Het is belangrijk om je als ouder eerst af te vragen of het nodig is om je kind minder te laten gamen. Het is vrij normaal als je kind gemiddeld op een doordeweekse dag 1 tot 1½ uur per dag gamet, zeker bij kinderen in de leeftijd tussen de 10 en 13/14 jaar.
6 - 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten; 8 - 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag; 10 - 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag; 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.
Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer; 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.
Deskundigen spreken van een gameverslaving wanneer je gedurende minstens een half jaar iedere dag minimaal 3 uur aan het gamen bent. Bovendien gaat een gameverslaving ten koste van slaap, sociale activiteiten en prestaties op school of werk.
Een eerste stap kan zijn het weghalen van game consoles, pc's en televisies uit de kamer van je kind zijn. Aan te raden is ook om computers en consoles uit te zetten op het moment dat er niet gespeeld wordt en zeker tijdens sociale activiteiten, zoals tijdens het eten.
Een gameverslaving bij kinderen kenmerkt zich door enkele symptomen. Zo verliest een kind interesse voor andere activiteiten, wordt het kind agressief wanneer gamen niet mogelijk is of niet meer mag of spelen er obsessieve gedachten. Gamen staat op de eerste plek en al het andere moet plaats maken.
Op 11-jarige leeftijd gaat het om bijna de helft van de jongeren (49,3%), op 12-jarige leeftijd ongeveer 86% en op 13- jarige leeftijd 96%. Gamen vormt voor sommigen, onder meer door de toegankelijkheid, dan ook een belangrijk onderdeel van de vrijetijdsbesteding.
De nadelen of risico's van gamen
Een inactieve leefstijl is een gevaar dat voor bijna alle kinderen en jongeren op de loer ligt en grote gevolgen heeft voor hun gezondheid. Gamen kan zorgen voor gedragsproblemen, een minder sociaal leven, een slechte slaapkwaliteit of in het ergste geval tot gameverslaving.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag. Ieder kind is verschillend en een richtlijn is niet direct op ieder kind toepasbaar.
Lichamelijke gevolgen kunnen zijn: droge, vermoeide of geïrriteerde ogen, hoofdpijn, rugpijn, RSI, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging. Teveel gamen kan zorgen dat je je verdrietig, boos of eenzaam gaat voelen omdat andere dingen slecht gaan.
Uit onderzoek blijkt dat met gamen de oog-handcoördinatie, het reactievermogen en strategisch inzicht worden getraind. Ook blijkt uit onderzoek dat juist het samenspelen een grote motivatie is, omdat veel kinderen samenspelen of met elkaar overspelletjes uitwisselen.
Er bestaat geen advies dat aangeeft vanaf welke leeftijd kinderen mogen gamen. Ook voor jonge kinderen kan gamen al heel leuk en leerzaam zijn. Het is een vorm van (digitaal) spelen en hoort bij de huidige tijd. Het is wel belangrijk om als ouder toezicht te houden op het gamegedrag: welke games spelen mijn kinderen?
11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.
Bijna een op de tien jongens tussen de 12 en 15 jaar voldoet aan de kenmerken van gameverslaving. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Jongens met zulke kenmerken gamen gemiddeld 29 uur per week. De resultaten worden vandaag gepresenteerd op een symposium van het Trimbos Instituut.
Gamen onder scholieren
Ruim een kwart (27%) doet dit bijna dagelijks. Dit blijkt uit ons Peilstationsonderzoek Scholieren 2019. In 2021 gamede 13% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs intensief. Intensief gamen is 24 of meer uren per week gamen.
"In games moet je vaak samenwerken en heb je veel interactie. Daar kunnen kinderen veel van leren, bijvoorbeeld hoe je met anderen moet communiceren. Ook leren ze samenwerken en hoe ze moeten omgaan met winnen en verliezen. Gamen is een positieve stimulans om dit soort vaardigheden te leren", legt Enthoven uit.
Gamen draagt serieus bij aan het ontwikkelen van vaardigheden die ook op je werk van pas kunnen komen. Dat blijkt uit onderzoek van uitzendconcern Randstad onder bijna 3800 mensen. Fortnite, Warzone en League of Legends komen als beste games om iets te leren uit de bus.
Veel videogames zijn sociaal van aard. De meest populaire pc- en console-games onder jongeren zijn bijna allemaal spellen die samen met anderen gespeeld worden (Tuijnman & van Rooij, 2021). Online games worden gebruikt om vriendschappen op te bouwen of te onderhouden (Kowert & Oldmeadow, 2015).
Tijdens het gamen maakt het brein drie stofjes aan: adrenaline, endorfine en dopamine. Deze stofjes hebben een verslavende en aantrekkende werking (net als bij het nemen van drugs). Overmatig gamen kan dus leiden tot een gameverslaving.
Tijdsbesteding aan gamen
In 2021 zegt 13 procent van de middelbare scholieren en 14 procent van de basisschool leerlingen minstens 24 uur per week te gamen. In zowel het basis- als voortgezet onderwijs komt intensief gamen (minstens 24 uur per week) veel vaker voor onder jongens dan meisjes.
Tijdens het gamen maakt je brein veel stofjes aan, waaronder deze drie: adrenaline, endorfine en dopamine. Endorfine en dopamine horen bij het beloningssysteem in de hersenen. Deze stofjes hebben een verslavende en aantrekkende werking. Te veel gamen kan dus leiden tot een gameverslaving.
Moedig je kind aan om aan de bel te trekken bij een moeilijk moment. Je kunt dan misschien samen iets leuks gaan doen. Geef je kind een compliment als je ziet dat het hem lukt om minder te gamen. Beloon je kind als het hem lukt om een bepaalde periode minder te gamen.
Verbreek het contact met vrienden in de gamewereld en zoek vrienden die jou helpen met afkicken. Zorg dat je andere dingen hebt om je mee te vermaken (sporten, wandelen, vrienden opzoeken etc) als je de drang voelt om te gamen. Bel of app een vertrouwenspersoon als je op het punt staat weer de fout in te gaan.