De middagpauze Om twaalf uur 's middags laat hij echter alles uit zijn handen vallen en gaat hij uitgebreid eten. Deze middagpauze tussen twaalf en twee uur is heilig voor de Fransen.
Net zoals de Spanjaarden genieten ook de Fransen maar al te graag van een 'la siesta' na de lunch. Dit betekent dan wel dat openingstijden van de kleinere winkels voor een paar uur gesloten zijn. Meestal is dit tussen 12.30 en 14.30. Daarnaast is ook 'la pause clope' heel populair.
Siësta's zijn een Zuid-Europees ding (Spanje, Italië,...) omdat ze, historisch gezien tenminste, warmere zomers hebben. Kleine winkels in Parijs sluiten vaak een uur of twee voor de lunch (meestal 1-2 uur 's middags ), maar anders houden ze geen siësta tot 5 uur, zoals je die vindt bij de Middellandse Zee.
Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner. Een leuke statistiek is dat om 12.30 uur 57% van de Fransen bezig is met eten, tegenover 38% van de Belgen, 20% van de Duitsers en slechts 14% van de Britten.
De Fransen eten bij hun lunch graag warm, maar ook een stokbroodje met lekker beleg zoals een fijne Franse kaas wordt hier veel gegeten bij de lunch. Een warme lunch bestaat in Frankrijk vaak uit een salade, een hoofgerecht met vlees of vis, en tot slot een klein toetje.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
In Frankrijk wordt eten gezien als een genot; er is geen schuldgevoel verbonden aan het genieten van eten . Geen enkel voedsel is taboe voor de Fransen. Toch wordt alles met mate en in kleinere porties geconsumeerd, zittend en zonder haast.
De Fransen eten doorgaans tussen 19:00 en 21:00 uur , maar in grote metropolen zoals Parijs zijn late avondmaaltijden niet ongewoon. Dankzij de levendige cafécultuur zijn lange lunchpauzes een populair concept in Frankrijk en de Fransen genieten doorgaans van een stevige maaltijd in het midden van de dag.
Een tip van 10 tot 15% is dan normaal. Oh, en de Fransen zijn soms best bijdehand; het kan zo maar zijn dat ze je geen wisselgeld geven, maar dit zichzelf als fooi toe-eigenen. Oók als de service al wel bij de prijs is inbegrepen.
Omarm de Siësta
Dit is een kort dutje overdag dat in Frankrijk en veel andere landen wordt gezien als onderdeel van een gezonde levensstijl.
Tussen 14.00 en 17.00 uur, vlak na de lunch, zijn de meeste winkels gesloten. Misschien is het even wennen. Voor Spanjaarden is het heel normaal. Ze houden dan hun siësta.
middagdutje siëste f. Ester deed een middagdutje. Ester faisait la siëste .
Niet verrassend drinkt 99% van de Fransen gemiddeld 28,6 keer per maand gewoon water. Sappen en siropen (aangelengd met water) staan op de tweede plaats van de meest gedronken dranken.
Een siësta is een middagdutje, vaak na de lunch als de zon haar hoogste positie bereikt heeft. Dit is een veel voorkomende traditie in warme landen, die heden ten dage voornamelijk nog in Spanje in ere wordt gehouden; het woord wordt dan ook voornamelijk met dat land in verband gebracht.
Dan maar een uurtje later eten. Dan is er nog de beroemde apéro: een borrelmoment voor het eten, vaak rond een uur of 18, 19.
Tijdens uw onderdompeling in Frankrijk is de lunch (déjeuner) doorgaans de grootste maaltijd van de dag. Amerikanen, Australiërs en andere Noord-Europese landen eten misschien een simpele sandwich voor de lunch, maar Franse lunches zijn doorgaans substantiëler.
Er wordt wel warm gegeten maar kleinere porties. Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
In tegenstelling tot in sommige landen, waar de lunch bestaat uit het snel pakken van een broodje of salade, is het in Frankrijk een meer substantiële en ontspannen aangelegenheid . Dit bestaat vaak uit een salade, brood, een hoofdgerecht en een dessert. Dit is ook de reden waarom ze de neiging hebben om veel later te dineren dan sommige van hun Europese buren.
Je kunt je hand opsteken met een glimlach, je wordt correct bediend. Als je iets wilt bestellen, hoef je alleen maar de ober/vrouw te roepen door te zeggen: "Excusez-moi" of te zeggen: "Monsieur" voor de ober of "Mademoiselle" als het een jonge serveerster is of "Madame" als het een oudere serveerster is .
' en ça va betekent 'gaat het? '. Het antwoord wat je meestal geeft op deze vraag is Ça va bien, merci. Dit betekent 'Het gaat goed, dank je.
In principe is de 'service' inbegrepen, dus Fransen geven zelden meer dan 5 procent fooi (pourboire).
Ze genieten van hun maaltijden
De Franse houding ten opzichte van eten is dat het onze aandacht en respect verdient. Koken met ingrediënten van hoge kwaliteit . Zorgvuldige bereidingsmethoden gebruiken. En langzaam eten om beter van het eten te genieten en het te waarderen: dat is de traditionele manier om te eten in Frankrijk.
Tijdens de lunch bestaat een typische maaltijd uit een voorgerecht (rauwe groenten of vleeswaren), een warm hoofdgerecht, kaas (camembert, brie de Meaux, geitenkaas...)en/of dessert (meestal een stuk fruit of een klein gebakje).