De tarbot is een straalvinnige vis uit de familie van tarbotachtigen, orde platvissen.
Wordt verkocht per volledige vis, die dan gewogen wordt aan de kiloprijs van € 24.80. Aangeduide prijs is de BRUTO-prijs voor kuisen/fileren. Van een hele tarbot blijft ongeveer 40% gewicht in filet over. Dit komt op € 70 à 80/kilo.
Tarbot wordt vooral in de Noordzee gevangen, maar je kan hem ook vinden in de Atlantische Oceaan en de Middelandse Zee. Het visvlees is zeer stevig van structuur. Tarbot is het ganse jaar verkrijgbaar, maar nooit in grote hoeveelheden. Dat verklaart waarom tarbot zo een duur product is.
Tarbot is de grote broer uit de familie: deze vis kan namelijk wel 100 cm lang worden en 25 kilo wegen. Qua uiterlijk wordt tarbot nog wel eens verward met zijn 'neef' de griet. Tarbot is ronder van vorm en heeft op de donkere zijde onmiskenbare knobbels.
Wordt tot 30 jaar oud. Rondom de kust van Europa, van de Middellandse Zee tot IJsland en Noorwegen. Op stenige bodems. De tarbot is variabel van kleur en past zich aan de kleur van de bodem aan: meestal zandkleurig tot bruin met veel donkere vlekken en stippen.
Tarbot komt in het noordelijke deel van de Noordzee op steenachtige bodems voor. Hij leeft voornamelijk van andere vissen en beschikt dan ook over een grote, sterke bek met spitse tanden. Een tarbot past zijn kleur aan de zeebodem aan. Qua uiterlijk worden tarbot en griet nogal eens verward.
Culinair gezien is de tarbot veelzijdig, hij is geschikt voor alle bereidingswijzen. De vis weegt ca. 420 gram (1 à 2 pers.)
Als uitgesproken roofvis kan je de tarbot aan zowat alles vangen wat beweegt. Zelfs aan een grote pilker. Ook worden ze wel eens gevangen op zagers en zeepieren. Het beste aas is echter kleine zandspiering (dood/levend) of reepjes vis van makreel.
Zeg niet zomaar tarbot tegen griet. En dan hebben het wel degelijk over die van de vismijn. Beide vissen vertonen gelijkenissen qua uiterlijk, maar niet in prijs. Griet is een stuk goedkoper.
Deze vissen leven op zanderige of grindbodems in het noordelijk deel van de Noordzee, op 10 tot 250 meter diepte. We vinden ze ook in de Atlantische Oceaan, van midden Noorwegen tot Gibraltar, in de Oostzee en het Middellandse Zeegebied. Jonge tarbotten leven dicht bij de kust, maar oudere trekken dieper in zee.
Mei: roodbaars. Juni: rog, roodbaars, schar, schelvis. Juli: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel. Augustus: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel.
U betaalt voor 700 gram verse griet filet €37,95. Deze vis is te lekker om te laten liggen!
Kabeljauw Groot
De kabeljauw wordt niet per stuk afgerekend maar per gewicht. Kabeljauw groot weegt tussen de 2.5 en 3 kilo per stuk en kost € 9.50 per kilo !
Tarbot is een platvis die maximaal een meter lang kan worden en dan bijna 30 kg kan wegen. De kleur van de vis is afhankelijk van de bodem waarover hij zwemt. Meestal is tarbot zandkleurig tot bruin met veel vlekken en stippen. Het lichaam is bijna rond, en bedekt met benige knobbeltjes.
Een Tarbotine zonder vel – een straalvinnige platvis – is een jonge tarbot met een gewicht tussen de 300 en 400 gram. Tarbotine staat wereldwijd bekend als een van de smaakvolste platvissen, door zijn zachte subtiele smaak doch lichte zilte smaak. Het vlees is grof van structuur, stevig en wit van kleur.
De meest gebruikte vistechniek voor het vissen op koolvis is het gebruiken van kunstaas. Je kunt hier veel verschillende soorten in proberen. Kunstaas van zacht rubber zoals shads en wormen kunnen heel goed zijn en hebben het voordeel dat ze niet heel veel zeewier meepakken tijdens het binnenhalen van je aas.
Vissen als schar, poon en wijting komen direct uit onze eigen Noordzee en zijn goedkoop, lekker en goed voor het milieu.
Wat daarnaast een impact heeft op de prijs is de beschikbaarheid en kwaliteit van verse vis. Tijdens het paaiseizoen van vissoorten zijn ze minder beschikbaar, minder lekker en zal hun prijs relatief hoog liggen. Bij diepvriesvis ligt dit anders. De vis wordt aangekocht wanneer het aanbod groot is en de prijs laag.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
De smaak is zoetig en mild met een fijne structuur met relatief weinig graten. Zeebaars kan op vele manieren bereid worden. Vermijd bij het koken liever het gebruik van krachtige aroma's. Het vel is altijd lekker, laat dat dus aan de vis zitten.
Vis eten is goed voor de gezondheid van zowel moeder als kind. Het advies is daarom om 2 keer per week vis te eten. En dan gaat het om 1 keer in de week vette vis, zoals zalm en forel te nemen, en 1 keer per week magere vis, zoals tilapia en schol. Een portie is ongeveer 100 gram.
De zeeduivel is een straalvinnige vis uit de familie van zeeduivels. Deze vis wordt ook wel hozemond, staartvis of lotte genoemd. Samen met de zeewolf is deze vis een van de lelijkste (monsterachtig uiterlijk), maar ook een van de lekkerste vissoorten.