het Transdanubisch Middelgebergte en het Noordelijk Middelgebergte heerst een subalpien klimaat. De Grote Laagvlakte heeft een echt landklimaat. Hongarije heeft koude, natte winters en warme zomers.
Het Nationaal Park van Aggtelek (Jósvafõ) (Aggteleki Nemzeti Park) bevindt zich bij de grens met Slowakije, in het centrale deel van Hongarije. Het behoort zeker ook tot een van de mooiste gebieden om te zien en staat dan ook op de lijst van UNESCO werelderfgoed, omwille van de grootste en langste grot van Europa.
Wonen in Hongarije is voor veel Nederlanders een droom. Niet alleen vanwege de prachtige natuur en de vriendelijke mensen. Ook het rustige levenstempo, het redelijk stabiele Hongaarse klimaat en de lage kosten voor levensonderhoud, maken van Hongarije een aantrekkelijk thuisland. Hongarije behoort tot de Europese Unie.
Roemenië heeft langs de Zwarte Zeekust een gematigd zeeklimaat met warme zomers en redelijk milde winters; in het binnenland heerst een landklimaat met warme zomers en koude winters. Neerslag valt er het hele jaar met de meeste regen in mei en juni.
Vooral in de zomer is het warm tot zeer warm en is het regelmatig boven de 30 graden. Dit geldt ook voor Boedapest, in juli en augustus is de gemiddelde temperatuur 27 graden Celcius. In de winter kan het koel worden. Gemiddelde temperaturen in december en januari schommelen rond de 2 en 3 graden.
Fooien Hongarije
Het percentage van het bedieningsgeld ligt vaak tussen de 10 á 15% van het totaalbedrag. Een nadeel van dit systeem is dat je als klant niet zelf kunt bepalen hoeveel fooi je wilt geven. Zelfs als de service niet naar wens is, dan betaal je toch fooi.
De beste reistijd om Boedapest te bezoeken betreft de maanden april, mei, september en oktober. Over het algemeen heb je in deze maanden de kleinste kans op sneeuw, vorst en hitte. Juni kan het al goed heet worden, waardoor teveel inspanning zijn tol eist.
Koude winters in Hongarije
De rest van het land kent een meer grillig karakter in de winter. Vooral het oostelijke gedeelte van Hongarije kent een grillig karakter. Overdag heersen er temperaturen die gemiddeld net rond het vriespunt liggen en nachttemperaturen die wel vijf graden onder het vriespunt liggen.
Bulgarije heeft een gematigd landklimaat met hete zomers, lange, koude winters en zeer wisselende seizoenen. Er kan in het hele land overvloedige sneeuwval zijn van december tot midden maart, vooral in de bergachtige gebieden. In het zuiden is het gemiddeld 3 graden warmer dan in het noorden.
Kroatië heeft grotendeels een mediterraan klimaat dat sterk wordt beïnvloed door de Adriatische Zee. De meer inlands gelegen delen van Kroatië hebben een gematigd maritiem klimaat. De invloed van de zee is hier veel minder aanwezig. Het meest oostelijke deel van Kroatië heeft een gematigd landklimaat.
Hongarije is het onontdekte pareltje van Europa, er is namelijk nog zoveel meer moois te zien dan alleen Budapest. Het land barst van prachtige oude steden en indrukwekkende natuur. Ook kent het land een rijke geschiedenis, iets dat je nu nog steeds terug ziet in de cultuur.
Voor Hongarije is een geldige identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Voor niet-Schengen landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen. Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf. Voor Hongarije heeft u geen visum nodig.
Verbluffende architectuur en natuur. Als u de hoofdstad of het platteland bezoekt, biedt Hongarije een prachtige omgeving voor elke activiteit die u in gedachten heeft. Het parlementsgebouw, het Buda-kasteel, het nationale park Hortobágy en het Balatonmeer zijn slechts enkele voorbeelden. De lijst is eindeloos lang.
Hoeveel geld heb ik nodig voor een verblijf van een week in Hongarije? Als u een week wilt doorbrengen in Hongarije zullen de kosten van uw verblijf: 971 EUR (394,000 HUF) -een voordelig verblijf voor 7 dagen in Hongarije. 665 EUR (269,000 HUF) - een budgetreis van 7 dagen in Hongarije.
En als je na je pensioen in Hongarije komt wonen, betaal je hier in de meeste gevallen geen belasting over je AOW en pensioen. Kortom, het is hier relaxter en goedkoper dan in Nederland en België. Daarnaast is er nog ruimte en schone lucht want de bevolkingsdichtheid is hier ook gunstiger.
Het land ligt vol met moderne steden, historische centra, rijke tradities, uitgestrekte steppevlaktes en prachtige berggebieden. Naast de bekende bezienswaardigheden zoals de monumenten van de hoofdstad Boedapest en het drukbezochte Balatonmeer heeft het land dan ook nog veel meer pracht te bieden.
De gezondheidszorg in Hongarije is over het algemeen goed. Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.
De meerderheid van de Hongaarse bevolking is katholiek. Van de protestantse kerkgenootschappen is de Hongaarse Gereformeerde Kerk de grootste. Daarnaast zijn er nog Russisch-orthodoxe, Servisch-orthodoxe, baptistische, methodistische en unitarische geloofsgemeenschappen.