Het gaat hierbij vooral om cactussen, vetplanten en planten met behaarde bladeren. Deze planten kunnen absoluut niet tegen een hoge luchtvochtigheid, en kunnen hier zelfs van gaan rotten. Zet jouw cactus of vetplant daarom niet in de badkamer.
Ze staan het liefst op een lichte plek in de woonkamer. Let wel op: bij te veel zonlicht kunnen de bladeren verbranden. Wil je dus de vetplant in de zomer buiten zetten? Dan raden we je aan om deze onder een afdakje te zetten of deze weer naar binnen te halen, wanneer er bijvoorbeeld regen valt.
Kan een Pannenkoekplant in de badkamer? Ja, een Pannenkoekplant (Pilea Peperomioides) kan in de badkamer, maar zorg wel voor voldoende licht. Deze planten zijn niet veeleisend en voelen zich over het algemeen goed in kamers met helder, indirect licht.
De Pilea Peperomioides, beter bekend als de Pannenkoekenplant of Pannenkoekplant, is een makkelijke kamerplant. De plant staat het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. De plant krijgt verder het liefst regelmatig kleine scheutjes water, zodat de grond lichtvochtig blijft.
Licht en standplaats
De Pannenkoekplant houdt van een lichte plek, maar houdt 'm uit de felste middagzon direct achter glas. Als de plant het te heet krijgt, kunnen de bladeren verschrompelen. Worden de bladeren slap en gelig, dan kan dat komen doordat 'ie teveel of juist te weinig licht krijgt.
Sierasperge (Asparagus setaceus)
De sierasperge is nog zo'n ideale kamerplant voor de badkamer. Deze kamerplant is oersterk, maar heeft wel veel water en hoge luchtvochtigheid nodig. Vergeet niet te sproeien, anders worden de bladeren geel en vallen ze uit.
Wanneer de vetplant wel heel veel van zijn bladeren af laat vallen of de bladeren verkleuren, kan dit betekenen dat hij te veel water of te weinig licht krijgt.
Ze leven van nature erg lang, makkelijk tientallen jaren. En je hebt er ontzettend veel variatie in – aan keuze geen gebrek. Met een plek in volle zon en een goede drainage zijn de meeste vetplanten al tevreden.
Vetplanten water geven
Een goede richtlijn is om je vetplanten in de lente en de zomer, wanneer ze groeien, wekelijks water te geven. Maar het belangrijkste is hoe droog de grond aanvoelt. Als de grond droog is, geef je ze water.
Planten zuiveren de lucht door schadelijke stoffen op te nemen en ze reguleren de luchtvochtigheid. Dit is vooral in een vochtige omgeving als de badkamer van groot belang. Ten tweede creëren planten een gevoel van rust en verbinding met de natuur.
Orchidee
Bloeiende kamerplanten passen mooi in je badkamer. Een Orchidee kan leven met weinig licht en geeft je badkamer een stukje luxe. Water geven doe je door de kluit onder te dompelen in water. Geef de plant voeding speciaal voor orchideeën.
Geef de Asparagus regelmatig kleine beetjes water. Zo houd je de potgrond constant licht vochtig, zonder dat er een laag water onder in de potgrond komt te staan. Geef net voldoende water om de potgrond een beetje vochtig te maken.
De sierasperge leeft het best in een schaduwrijk milieu met maar weinig zonlicht. De bladeren verkleuren niet snel. Als ze geel verkleuren is dat door een teveel aan zonlicht en dan verplaatst je ze best naar wat meer schaduw. Indien er bruine vlekken op de bladeren ontstaan is dat een teken van een teveel aan water.
Een koele overwintering is een voorwaarde voor een goede bloei. Zet jouw cactussen en vetplanten daarom, na de groeiperiode, op een koele, droge en lichte plaats, bijvoorbeeld in een niet-verwarmde extra slaapkamer of garage. Ze mogen absoluut niet in het donker staan, dus kies wel een ruimte met ramen.
Sierasperge
De sierasperge is een van de sterkste kamerplanten en daarom geschikt voor mensen die zelf geen groene vingers hebben. Je kunt 'm het beste één keer per week water geven, maar als je dit een keer vergeet is dat geen ramp.
Zet 'm alleen niet in ruimte waar helemaal geen licht is, hij heeft wel wat zonlicht nodig. In de zomer kan je de Sansevieria gerust buiten zetten, maar zorg er dan wel voor dat de grond goed vochtig blijft. In de winter zit de Vrouwentong in een diepe winterslaap en heeft dus absoluut geen extra voeding nodig.
Zo krijg je een volle pannenkoekplant
Wil je één hele volle pannenkoekplant? Dan moet je de stekjes juist laten zitten. De plant moet dan wel zijn energie verdelen over alle stekjes en zal in zijn geheel minder snel groeien in de lengte.
De pannenkoekplant houdt van licht en kan behoorlijk groot worden. Hij zal dan ook het beste groeien op een plek waar het niet al te donker is, maar zet 'm ook weer niet in de volle zon.
Je snijdt dan het steeltje van het blad met een heel klein 'hapje' uit de stam, zoals je op de foto ziet. In de stam zitten namelijk de juiste cellen om een nieuw plantje te vormen. Pas wel op dat je niet de hele stam van je plant doorsnijd. Dit stekje kan je zowel in het water zetten als direct in de grond planten.