Wat is een uitzendbeding? Als u een contract met uitzendbeding heeft, dan stopt uw contract als er geen werk meer voor u is. Dit geldt alleen als het bedrijf waar u werkt (de 'inlener') laat weten dat uw opdracht eindigt.
Het uitzendbeding geldt sinds 2 januari 2023 de eerste 52 weken waarin je werkt (voorheen was dit de eerste 78 weken) Elke (kalender)week waarin je werkt – of dat nu één uur of veertig uur is – telt mee voor de telling van die 52 weken. Bij een onderbreking van meer dan zes maanden begint de telling opnieuw.
De ABU is een brancheorganisatie voor grotere uitzendbureaus en vertegenwoordigt hiermee ook meteen het grotere deel van de uitzendbranche. De NBBU is een brancheorganisatie voor middelgrote en kleine uitzendbureaus en vertegenwoordigt hiermee een relatief kleiner deel van de uitzendbranche.
De uitzendkracht valt onder de ABU-cao. Daarin staat dat er sprake is van inlenersbeloning. Dat betekent dat de uitzendkracht recht heeft op dezelfde beloning als iemand in dienst bij de opdrachtgever zelf, in dezelfde functie.
Een uitzendovereenkomst heeft vaak in de eerste 26 weken een uitzendbeding.Dit betekent dat er voor jou en het bedrijf dat jou inhuurt geen opzegtermijn geldt. Als er geen werk is, kan je contract direct worden beëindigt. Het uitzendbureau hoeft je dan ook geen loon meer te betalen.
Is het uitzendbureau waarvoor u werkt geen lid van de ABU of NBBU? Dan duurt het contract met uitzendbeding maximaal een half jaar. Het beding moet wel in uw contract staan.
Veruit de meeste uitzendkrachten zitten in fase 1/2 of fase A. Dit betekent dat zij makkelijk ontslagen kunnen worden, maar ook zelf vrij zijn om te kunnen stoppen met het werk. Recht op loondoorbetaling bij ziekte hebben ze niet: ze kunnen wel een ziektewetuitkering aanvragen bij het UWV.
Voor een uitzendkracht betaalt u over het algemeen twee keer het bruto uurloon. U bent als inhurende partij degene die mag bepalen wat de uitzendkracht bruto per uur verdient. Het inhuur tarief per uur is dan twee keer het bruto uurloon.
kostenvergoedingen en eenmalige uitkeringen (voor zover het uitzendbureau deze vrij van loonheffing en premies kan uitbetalen) vaste eindejaarsuitkeringen (uitzendkrachten hebben per 1 januari 2023 recht op dezelfde eindejaarsuitkering (hoogte, tijdstip en voorwaarden) als de vaste medewerkers van de inlener.
verschil detacheren en uitzenden
Detacheren geeft jou (én de medewerker) echter meer zekerheid. Uitzenden heeft een zeer flexibele arbeidsverhouding terwijl we bij detacheren vooraf de contractduur afspreken. Daarnaast eindigt het contract niet bij het beëindigen van de opdracht maar op de vooraf afgesproken datum.
De ABU staat voor kwaliteit, zekerheid en financiële betrouwbaarheid. Leden van de ABU gaan verder dan alleen voldoen aan wet- en regelgeving! Leden van de ABU bieden uitzendkrachten toekomstperspectief en nemen verantwoordelijkheid voor de toekomst met oog op duurzaamheid en goed werkgeverschap.
De ABU is de Algemene Bond Uitzendondernemingen. Wij helpen uitzendondernemingen en payrollbedrijven die lid zijn om uitzendwerk en payrolling van waarde te laten zijn voor de maatschappij.
ABU-leden moeten de ABU-CAO voor Uitzendkrachten toepassen en NBBU-leden moeten de NBBU-CAO voor Uitzendkrachten toepassen. Wanneer een uitzendbureau geen lid is van de ABU of NBBU en de CAO voor Uitzendkrachten algemeen verbindend verklaard (AVV) is, dan moet het uitzendbureau deze CAO toepassen.
