Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft.
Het is ongelofelijk vinden wij, je baarmoeder krimpt in 1 tot 2 weken weer tot achter het schaambot. Dit kun je zeker in die eerste week voelen, vaak tijdens het geven van borstvoeding, mocht je dit willen geven.
Na de bevalling wordt de baarmoeder weer kleiner. Ongeveer 6 weken na de bevalling heeft deze weer een normale grootte. Het kleiner worden van de baarmoeder kan gepaard gaan met naweeën. Na een eerste bevalling heb je hier meestal niet zoveel last van.
Je baarmoeder krimpt ineen totdat het weer de normale grootte heeft gekregen. Dit kan gepaard gaan met krachtige, pijnlijke samentrekkingen. De ene vrouw heeft meer last van naweeën dan de andere vrouw. Ook speelt het aantal eerdere bevallingen een rol; je hebt meer last van naweeën als je al eens eerder bevallen bent.
6 weken na de bevalling
Je baarmoeder is weer geslonken tot het oorspronkelijke formaat. Je hebt geen nabloedingen meer en in het geval van een keizersnede of (sub)totaalruptuur is het littekenweefsel zover hersteld dat je het langzaam mag gaan belasten.
Blijf de eerste dagen in bed en vermijd traplopen omdat dit belastend is voor je bekken en bekkenbodem.
Eerste 6 weken na de bevalling
Probeer maximaal 3 keer per dag te trap op en neer te lopen. Vraag in de eerste zes weken om hulp bij zwaar tillen of andere zware activiteiten. Probeer zware huishoudelijke taken, zoals met een volle wasmand de trap op lopen of dweilen zo min mogelijk te doen.
U zult de eerste dagen merken dat u meer moet plassen. Het vocht dat u opstapelde tijdens de zwangerschap raakt u nu kwijt. Zwellingen in benen, enkels, gezicht en vingers verdwijnen langzaam. Dit kan wel 14 dagen duren.
Bespreek je bloedverlies met je kraamverzorgster of verloskundige. Zij kunnen je helpen om in te schatten of de hoeveelheid bloedverlies normaal is. Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig.
Herstellen na bevalling: de klachten. Na de bevalling blijf je ongeveer vier tot zes weken vloeien. Zo lang duurt het totdat de wond in je baarmoeder - waar de placenta heeft gezeten - is genezen.
Doordat je lichaam continu te weinig binnenkrijgt gaat hij in de spaarstand werken, dat blijft je lichaam ook doen als je later weer normaal gaat eten met als gevolg dat je gaat aankomen van een normaal eetpatroon.
Tijdens de bevalling is je baarmoeder flink gegroeid. Na de bevalling moet deze weer zakken tot achter het schaambeen. Je kraamverzorgende zal regelmatig je baarmoederstand controleren. Dit doet ze door ter hoogte van je navel te voelen en wat druk uit te oefenen.
Veel moeders krijgen tijdens het ontzwangeren last van stuwing. Zo'n drie tot vijf dagen na de bevalling (of nog wat later) kunnen je borsten erg gespannen zijn, voller worden, pijn doen en warm aanvoelen. Dit komt omdat de melkproductie goed op gang komt en door een verhoogde doorbloeding.
Tijdens de bevalling zet je veel druk naar je bekkenbodem. Deze spieren zijn na de tijd verslapt en zijn niet meer in staat om hun werk naar behoren te doen. Dit kan leiden tot het zware gevoel. Dit gevoel verdwijnt veelal binnen een paar weken tot maanden, zodra je bekkenbodemspieren weer wat zijn hersteld.
Wij adviseren u niet zwaar te tillen of te sporten, totdat de wond is genezen. Dit duurt 2 tot 4 weken. Probeer daarna uw activiteiten rustig op te bouwen, iedere dag iets meer.
'Zo'n snelle bevalling noemen we wel een stortbevalling', vertelt verloskundige en Ouders van Nu expert Karlijn Janssen. 'Er bestaat geen harde definitie voor, maar ik zou spreken van een stortbevalling als de bevallingsduur bij een eerste kind minder is dan zo'n drie tot vier uur', zegt ze.
Na de bevalling mag u gewoon douchen.Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
Een baarmoederontsteking ontstaat meestal tussen de derde en de zesde dag na de bevalling. Je afscheiding gaat stinken en je kunt koorts krijgen. Andere mogelijke verschijnselen zijn pijn in je onderbuik, misselijkheid en hoofdpijn.
Bloedverlies na de bevalling is meer dan een normale menstruatie. Je kunt één of maximaal twee vuistgrote stolsels verliezen.
Als je na je zwangerschap goed voor jezelf zorgt, straal je vanzelf! Het duurt wel even voordat je na de bevalling je buikje en de overtollige kilo's kwijt bent. Aan die slappe buik mag je overigens na een week of zes na de bevalling pas iets gaan doen: oefeningen om de spieren aan te sterken.
Trek na de bevalling zo snel mogelijk een goed steunende bh aan. Deze moet zonder beugels zijn en mag niet knellen. Houd de bh een week lang dag en nacht aan.
Het kan langer duren met hechtingen of na het uitscheuren om comfortabel op een zadel te zitten.Die extra druk en spanning van het fietsen kan het herstel namelijk langer laten verlopen. Vanaf 6 weken kun je in principe weer gaan sporten, en dus ook weer dagelijks iets langere stukjes gaan fietsen.
Optimaal is dat je ribbenkast en buik een klein beetje uitzetten bij een INademing. En weer rustig terugzakken bij een UITademing. Je kunt dit goed voelen liggend op je rug met je handen op je buik of tegen je flanken bijvoorbeeld, maar ook liggend op je zij.
Over het algemeen zeggen we dat je de eerste 10 dagen na je bevalling écht rust moet nemen.Wandel dan ook niet meer dan 5 minuten achter elkaar. Na een bevalling met een keizersnede kan het echt wel wat langer duren voordat jij weer achter een kinderwagen kan lopen. Schrik dus niet als dat pas na 2 weken is.
Volgens onderzoeker en gynaecoloog in opleiding Claire Stramrood zijn dit de kenmerken van PTSS na een bevalling: Herbeleving – o.a. nachtmerries, flashbacks, schrikreacties als iets je aan je bevalling herinnert. Vermijding – niets met het onderwerp bevallen te maken willen hebben. Negatieve stemming en gedachten.