De honingraatstructuur bestaat uit een reeks zeshoekige cellen gemaakt van bijenwas die meestal rauwe honing bevat. Het kan ongeveer 7 dagen tot 2 maanden duren voordat bijen hun honingraat kunnen maken.
In een week bouwen de werkbijen wel acht raten en de koningin legt weer volop eitjes. Drie weken later kruipen de jonge bijen uit hun cellen en gaan meteen aan het werk.
1. HONINGRAMEN AFNEMEN. In onze streken gaat de imker gewoonlijk tweemaal per jaar oogsten. De eerste maal op het einde van de lentedracht, eind mei, en een tweede maal na de zomerdracht, begin augustus, als de zomer over zijn hoogtepunt is.
Na een week gaan we de honing afschuimen. Door het slingeren en zeven zijn er luchtbelletjes ontstaan in de honing.
Productiviteit: Het volk verzamelt minimaal 60 kg tot wel 300 kg maximaal per jaar aan honing. Het volk verbruikt ongeveer 25kg honing om het nest op temperatuur te houden.
U moet bij een bijenvolk kopen aan ongeveer 160 euro denken. Ook grote aantallen volken zijn voor ons bedrijf geen probleem om te leveren.
Honing wordt door bijen gemaakt van nectar uit bloemen. De nectar wordt zowel door toevoegen van enzymen als door indikking door verdamping omgezet naar honing. Er is vijf kilo nectar nodig voor een kilo honing, omdat nectar 80% water bevat, en honing maximaal 20%.
De raten worden in een honingslinger geplaatst. Deze centrifuge zorgt ervoor dat de honing uit de cellen geslingerd worden. De honing loopt via de wanden van de honingslinger naar beneden. Daar wordt de honing tot twee keer aan toe gezeefd.
Door de honing te roeren breek je de kristallisatiekernen in stukjes en dit vertraagt het uithardingsproces. Ik roer een keer per dag een minuutje met de boormachine en dit zolang tot er witte strepen verschijnen bovenaan de honing. Dit is voor mij het teken om de honing op potten te doen.
Heel belangrijk tegen zwermen is dat de bijen onder het broed steeds ruimte hebben om verder uit te bouwen en dat er hoogstens een volle honingbak bovenop staat. Dus zo gauw de bovenste bak vol verzegelde honing is dit afnemen, vooral in de zwermmaanden april t/m juni. Dit is de methode in zijn eenvoudigste vorm.
Hierin worden de eitjes gelegd. De koning voedt de larven die hieruit komen eerst zelf. Zodra de beestjes groot genoeg zijn, worden zij de eerste werksters. Zij gaan verder met het bouwen van het nest en leven maar één jaar.
Volgens onderzoek van Visscher & Dukas varieert de gemiddelde levensduur van haalbijen tussen 2 en 17 dagen, met een gemiddelde van 7,7 dagen. Slechts 21% overleeft de periode van 10 dagen. Volgens onderzoek van Liebig wordt een werkbij na het uitlopen gemiddeld niet ouder dan 2 tot 3 weken.
De lente loopt natuurlijk helemaal door tot Sint Jan op 24 juni, het begin van onze zomer. Voor die tijd worden de meeste jonge, nieuwe bijenvolken geboren. Als de kast te klein wordt voor alle nieuw geboren bijen en wanneer er heel veel voedsel binnenkomt, zal het volk zich splitsen en vormt zich zo een nieuw volk.
Ze legt gemiddeld 2000 eitjes per dag. Dat zijn 130.000 eitjes per jaar en 500.000 in haar heel leven. Tijdens 1 seizoen verzamelt een bij ongeveer 7 gram honing. Om 1 kilo te verzamelen zou de bij 140 jaar moeten leven.
Tot de langste dag van het jaar (21 juni) kunnen dit er wel 2000 per dag zijn! Een volk groeit explosief van zo'n 10.000 bijen in de winter naar wel 50.000 in juni.
Nieuwe raat is eetbaar, maar niet verteerbaar. Bij het eten van raathoning (honingraat) krijgt men echter maar een zeer kleine hoeveelheid binnen, ongeveer 3% van het honinggewicht. Ook kan men de was tot een klompje kauwen en uitspugen. Het eten van onverteerbare vulstoffen is echter goed voor de spijs-vertering.
Op een raam met alleen werksterbroed passen dus maximaal 2500 werkstercellen per zijde. Op een broedkamerraam wordt doorgaans 40-60% gebruikt voor broed. Op een goed met bijen bezet raam zitten ongeveer 900 opzittende bijen per zijde.
In de haalperiode kan een bij maximaal 800 km vliegen. De nectar wordt tot 13 km van de kast verzameld, het stuifmeel tot 6 km en het water tot 2 à 3 km. Per dag maakt een haalbij gemiddeld 10 vluchten waarbij ze gemiddeld 10 minuten voor nectar en tot een uur voor stuifmeel onderweg kan zijn.
Dat is geen Saharazand, zoals veel mensen denken, maar poep van honingbijen die allemaal tegelijk uit hun winterkorven komen. Dat schrijft bijendeskundige Bram Cornelissen woensdag op Natuurbericht.nl. Bijenhouders noemen de dag dat bijna alle bijen tegelijk hun ontlasting laten vallen, de reinigingsvlucht.
Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.
Honing is een zoete kleverige substantie die geproduceerd wordt door bijen. Bijen halen nectar uit bloemen. Een honingbij moet zo'n 200 tot 1500 bloemen bezoeken om genoeg nectar te verzamelen om het honingmaagje te vullen. In de maag wordt de nectar door enzymen omgezet in honing.
Het aanvangssalaris van een Bijenhouders en zijderupstelers bedraag meestal tussen de € 1.263 en € 2.113 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 1.484 en € 2.496 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Een uitstekende gemiddelde opbrengst
Zo kan de opbrengst per kast variëren tussen de 0 en 40 kilo honing per jaar. Een gemiddelde van 20-25 kilo is doorgaans goed haalbaar en wordt gerealiseerd door een verantwoorde keuze in het aantal bijenkasten per locatie.