Hij mag de uitzendovereenkomst op elk moment opzeggen. Wel is hij verplicht om het uitzendbureau gedurende de termijn van 52 weken uiterlijk één werkdag van tevoren te waarschuwen, zodat het uitzendbureau voor vervanging kan zorgen. Als de inlener de uitzending stopzet, eindigt de uitzendovereenkomst automatisch.
Uitzendovereenkomst in fase A met uitzendbeding
Deze periode duurt 52 weken, waarin een onbeperkt aantal uitzendovereenkomsten mag worden aangegaan. Een uitzendovereenkomst met uitzendbeding mag alleen worden opgenomen in deze fase.
Fase A (ABU) staat gelijk aan fase 1/2 (NBBU). De uitzendkracht houdt het fase A contract gedurende 52 werkweken. Er wordt gesproken van een werkweek wanneer de uitzendkracht minimaal 1 uur heeft gewerkt in die week. Wanneer de uitzendkracht eenmaal 52 weken minimaal 1 uur heeft gewerkt, gaat deze door naar fase B.
Als uitzendkracht bouw je vakantiedagen op over het aantal contracturen. Op jaarbasis is dit 4 keer het aantal overeengekomen uren dat je per week werkt. Heb je een contract voor 40 uur per week, dan heb je recht op 160 vakantie-uren per jaar.
Een uitzendkracht heeft recht op 16 2/3 uur vakantie voor iedere gewerkte maand of een evenredig deel daarvan, wanneer geen volledige maand is gewerkt. Bij een fulltime dienstverband (40 uur) zijn dat 25 vakantiedagen per jaar, waarvan 20 wettelijke vakantiedagen en 5 bovenwettelijke vakantiedagen.
Vakantiegeld als uitzendkracht of oproepkracht
Ook als uitzendkracht of oproepkracht heb je recht op vakantiegeld. Vaak betalen werkgevers het vakantiegeld dan maandelijks uit. Hoeveel vakantiegeld je krijgt, staat op je loonstrook. Ook nu bedraagt het vakantiegeld minimaal 8% van je brutoloon.
Een uitzendovereenkomst in fase A kan maximaal 78 gewerkte weken doorlopen. Daarna stopt het óf krijg je een nieuw contract. Je komt dan in fase B (ABU) of fase 3 (NBBU). Ook als je er even tussenuit gaat, maar binnen 26 weken weer wordt ingezet via hetzelfde uitzendbureau.
Uren controleren
Zo kunnen ze makkelijker de uren checken van de werknemers. Doordat er wekelijks wordt uitbetaald, worden de uren ook wekelijks ingeleverd. Omdat dit allemaal dan vrij recent is, kan het door zowel het uitzendbureau, maar ook de opdrachtgever makkelijker gecontroleerd worden.
In de meeste gevallen mag je een uitzendkracht na 1040 uur, dus 26 weken fulltime werk, zelf een contract aanbieden. Doe dat niet eerder, want als je de uitzendkracht in dienst neemt vóór afloop van het uitzendcontract, dan ben je een boete verschuldigd.
Meldt een uitzendkracht met uitzendbeding zich ziek? Dan moet u als uitzendbureau vanaf 1 juli het loon doorbetalen, zolang de uitzendovereenkomst duurt. De nieuwe regel is onderdeel van een wijziging in de cao voor uitzendkrachten, die op 1 juli 2023 is ingegaan.
Een uitzendkracht kost het bruto uurloon plus 90%. Misschien denk je: hoe kan dat bijna geen verschil maken? Nou, dat zit 'm hierin: in het uitzendtarief zitten de kosten voor loonadministratie, risico op doorbetaling bij ziekte, uitval of verlof én kosten van werving- en selectie bij in.
Een uitzendkracht bouwt zijn jaarlijkse vakantie op en kan ze opnemen op dezelfde wijze als gewone werknemers. Zoals alle werknemers hebben uitzendkrachten ook recht op enkel en dubbel vakantiegeld.