In België verblijven 112.000 mensen zonder papieren, schatten onderzoekers. VUB-onderzoekers schatten dat in ons land 112.000 mensen zonder verblijfsdocumenten zijn. Dat is evenveel als het aantal inwoners van Brugge, schrijven de kranten van Mediahuis.
Internationaal migratiesaldo van 116.544 personen in 2022
Het internationaal migratiesaldo, het verschil tussen het aantal immigraties en emigraties, was in 2022 positief (+116.544). Een positief internationaal migratiesaldo ligt binnen de verwachting, maar het saldo is wel sterker positief dan normaal.
Van januari tot en met september werden 106.396 mensen aangetroffen die zo illegaal de EU-grens probeerden over te steken, twee keer zoveel als de eerste negen maanden van 2021. Volgens Frontex is dat cijfer zo hoog omdat veel teruggestuurde migranten in het gebied meerdere pogingen ondernemen.
Ongeacht de reden en de verblijfsduur. Volgens de gangbare definitie is iedereen die langer dan drie maanden in Nederland verblijft zonder een geldige verblijfsvergunning 'illegaal', dat wil zeggen ongedocumenteerd. In Nederland wonen naar schatting tussen de 23.000 en 58.000 ongedocumenteerden (WODC, 2020).
België 900.000 vreemdelingen en 760.000 immigranten. Op nagenoeg een kwarteeuw tijd is de geïmmigreerde bevolking verdubbeld, terwijl de vreemde bevolking met ongeveer 30% is toegenomen. De bevolking van vreemde origine stijgt al sinds een twintigtal jaar nagenoeg onafgebroken, met een jaarlijkse groei tussen 1 en 5%.
Migranten dragen positief bij aan de Belgische economie, blijkt uit een studie van de Nationale Bank. Nieuwkomers uit niet-EU-landen en gezinsherenigers doen het minder goed.
Ruim 36.000 Belgen hebben vorig jaar België verlaten, gemiddeld bijna honderd per dag. Ze emigreren voornamelijk om economische redenen. Eind vorig jaar waren er 442.189 Belgen geregistreerd in het buitenland.
Ook als je illegaal bent, kun je naar de dokter als je ziek bent. Dat staat in de Nederlandse wet. Maar in de praktijk is het vaak erg moeilijk voor mensen zonder verblijfsvergunning om medische zorg te krijgen. De Fabel van de illegaal helpt mensen zonder verblijfsvergunning om medische hulp te krijgen.
Medische zorg illegalen
Mensen die illegaal in Nederland verblijven, kunnen geen zorgverzekering afsluiten (onverzekerde vreemdelingen). Zij krijgen wel medisch noodzakelijke hulp. De behandelend arts bepaalt of daar sprake van is. De kosten moet de vreemdeling zelf betalen.
Personen met buitenlandse herkomst vaker slachtoffer van criminaliteit. In 2021 gaf 17 procent van de Nederlandse bevolking aan in de afgelopen 12 maanden slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit. Het gaat daarbij om geweldsdelicten, vermogensdelicten of vernielingen, maar niet om online criminaliteit ...
Landen van herkomst van asielzoekers (2022)
De meeste asielaanvragen kwamen van Syriërs, Afghanen, Turken en Venezolanen: samen waren zij in 2022 goed voor bijna 40% van alle aanvragen in de EU-lidstaten. Sinds 2013 is Syrië het land waar de meeste asielzoekers in de EU vandaan komen.
Op 01/01/2023 was 65,5% van de Belgische bevolking een Belg met Belgische achtergrond, 21,0% was een Belg met een buitenlandse achtergrond en 13,4% was een niet-Belg. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
De vijf landen die de meeste vluchtelingen opvangen, vangen allemaal meer dan een miljoen vluchtelingen op: landen die de meeste vluchtelingen opvangen: Turkije (3,6 miljoen)Iran (3,4 miljoen)Colombia (2,5 miljoen)
"De Marokkaanse gemeenschap telt 700.000 mensen in België.
Daarnaast kwam, zoals de afgelopen jaren altijd het geval was, het merendeel van de migranten uit Europa. Vorig jaar kwamen de meeste immigranten uit Polen, ruim 25 duizend, gevolgd door Syrië, Roemenië, Duitsland en Turkije.
Het aantal eerste aanvragers was in 2022 het hoogst in Duitsland (24,7 % van alle eerste aanvragers in de EU), gevolgd door Frankrijk (15,6 %), Spanje (13,2 %) en Oostenrijk (12,1 %). De landen met de kleinste aantallen eerste aanvragers waren Hongarije (45 asielzoekers), Slowakije (500) en Letland (545).
Heb ik een verblijfsvergunning nodig als ik voor langere tijd naar Nederland kom? U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.
Zorgverzekering asielzoekers
De zorg voor asielzoekers staat los van de gewone zorgverzekering. De kosten hebben daarom geen gevolgen voor de premie die andere verzekerden betalen. De voorwaarden voor de zorg waar een asielzoeker recht op heeft staan in de Regeling Medische Zorg Asielzoekers.
Welke rechten hebben illegalen in Nederland? Illegale vreemdelingen hebben geen recht op sociale voorzieningen zoals een uitkering of verzekeringen. Ze hebben wel recht op 'medisch noodzakelijke' zorg en rechtsbijstand. Minderjarige illegalen (kinderen onder de 18 jaar) zijn leerplichtig en hebben recht op onderwijs.
Volgens artikel 75 Verblijfswet kan iemand die België onwettig binnenkomt of er verblijft, gestraft worden met een gevangenisstraf tot 3 maanden en een geldboete. In de praktijk gebeurt dit echter zelden, en enkel wanneer er ook andere strafbare feiten gepleegd zijn.
Illegale vreemdelingen worden ook wel ongedocumenteerden genoemd. Een belangrijk kenmerk van illegalen, is dat zij zoveel mogelijk onopgemerkt willen blijven. Als een illegale vreemdeling Nederland niet zelf verlaat, dan loopt hij of zij het risico om opgepakt en uitgezet te worden.
Verblijf van iemand met een inreisverbod is strafbaar, de boete is maximaal € 3.900,- of 6 maanden vervangende hechtenis. In de praktijk wordt vaak 2 maanden hechtenis uitgesproken.
De betrekkingen tussen Nederland en België gaan eeuwen terug vanwege de gezamenlijke geschiedenis die beide landen delen. Tussen 1815 en 1830 vormden zij samen zelfs één land, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, maar hier kwam na de Belgische Revolutie een einde aan.
Op 19 april 2019 bestaat België 180 jaar. Officieel tenminste, want België ontstond uiteraard al in 1830, toen het zich na een revolutie losmaakte uit het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).
In België wonen ruim 111 duizend Nederlanders. Dat zijn er drie keer zoveel als andersom: in Nederland wonen 36 duizend Belgen. Het aantal Belgen in Nederland is stabiel en bevindt zich overwegend in de grensstreek en in (studenten)steden.