In Nederland wordt de Duitse frikadelle nog weleens verward met de Nederlandse frikandel, die dun en langwerpig van vorm is. In de Duitse imbiß is de Nederlandse frikandel te koop onder de naam Holländische Frikadelle.
frikandel {de}
minced-meat hot dog {znw.}
Vertaal gehaktbal van Nederlands naar Duits
Fleischklößchen; Gehackte; Fleischklos.
Een frikandel is een typisch Nederlandse snack. Ook in het buitenland (bijvoorbeeld in Spanje) is de frikandel op toeristische locaties te krijgen. In Duitsland is een frikadelle (dus zonder n) een platgeslagen hamburger, dus laat u niet verassen door de naam.
Een frikandel is behalve in Belgische snackbars ook te vinden in Nederlandse snackbars; het is een gefrituurd worstje, gemaakt van gehakt vlees. In België wordt een frikandel ook wel curryworst genoemd.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Reacties. In twee woorden kan je het benoemen: croquette balls.
Een viandel is een vleesproduct dat wordt gefrituurd. Het is een variant op de frikandel. Qua smaak is de viandel hiermee vergelijkbaar, maar deze is in een krokanter jasje gestoken. Een viandel wordt ook langer gefrituurd in een frituurpan dan een frikandel.
Maar wat weten wij nou over deze langwerpige, gefrituurde staaf vlees? Het begon allemaal in 1954 toen de eerste frikandel werd geïntroduceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Gerrit de Vries maakte toentertijd gehaktballen die hij vervolgens verkocht aan de horeca.
Pikandel – Een pikante frikandel in vierkante vorm die voor de lancering weg werd gegeven bij de Panorama. Inmiddels is de Pikandel niet meer verkrijgbaar. Vegetarische frikandel – Een frikandel die eigenlijk geen frikandel is.
De Mexicano wordt fabrieksmatig geproduceerd. De samenstelling is een pittig gekruid gehakt van rundvlees, kip en varkensvlees. In 2018 werd paardenvlees als ingrediënt geschrapt.
Oorspronkelijk was 'frikandel' een merknaam, die vooral in Nederland gebruikt werd. Het woord komt ook voor in Oost- en West-Vlaanderen. In Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt een gehaktworst doorgaans een 'curryworst' genoemd, in Limburg ook wel eens 'een lange hamburger'.
Een Julientje, lekkere verse frietjes met satékruiden. Mayonaise, stoofvleessaus en gedroogde uitjes. Daarbovenop een viandel in kleine stukjes!
Dan neem je gewoon een loempidel. Zo heet de nieuwe snack van fabrikant VanReusel. Het is, zoals de naam al doet vermoeden, een combinatie tussen een frikandel en een loempia. "De lekkerste horecafrikandel gehuld in een verrassend oosters, krokant jasje", beschrijft de snackfabrikant de nieuwe snack.
Een krokante frikandel kennen we wel, dat is de Viandel (deze snack kennen we ook als de Krokidel). Maar de omgekeerde variant, een kroket met frikandel heeft nog niet eerder het levenslicht gezien.
De ovenballen van Mora worden daarentegen unaniem als beste beoordeeld. De ragout heeft een lekker vlezig vetje en fijne dosis nootmuskaat. ,,Dit proeft gewoon alsof oma in de keuken heeft gestaan”, jubelt Teepe. Ook Knuvers is enthousiast.
Een standaard rundvleeskroket bestaat uit water, vlees, vet, zout, uien, tarwemeel, paneermeel (voor het krokante korstje), gelatine, kippeneipoeder, kruiden en specerijen. Wat er verder nog in een kroket zit is geheel afhankelijk van de leverancier en het soort kroket.
Water, tarwebloem, paneermeel (tarwebloem, volkorentarwemeel, zout, gist, zonnebloemolie), plantaardige oliën (palm, raap, zonnebloem), rundvlees 8%*, scharrelkippenei-eiwit, natuurlijk aroma (bevat selderij), rundergelatine, zout, tarwegluten, kruiden en specerijen, tarwezetmeel, dextrose, kleurstoffen: karamel en ...
Op het pak met frikandellen staat een label met: 100% halal. Daarnaast staan de aanwezige ingrediënten waaronder kip. Wanneer het opschrift wordt weggehaald blijkt dat de snack niet alleen uit kip maar ook uit gevogelte-, varkens- en paardenvlees is gemaakt.
'Ze zeggen altijd dat ik veel kan eten, maar tussen veel eten en veel frikandellen eten zit een wereld van verschil. ' De grote winnaar van de dag was dan wel niet John zelf, maar de staande records zijn wel verbroken. Die eer ging naar Aart uit 't Harde, die maar liefst 23 frikandellen wist weg te werken.
Volgens het Voedingscentrum bevat een frikandel veel verzadigd vet. De frikandel behoort tot de categorie 'vet vlees'. Verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Dit vet kan namelijk het cholesterolgehalte in je bloed laten stijgen en daardoor kunnen je bloedvaten verstopt raken.
Frikandel overseas
Een hotdog aan de steroïden; zo noemen ze de frikandel in Amerika. Naast België en andere Europese landen waar de frikandel een bekende Nederlandse 'delicatesse' is, heeft de frikandel ook de Atlantische oceaan over weten te steken.
De ajuinsaus wordt algemeen aangezien als de oudste frietkotsaus. Het bestond uit dunne slierten gestoofde ui en plat gekookte witte boontjes, wat azijn, een beetje bloem en eventueel een paar lepels geklopte room.
In Limburg is de bol een 'frikadel', de platte versie een 'platte hamburger' en de lange een '(lange) hamburger'. En in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen is een frikandel de lange versie, een hamburder de platte snack en een boulet de ronde bol.